Ezt a mázlit: két ház árát találták meg befalazva a magyar kőművesek egy építkezésen

vaol.hu • 2023. január 21., szombat •
Nem hittek a szemüknek, amikor kibontották a falat.
Ezt a mázlit: két ház árát találták meg befalazva a magyar kőművesek egy építkezésen

Nem mindennapi kincsekre bukkant Szabolcsi Attila és csapata a minap. Az építkezés vezetője a Borsnak mesélte el, hogyan is találtak rá a rengeteg pénzre, és a vaol.hu is megírta.

Bontás közben találtak egy kis üreget

– A csapatommal régi házakat újítunk fel, hogy apartmanokká alakítsuk át őket. Ezen a nyírbátori házon már másfél éve dolgozunk, csak az utolsó simítások vannak hátra - kezdte a Borsnak Szabolcsi Attila építési vállalkozó. A brigád épp abban a helyiségben dolgozott, amit a régi lakók konyhának használtak.

Itt szerettek volna Attiláék kicserélni egy beépített szekrényt, ám a bontásnál valami oda nem illőre bukkantak.

– Az asztalos munkatársam, Tibor kezdte kibontani a keretet, majd amikor ez sikerült, a szegőléc mögött egy kis üreget vett észre, am

 tele volt pakolva lisztes zacskókkal

- mesélte a vállalkozó, majd miután kivették a falból, amit találtak, rögtön kibontották, és rácsodálkoztak a zacskók tartalmára.

Két ház árát tették félre

Rengeteg régi száz- és ötszáz forintos volt felcímkézve a zacskókban, összesen 30 ezer forint értékben.

Ezt a pénzt a lakók ötven évvel ezelőtt, 1970 és 1974 között tették félre (1974-ben a havi átlagkereset 2800 forint volt - a szerk.), akkoriban 15-20 ezer forintért vettek házakat az emberek - mondta a kincsekről a férfi. A Kossuth-százasok és az Ady-ötszázasok mellett pihent még egy zacskó.

– Ez jóval nehezebb volt, mint a többi, azt hittük, biztos arany van benne. Amikor kibontottuk, láttuk, hogy egy- és kétpengősökkel van dolgunk a harmincas évekből.

Képek: borsonline.hu

közösség

további frisss

lap tetejére