Ezért ne hagyd soha a napszemüveged a kocsiban

• 2023. május 31., szerda •
Erre a veszélyre valószínűleg sokan nem is gondolnak.
Ezért ne hagyd soha a napszemüveged a kocsiban

Elképesztő kárt tehet, ha a nyári hőségben benn felejted a kocsiban a napszemüveged. A tűzoltóság és a mentőszolgálat közösen összefogva szeretné felhívni az emberek figyelmét a veszélyre - írja a Bors.

Figyelmeztetnek, a fényvisszaverő tárgyakat mindenki tartsa távol a közvetlen napfénytől, különben egy nagyon rossz napot kockáztat meg. Történt ugyanis, hogy a nagy hőségben, amikor hét ágra sütött a nap, valaki a kocsijában hagyta egy napszemüveget, ami tűzet okozott. A lángok kárt tettek mind a műszerfalban, mind pedig az elülső szélvédőben. 

- Amikor a nap nagyon erősen süt vigyázzatok, mert tüzet okozhat. Korábban részt vettünk egy tűzesetben, amit egy műszerfalon hagyott napszemüveg okozott. Győződjön meg mindenki róla, hogy a fényvisszaverő tárgyakat távol tartja a közvetlen napfénytől - olvasható a Nottinghamshire-i Tűzoltóságot és Mentőszolgálat bejegyzésében.

Íme a sokkoló látvány:


Itt van még néhány további hasznos tipp a Bill Plant Autósiskola szakértőitől a hőségben való vezetéshez:

Ellenőrizd az autód

A meleg időjárás köztudottan többlet igénybevételt jelent a motor minden alkatrészére, ezért fontos, hogy minden utazás előtt - legyen az hosszabb vagy rövidebb – ellenőrizni kell a járművében lévő olajszintet, és szükség esetén után tölteni. 

Ezenkívül az alulfújt gumiabroncsoknál fennáll a túlmelegedés és a defekt veszélye, ami hihetetlenül veszélyes lehet.

Viselj megfelelő lábbelit

Bár nem illegális szandálban vezetni, a kutatások szerint az ilyen típusú lábbelik viselése megnövelheti a fékezési időt és növelheti a baleset bekövetkezésének valószínűségét.

Használd a napellenzőt

A napellenzők nem véletlenül léteznek. Használd őket, hogy elősegítsék a jó látási viszonyt a volán mögött. Egy napszemüveg sem árt, de ügyelj arra, hogy ne legyen erősen színezett vagy sérült.

Használd a légkondicionálót, ha van

Érdemes minél hamarabb bekapcsolni a légkondicionálót, hogy gyorsabban lehűljön az autó. Gyors megoldás lehet, a légkondicionáló szellőzőnyílásait a tető felé irányítani, majd teljes fokozat mellett a hátsó ablakokat megnyitni, így maximalizálva a levegő keringését, és a forró levegő kiszorítását. 

Forrás: borsonline.hu
 Fotó:   Pixabay

közösség

további frisss

lap tetejére