Érvényben marad a vörös kód – rendkívüli közleményt adott ki a Belügyminisztérium

• 2022. június 30., csütörtök •
Péntek 20 óráig marad meg a hétfőn elrendelt intézkedés. A cél, hogy felhívják a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre.
Érvényben marad a vörös kód – rendkívüli közleményt adott ki a Belügyminisztérium

A tartós hőség miatt péntek 20 óráig meghosszabbítja a hétfőn elrendelt vörös kódot Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

A Belügyminisztérium (BM) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a vörös kód célja egyrészt, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, valamint a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján

minden szociális intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

Életveszély esetén tárcsázzák a 112-es segélyhívószámot!

„Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni” – írta a BM, hozzátéve: ha fennáll az életveszélyes állapot lehetősége, akkor tárcsázzák a 112-es segélyhívószámot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: pénteken a minimumok általában 17 és 23 fok között alakulnak, a hidegre érzékeny helyeken azonban pár fokkal hűvösebb is lehet a hajnal.

A legmagasabb hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

Hétvégén jöhet némi enyhülés

Az előrejelzés szerint a hétvégén hidegfront érkezik, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, kissé a hőség is enyhül. Néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók.

Az országos tisztifőorvos jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Forrás: mandiner.hu, (MTI)
Nyitókép: MTI/Komka Péter

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére