Felmenthetik a beoltottakat a korlátozások alól Németországban

MTI/origo.hu • 2021. április 05., hétfő •
Felmentést kaphatnak a járványügyi korlátozások alól az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) ellen védőoltással rendelkezők Németországban, de csak az utolsó adag oltás beadása utáni 15. naptól - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap kormányzati terveket ismertetve.
Felmenthetik a beoltottakat a korlátozások alól Németországban

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a lapnak elmondta, hogy a negatív SARS-CoV-2-leletnek megfelelő bánásmód jár majd az úgynevezett teljes védőoltás esetén, vagyis ha az illető megkapta az oltást vagy több adagból álló oltásból az összes adagot.
Ez a szabály azt jelenti, hogy a harmadik járványhullám megtörése után következő, "teszteléses alapú nyitási lépések" idején a teljes oltással rendelkezők

külön SARS-CoV-2-teszt nélkül mehetnek például fodrászhoz vagy a korlátozások lazítása révén ismét megnyíló boltokba, és külföldi út után nem kell karanténba vonulniuk

- mondta a miniszter. A tervezett szabályt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) minap elkészített szakvéleményére alapozzák, amely szerint egy beoltott

AZ UTOLSÓ ADAG BEADÁSA UTÁNI 15. NAPTÓL KEZDVE KISEBB VALÓSZÍNŰSÉGGEL TERJESZTI A VÍRUST, MINT EGY TÜNETEKET NEM MUTATÓ FERTŐZÖTT, AKINÉL NEGATÍV EREDMÉNYT JELEZ AZ ANTIGÉN GYORSTESZT.

Jens Spahn elmondta, hogy a szövetségi kormány és a járványügyi védekezés helyi feladataiért felelős tartományi kormányok együttműködésével heteken belül bevezetik az RKI szakvéleményére épülő új szabályt.

A Bild az összeállításában hozzátette:

AZ EGYELŐRE NEM ISMERT, HOGY KÖNNYÍTÉSEK A FERTŐZÉSEN ÁTESETT CSAKNEM HÁROMMILLIÓ EMBERRE IS VONATKOZNAK-E MAJD.

Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter egy másik vasárnapi lapban, a Welt am Sonntagban egy interjúban kiemelte:

EGYELŐRE NEM TUDNI, HOGY MEDDIG TART A FERTŐZÉS UTÁNI IMMUNITÁS.

Németországban egyelőre kizárólag két adagból álló oltást alkalmaznak a Covid-19 ellen, a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca-, és a Moderna-féle vakcinát. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint péntekig a lakosság 5,2 százaléka - 4 334 150 ember - kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 10 039 938 ember kapott, ez a lakosság 12,1 százaléka. A harmadik járványhullám márciusban erősödött fel, és

A LEGUTÓBBI HIVATALOS ADATOK ALAPJÁN NEM LEHET PONTOSAN LÁTNI, HOGY MÉG MINDIG EMELKEDŐ SZAKASZBAN VAN-E.

A helyi - járási, városi, nagyvárosokban kerületi - egészségügyi hivatalok adatait országos szinten összesítő RKI kimutatása szerint pénteken minimálisan emelkedett, szombaton és vasárnap pedig csökkent a napi új regisztrált fertőződések száma. Ugyanakkor a húsvéti ünnepek miatt kevesebb tesztet készítenek, és nem továbbít adatokat minden egészségügyi hivatal, ezért a statisztika torzíthat - figyelmeztet az RKI. Az intézet vasárnapi összesítése szerint az utóbbi 24 órában 12 196 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez jelentős csökkenés az egy héttel korábbi 17 176-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 885 386 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 68-ra csökkent az egy héttel korábbi 90-ről.

A CSÖKKENÉST A LEGIDŐSEBB KOROSZTÁLYOKRA ÉS A LEGINKÁBB VESZÉLYEZTETETT CSOPORTOKRA ÖSSZPONTOSÍTÓ OLTÁSI KAMPÁNY ELŐREHALADÁSÁNAK TULAJDONÍTJÁK SZAKÉRTŐK.

Az új halálesetekkel 76 963-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére