Február 15-től az minősül védettnek, aki három oltást kapott, vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg

• 2022. január 13., csütörtök •
Január 13-án sor került 2022 első Kormányinfójára, amelyen természetesen szóba került a szerdai nap folyamán bejelentett a kristálycukrot, a búzafinomlisztet, a napraforgó-étolajat, a sertéscombot, csirkemellet és a 2,8%-os tehéntejet érintő élelmiszerárstop. Erről bővebben ide kattintva olvashat.
Február 15-től az minősül védettnek, aki három oltást kapott, vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg

Gulyás Gergely elmondta: elsősorban a járványüggyel foglalkozott a szerdai kormányülésen a kormány. A fertőzések jelentős részét az omikron variáns okozza, és a fertőzésszám megemelkedésével kell számolni. Hozzátette a miniszter ugyanakkor, hogy az omikron enyhébb tüneteket produkál az oltottaknál. Kórházi kapacitások tekintetében jól áll az ország, az ágyak 75 százaléka szabad a koronavírusos betegek számára. Hangsúlyozta: a védekezéshez szükséges feltételek adottak, és az oltás is rendelkezésre áll. A januári oltási akciós napokat a kormány sikeresnek ítéli.

Oltási igazolvány, rövidebb karanténkötelezettség, negyedik oltás

A miniszter bejelentette: a védettségi igazolvány február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul, ami azt jelenti, hogy immár nem a betegségen való átesés fogja jelenteni a védettséget, hanem az oltás megléte. 

Február 15-től az minősül oltottnak, aki a harmadik oltást is megkapta, vagy aki a második oltást 6 hónapon belül megkapta

Hét napra csökken felnőtteknél a karantén ideje, de öt nap után negatív teszttel el lehet hagyni a karantént. Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség 5 napra csökken, de csak azoknál, akik oltottak – mondta Gulyás Gergely. 

Negyedik oltást orvossal való konzultáció révén bárki kaphat, és az erről szóló rendelet még a héten meg fog jelenni – mondta egy másik kérdésre a miniszter

Gazdaság, benzinár, élelmiszerárstop

A kormányülésen áttekintették az ország gazdasági helyzetét is. Az év végi gazdasági adatok a vártnál jobbak, rég voltak ilyen jó a helyzet Gulyás szerint 6,5-7 százalékos növekedést tudott a magyar gazdaság 2021-ben elérni, úgy, hogy chiphiány volt, és a járvány miatt az autóipar sem tudott száz százalékosan teljesíteni.

A benzinár plafon bevált, február közepén döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e. A kamatstop is bevált Gulyás szerint.

Hat élelmiszer árát az október 15-i szinten rögzítették – ismételte meg Orbán Viktor szerdai bejelentését a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Több termék áfáját már korábban 5 százalékra csökkentették, így szerinte ahhoz nem lehetett érdemben nyúlni.

Szentesi sportcsarnok, kompenzáció

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, hogy a Szentesen leégett sportcsarnokot a kormány újjáépíti, és biztosítja a forrásokat. Az 5000 lakos alatti települések kompenzációt kapnak, mert emelkedett a polgármesterek fizetése. 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
Forrás: mandiner.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére