Európai fordulat? Dániában tárgyalhat a békéről Oroszország és Ukrajna

mandiner.hu • 2023. május 28., vasárnap •
A dán külügyminiszter szerint Brazíliára, Indiára és Kínára is szükség lesz a béketárgyalás megszervezésében.
Európai fordulat? Dániában tárgyalhat a békéről Oroszország és Ukrajna

A dán külügyminiszter, Lokke Rasmussen bejelentette, hogy országa kész júliusban békecsúcstalálkozót rendezni, amennyiben a háborúzó felek, Oroszország és Ukrajna, hajlandóak leülni egy asztalhoz. 

„Ha Ukrajna elérkezettnek látná az időt egy ilyen találkozóra, az fantasztikus lenne" – mondta Rasmussen egy brüsszeli uniós rendezvényen, és hozzátette, Dánia szívesen otthont adna ennek a találkozónak. 

A külügyminiszter megjegyezte, hogy a találkozó megszervezése sok tennivalót igényel, és elmondta, az unió országai mellett számítanak Kína, Brazília és India támogatására is. Arra hivatkozott, hogy már mindhárom ország kijelentette, hajlandó segíteni Ukrajna és Oroszország tárgyalóasztalhoz ültetésében.

Rasmussen bejelentése az első alkalom, hogy egy EU- és NATO-tagország felveti a kétoldalú tárgyalás lehetőségét, ami egyfajta fordulatot hozhat az EU hozzáállásában az ukrajnai helyzethez.

A dán politikus szerint óriási nehézség, hogy Oroszország feltehetően nem akar majd részt venni a tárgyaláson. Hogy mire alapozta ezt a feltételezést, az nem nem derült ki. Feltehetően arra utalt, nem biztos benne, hogy ez-e a megfelelő időpont és helyszín Moszkva számára – írja a Responsible Statecraftra hivatkozva a mandiner.hu.

Nyitókép: Lokke Rasmussen

közösség

további frisss

lap tetejére