Fagyiszezon: Megér-e egy ötszázast egy gombóc?

há • 2022. július 31., vasárnap •
Ez vita tárgya, de legalább legyen jó! Folyamatosan ellenőrzi a szombathelyi fagyizókat július elseje óta a hatóság. Persze ők nem az árat, hanem a minőséget vizsgálják, és néhány eredményt már közöltek is. Íme.
Fagyiszezon: Megér-e egy ötszázast egy gombóc?

350 és 500 forint között mozog a gombócos fagylalt ára a vasi megyeszékhely utcai árusainál és vendéglátóhelyein. A Fő tér környéki fagyizók 400 forinton lőtték be az árszintet. A belváros közeli, nagy múltú cukrászdában 450 forintot kérnek el egy gombócért – bár állításuk szerint az 6 dkg-os –, míg a külváros felé haladva ismét a 400, sőt a 350 forintos ár válik gyakoribbá, igaz, ezeken a helyeken 4 dkg-os az adag. A Csónakázótó partján mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a sétálóknak, ott 500-ért lehet fagyizni.

Idén talán a szokásosnál is érzékenyebb a lakosság az árakra, de nem árt, ha a minőség miatt is aggódunk. Vagy felesleges?

 

Megkérdeztük a kormányhivatal illetékes osztályát, hol tartanak az idei mintavételes fagyiellenőrzéssel. A következő választ kaptuk: - Mint minden esztendőben, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztálya, illetve a járási élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályok július 1-jével idén is megkezdték a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseket. Ezek egyik kiemelt területe a fagylaltárusítással kapcsolatos ellenőrzési feladatok elvégzése. Munkatársaink folyamatosan végzik az ellenőrzéseket, helyszíni vizsgálatok keretében tájékozódnak arról, hogy az előállításkor és az árusítás során biztosítottak-e a szükséges élelmiszer-biztonsági feltételek – írták.

 

Eddig rendben, mindenki teszi a dolgát, de mi a helyzet az eredménnyel? Nyugodtan fagyizhatunk? - Az adagolópultból történő, fagylaltra és adagolt jégkrémre egyaránt vonatkozó mintavételt követően

Vas megyében eddig három esetben rendelkezünk eredménnyel: mindegyik megfelelőnek bizonyult.

Az élelmiszerbiztonsági feltételek ellenőrzése kiterjedt a tárolási hőmérsékletek, az ún. „fagylaltkönyv” naprakész vezetésére, a kötelezően előírt allergénfeltüntetés meglétére, valamint a kanálöblítés lehetőségének biztosítására. Kirívó szabálytalanságot ez idáig nem tapasztaltunk – nyugtatták meg a szombathelyieket a hivatal munkatársai.

 

Ha sokba is kerül, legalább a minőség felől nem kell aggódnunk a szombathelyi fagyizókban.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére