Ezzel a pofátlan trükkel lopják most az autókat – mutatjuk, mire figyeljen

• 2023. március 24., péntek •
A szakértő értékelése szerint a vidéki autósok lehetnek nagyobb veszélyben egy új, arcátlan módszer terjedése miatt.
Ezzel a pofátlan trükkel lopják most az autókat – mutatjuk, mire figyeljen

Új módszer terjed az autólopásra hazánkban – mutat rá csütörtöki cikkében a vezess.hu. A lap kikérte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) legfrissebb hivatalos listáját, amelyből kiderült:

az Opel, Suzuki, Ford és Volkswagen márkákat kedvelik leginkább a tolvajok,

legalábbis ezek a márkák vezették a hazai lopott autók listáját 2022-ben (lenti táblázat) - írja a Mandiner.


A kismotorokat is nagyon viszik

A Vezess.hu szerint azonban a legnagyobb darabszámban ellopott gépjármű hazánkban továbbra is a Simson. A portál szerint ugyanis előző évben is az „egykori NDK-s kismotor vezette az ORFK gépjárműves körözési listáját”. Mint a lap tájékoztat:

Simsonból több mint 90 db-ot tulajdonítottak el 2022-ben.

„Viszik őket külföldre, ahol aranyárban el lehet adni a Simsonokat. Vagy több lopott motorból összeraknak egyet, és azt viszik ki” – értékelte a kismotor első helyét Vezda László, az Autóvadász Egyesület alapítója a Vezessnek.

Arcátlan trükkel lopják az autókat

„Megfigyelhető a tulajdonosok figyelmetlensége miatt a saját indítókulcs használatával történő eltulajdonítás, valamint az autószállító tréleren történő lopás” – nyilatkozta a rendőrség annak kapcsán, mire lehet érdemes odafigyelnie az autósoknak.

A lapnak nyilatkozó Vezda László továbbá arra is rámutatott:

vidéken egyfajta „besurranásos módszer” is terjed. Ennek lényege, hogy „a családi házak udvarán sokszor lezáratlanul hagyott ajtókkal és a kocsiban lévő kulccsal visznek el jellemzően idős személyautókat
úgy, hogy egyszerűen belopóznak az ingatlan területére.”

A lapnak nyilatkozó szakértő és a rendőrség szerint ráadásul „továbbra is jellemző az idősebb, kis értéket képviselő, esetleg hátrahagyott üzemképtelen (egymillió forint alatti értékű) járműveket szétbontás és alkatrész-értékesítés, vagy hulladéktelepen történő leadás céljából ellopni”.

Így mindenképpen érdemes odafigyelnünk gépjárművünk bezárására, valamint arra, hogy semmiképpen se maradjon benne kulcsunk a járműben.

Nyitóképünk csupán illusztráció. Fotó: Kris képe a Pixabay -en.
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére