Felbukkant a nyugat-nílusi láz Magyarországon

• 2023. szeptember 20., szerda •
Két somogyi beteget regisztráltak nyugat-nílusi lázzal - erősítette meg a hírt a Somogy Vármegyei Kormányhivatal.
Felbukkant a nyugat-nílusi láz Magyarországon

A betegeket kórházban ápolják, egyikük már gyógyultan távozott, a másik még kórházi kezelésre szorul - írja az Origó.

A Népegészségügyi Főosztály tájékoztatása szerint a nyugat-nílusi láz szúnyogcsípéssel átvihető vírusos megbetegedés, amelyet A vírust Culex moszkitók (szúnyogok) terjesztenek madarakról emberre, szúnyogcsípés révén.

A MALÁRIÁT TERJESZTŐ SZÚNYOGOKKAL ELLENTÉTBEN, EZEK A SZÚNYOGOK NAPPAL AKTÍVAK.

 A nyugat-nílusi vírus által okozott fertőző betegség, 80-85 százalékban tünetmentesen zajlik, hívta fel a figyelmet a Somogy Vármegyei Kormányhivatal a Sonline-nak küldött sajtóválaszában. Azt is kiemelték, hogy nehezen különíthetők el a tünetek más vírusbetegségektől, hiszen a bevezető tünetek között található: hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya gyulladás, arcpirulás.

EGYIDEJŰLEG TESTSZERTE NYIROKCSOMÓ - DUZZANAT MUTATKOZIK, BŐRKIÜTÉSEK JELENNEK MEG A TÖRZSÖN ÉS A VÉGTAGOKON.

Ez az állapot kb. 6 napig tart, melyet gyors javulás vált fel. Idősekben, a betegség második periódusában, agyhártya-agyvelőgyulladás alakulhat ki, a halálos szövődmények is náluk gyakoribbak.

A vírus a betegség első 6 napján kimutatható a vérből. Később a vérben jelenlévő ellenanyagok kimutatásával lehet igazolni a fertőzést.

Fontos tudni a nyugat-nílusi lázról, hogy jelenleg csak tüneti kezelése létezik és

NINCS ELLENE VÉDŐOLTÁS.

A hatóság is csak rovarirtást javasol megelőzésre.

A témával kapcsolatban a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem is közzétett egy előadást, amelyből azt is kiderül, hogy egy okostelefon segítségével hogyan járulhatunk hozzá a kutatók munkájához az inváziós szúnyogfajok feltérképezésében. De Kurucz Kornélia, a PTE TTK Biológiai Intézet és a VNL munkatársának magyar nyelvű előadásából az is kiderül, mekkora veszélyt jelentenek az inváziós szúnyogok.

Forrás: origo.hu
Fotó: illusztráció

közösség

további frisss

lap tetejére