Évekbe telhet a Zika-vírus elleni oltóanyag kifejlesztése

frisss.hu, MTI • 2016. január 27., szerda •
Az amerikai kormány megkezdi a kutatásokat annak érdekében, hogy oltóanyagot dolgozzanak ki a Zika-vírus ellen, amelyről feltételezik, hogy születési rendellenességeket okoz szerte Latin-Amerikában.
Évekbe telhet a Zika-vírus elleni oltóanyag kifejlesztése

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a vakcina kifejlesztése éveket fog igénybe venni. Folynak már különböző stádiumú fejlesztések a víruscsalád más - dengue-láz, chikungunya-láz, sárgaláz - kórokozója ellen, amelyek mintául szolgálhatnak a zikalázat okozó vírus ellen. A Fehér Ház közölte, Barack Obama amerikai elnök sürgette, hogy gyorsítsák fel a diagnosztikai vizsgálatok, az oltóanyagok és a gyógyszerek kifejlesztését célzó kutatásokat, és valamint adjanak széles körű tájékoztatást az amerikaiaknak a vírusról és a fertőzés elkerülésének módozatairól.

Az Afrikából származó Zika-vírus 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az amerikai kontinens bennszülöttjei között. A betegség megjelent Brazíliában, Chilében, Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, Mexikóban, Suriname-ban, Kolumbiában, Guatemalában, Paraguayban és az Egyesült Államokban is.

A vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog hordozza. A betegség Délkelet-Ázsiában is felütötte a fejét. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór a kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen. Latin-Amerikát megjárt utazók Európába is behozták a Zika-vírust. Kedden a dániai Aarhus Egyetemének kórháza jelentette, hogy egy fiatal dán férfit kezelnek zikalázzal, aki nemrég tért vissza Dél- és Közép-Amerikából.

A vírusról korábban már írtunk: itt, itt és itt.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére