Fellélegző Metro-körforgalom, biztonságos kőszegi út - Megvalósítás előtt a legfontosabb vasi útfejlesztések

há • 2021. október 21., csütörtök •
Veszélybe kerülhet sok minden, ha tavasszal a baloldal jut kormányalakítási lehetőséghez - mondta a Frisss.hu-nak Dömötör Csaba, miután dr. Hende Csaba a küszöbön álló legfontosabb Vas megyei útfejlesztések terveiről tájékoztatta. Márpedig a beruházások előkészítése jól halad, és a forrás is megvan.
Fellélegző Metro-körforgalom, biztonságos kőszegi út - Megvalósítás előtt a legfontosabb vasi útfejlesztések

A legsürgősebb Vas megyei útfejlesztési terveket tekintette át közösen dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és Dömötör Csaba szerdán Szombathelyen. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról tájékozódott a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. Kőszegi utcai irodájában, hogy a tervezett beruházások a helyi gazdaság és az itt élők számára milyen előnyökkel járnak majd.

Dr. Hende Csaba a megbeszélésen emlékeztetett: a három lényeges útberuházással kapcsolatban már kormányhatározat szól arról, hogy az állam garanciát vállal a források biztosítására. Elhangzott: az utak megépítésének előkészítése különböző fázisban van. Az északkeleti elkerülő út kivitelezésére már kiírták a közbeszerzést, jó eséllyel jövő év elején ez szerződéssel zárulhat. Az M87-es kőszegi út esetében útépítési engedélyekkel rendelkezik a beruházó, és most a kiviteli tervek elkészítése következik, míg az M86-os Szombathely-Körmend szakaszán pedig az engedélyezési terveken dolgoznak. Az országgyűlési képviselő több szempontot is szóba hozott: az ingázó munkavállalók közlekedésének könnyítését - ami nemcsak a Szombathelyről Ausztria irányába utazókat, hanem például a déli megyéink felől vagy messzebbről ide áramló munkaerőt is érinti -, illetve a turizmust. Megvalósul a szombathelyi Puskás Tivadar utca északi kikötése is, ennek látványterveit szintén megtekintették a találkozó résztvevői.

A képviselő fontosnak tartotta hangsúlyozni a "politikán felüliséget": a következő fejlesztési ciklusban legalább 330 milliárd forintnyi forrás kedvezményezettje lesz Szombathely és térsége. Ráadásul úgy, hogy jelenleg ellenzéki a városvezetés, de parlamenti és önkormányzati választások előtt állunk, és lehetetlen megmondani, mely politikai erő képviselője vágja majd át a szalagokat. Sokkal lényegesebb ennél az

- tette hozzá -, hogy csak a vasi utak fejlesztésére több mint 240 milliárd forintot garantál a magyar kormány.

- Önmagukon túlmutató jelentőségük van az ilyen helyi útfejlesztéseknek: biztonságosabbá teszik a közlekedést, és még markánsabban helyezik fel Szombathely városát Magyarország gazdasági térképére

- fogalmazott a Frisss.hu-nak Dömötör Csaba a találkozó után. Megjegyezte: a város már eddig is erős hídfőállás volt, ám ha megépül a kőszegi gyorsforgalmi út, az északkeleti elkerülő és a körmendi út, az a nemzetközi vérkeringésbe is jobban bekapcsolja a térséget. - Az eddigi eredményeket sem adták ingyen, kellett hozzá dr. Hende Csaba sok éves lobbitevékenysége és szívós munkabírása. És bár az előző uniós ciklusban is jelentős összegek érkeztek ide, a következőben  tovább nőnek a fejlesztési lehetőségek. Lám, milyen eredményei vannak, ha egy képviselő az építő munkát helyezi középpontba - fűzte hozzá az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy szerinte sok minden veszélybe kerülhet, ha a baloldal jut kormányalakítási lehetőséghez jövő tavasszal. - A kormány elkötelezettségét nem szavak, nem ígéretek, hanem az elmúlt évek tettei bizonyítják. 1300 kilométernyi gyorsforgalmi út volt használatban a mostani kormány munkába állásakor, ez most elérheti a 2000 kilométert. Ennek gazdasági előnyei egyértelműek. Tehát tények és konkrét eredmények igazolják a kormány elkötelezettségét - mondta Dömötör Csaba, és leszögezte: minden város számíthat a kormány támogatására, függetlenül attól, hogy milyen pártállású a polgármester.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére