„Ez így fair” – szóbeli nélküli érettségire készülnek a diákok

há • 2021. április 20., kedd •
Nem elég, hogy tele volt bizonytalansággal a végzősök idei tanéve, és elmaradt minden jó programjuk, még az internet népe is nekik esett. Kinek előny, és kinek hátrány, hogy nem kell szóbeli tételt húzni? Hogyan lehet ilyen körülmények között felkészülni? Érettségizőket kérdeztünk.
„Ez így fair” – szóbeli nélküli érettségire készülnek a diákok

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy megnehezítette az érettségizők dolgát az online felkészülés, legalábbis így látja Korpics Loretta. Szerinte előnye is, hátránya is volt a digitális tanrendnek. – A legnagyobb nehézséget az okozta számomra, hogy kétségek között voltunk, nem tudtuk, mi vár ránk, lesz-e szóbeli, vagy sem, egyáltalán mikor lesz az érettségi. Ennek ellenére nem bántam, hogy itthon lehetek, és magam osztom be az időmet. Ráadásul az osztályteremben megszokott háttérzaj is elmaradt, így jobban tudtam az online órákon figyelni a tanárra – idézte fel az elmúlt hónapokat a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium végzőse, de azt azért hozzátette, hogy összpontosítani viszont nehezebb volt otthon.

Előny, hátrány? Tantárgyfüggő

Élete eddigi legnagyobb vizsgájára készül tehát Lotti, és bár tart egy kicsit a megmérettetéstől, a korábbi bizonytalanságok ellenére már várja. – Öt éve járok a gimibe, itt az ideje, hogy leérettségizzek. Jövőre az ELTE szociológia szakára készülök. Magyarból most emelt szintű vizsgára megyek,

nagyon szeretem ezt a tantárgyat, emiatt egy picit hátrányosnak érzem, hogy nem szóbelizhetek,

ugyanis ez az, amiről szívesen beszélek. Ezzel szemben annak örülök, hogy történelemből csak írásbeli lesz. Ebből a tárgyból egyébként a szóbeli tételeket is kérdezhetik az írásbelin. Töriből, matekból, testnevelésből és angolból középszinten érettségizem, utóbbiból azonban már megvan a nyelvvizsgám.

A legjobban annak örülök, hogy szóbeli nélkül már májusban végezni fogok mindennel

– fogalmazott a végzős gimnazista.

Az internetezők rosszindulata

Úgy érzi, vannak, akik úgy tekintenek már most rájuk, hogy „na, ők azok, akiknek elmaradt a szóbelijük, milyen könnyű nekik.” – Interneten sok minden szembejön az emberrel, a cikkek alatti kommentek is, és ezek között van, ami rosszul esik. Jogtalannak érzem, és bántó, hogy egyesek azt mondják, mi mindig nyafogunk, nekünk semmi sem jó, holott nem mi tehetünk a körülményekről. Amikor még arról volt szó, hogy szóbelizni kell, sokan azt mondták, hogy álljunk csak neki tanulni, ne reklamáljunk. Aztán amikor eldőlt, hogy mégsem kell, az lett a baj – mesélte Lotti. A nehezített pálya mellett tehát még ezzel is meg kell küzdenie ennek az évfolyamnak.

Egyszerűbb az élet

Reál beállítottságúnak vallja magát Pintér Bence. – Örülök neki, hogy nincs az érettségin szóbeli, mert nagy teher került le a vállamról azzal, hogy nem kell plusz tételeket tanulni – mondta a Frisss.hu-nak a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium ötödévese. Szerinte az jó dolog, és biztonságosabb is, hogy érettségi címén kevesebb időt kell az iskolában tölteniük. – Matematikából, történelemből, magyarból és informatikából érettségizem, utóbbiból emelt szinten. Ez az egyetlen, amelyet nem a saját iskolámban írok majd – mondta Bence, aki úgy véli, az évfolyamán szinte mindenki örömmel fogadta a szóbeli eltörlését. – Szerencsére nem kell száznál is több szóbeli tételt bemagolnunk, ami nagy könnyebbség így, hogy itthon kellett tanulnunk.

Eleve az anyagokkal is nehezen tudtuk a lépést tartani, nemhogy emellett tételeket tanulni! Ez így volt fair

– jegyezte meg a kanizsais diák, mondván, egyszerűbb így az életük most. A tananyagot persze így is tudni kell, de más a tudásnak birtokában lenni, és más tételszerűen felmondani, állítják a fiatalok. Hogy hogyan osztották be az idejüket a digitális tanrend mellett, egyéni. Egy emelt szintű informatikaérettségire nyilván már jó előre el kellett kezdeni tanulni, Bence mindennap szánt erre valamennyi időt, a többi tárgyra viszont csak az utóbbi időben erősített rá.

Ez van, előre kell nézni…

Ha valaki sajnálja az érettségizőktől azt a kis méltányosságot, hogy nem kell szóbelizniük a szinte egész éven át tartó otthoni, digitális tanrend után, gondoljon csak bele, hogy

elmaradtak a szalagavató bálok, az órák utáni felkészülések a nyitótáncra, a ruhapróbák és a sok-sok élmény, ami mindezzel jár.

Nem lesz ünnepélyes ballagásuk sem. A Kanizsaiban is csak szalagtűzést tartottak. – Mindenki maszkban volt, másfél méterre álltunk egymástól, egyszerűen csak megkaptuk a végzős szalagot, és nem volt meg az a varázsa, amit szerettünk volna. A ballagásról is lemondtam, úgy vagyok vele, hogy

elfogadom a helyzetet, és próbálok előretekinteni, az egyetemre összpontosítani

– fűzte hozzá Bence, aki a Budapesti Műszaki Egyetem mérnökinformatikus szakára jelentkezett. – Bízom benne, hogy felvesznek, még akkor is sikerülhet, ha valamivel feljebb viszik a ponthatárokat – jegyezte meg optimistán az érettségi előtt álló szombathelyi diák.

Igaza van, előre kell nézni!


Nyitókép: MTI

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére