Felgombolyítjuk a fonal kérdéskört

szponzorált tartalom (x) • 2023. január 26., csütörtök •
A hímzés, horgolás és kötés néhány évtizede még többnek számítottak egy egyszerű hobbinál. A század elején a nemes kisasszonyoknak kötelező volt az etika szabályai mellett hangszeren játszani és hímezni. Néhány évtizeddel ezelőtt pedig könnyebb volt a szükséges fonalat beszerezni, és egy újság mintája alapján elkészíteni mondjuk egy pulcsit, mint megvásárolni. A kézimunkák ma reneszánszukat élik, hiszen rengeteg egyedi ruhadarabot, kiegészítőt lehet a segítségükkel létrehozni. Mutatjuk, hogy melyik fonalat mire tudod használni.
Felgombolyítjuk a fonal kérdéskört

A nagy fonal körkép

Egy méteráru boltba belépve egymás hegyén hátán sorakoznak a színes, puha, meleg fonalak. Nincs ez másképp a yourhobby webshop fonal részlegén sem. Mégis egyszerű köztük eligazodni, mert mindegyik gombolyag alatt megtalálható, hogy milyen kézimunkához való, illetve milyen típusú vagy anyagú. A kötőfonalaknál fontos, hogy mi fog készülni az alapanyagból, mert eszerint kell hozzá választani motringot.

Kössünk valamit!

Egy divatos pulcsi vagy sál viszonylag hamar elkészíthető, ha már alaposan begyakoroltad a mozdulatokat. Megfelel a célnak a gyapjú, a pamut vagy a kevertszálas fonal is. Fázósabbaknak érdemesebb a vastagabb gyapjút, mohairt vagy angórát választani, míg a melegebb vérűeknek a pamut is elegendő. 

A különböző anyagok eltérő tulajdonsággal bírnak. A mohair vagy angóra fonalak szöszölnek, ez valakinek idegesítő lehet, és a tisztításuk is jobb, ha kézzel történik. Amikor tervezel valamit, akkor mindenképpen vedd figyelembe ezeket is, pláne ha ajándékba adod! Ilyenkor egy szép cetlire írhatsz pár sort használati útmutató gyanánt.

Horogra fel!

A legtöbb kötőfonal horgolásra is alkalmas, ha sapkát, táskát, babacipőt szeretnél készíteni. Viszont ezzel a módszerrel számos “finomabb” kiegészítőt is alkothatsz. Gondolj csak a nagymamád terítőjére vagy függönyére! Bár ezekhez a munkákhoz kell némi rutin, odafigyelés és számolás, na meg persze idő, de megéri a befektetett energiát. 

Horgolhatsz gyönyörű csipkehatású legyezőt, karkötőt, fülbevalót vékonyabb szálú fonalakból. Kezdőként azonban célszerűbb legalább közepesen vastag szálakkal gyakorolni és gyártani az ismerősöknek, rokonoknak a könyvjelzőket, fejpántokat, sapkákat.

Amikor nem baj, ha csomós

A makramé kifejezetten az a technika, amikor nem baj, ha csomót kötsz a szálakra. Sőt, éppen ez a lényege! Ebben is el lehet merülni, és látványos dekorációkat készíteni már néhány alapcsomó elsajátítása után. 

Használj speciális makramézáshoz való fonalat, mert ezek biztosan kellően erősek és tartósak! Eleinte virágtartót, fali díszt javasolt alkotni, de amikor már tapasztaltabb leszel megpróbálkozhatsz egy menő függőhinta elkészítésével is. 

Szeretnéd te is körülvenni magad saját készítésű dolgokkal? Személyes ajándékot készítenél valakinek, aki fontos neked? Találd ki, tervezd meg, a fonalat pedig szerezd be a yourhobby webáruházból!

közösség

további frisss

lap tetejére