Erőszakkal viszik az ukránok a kárpátaljai magyarokat a frontra - videók

• 2023. január 25., szerda •
Az ukrán hadsereg elitalakulatának számító Munkács 128 hegyivadász dandár legalább fele odaveszhetett a szoledari ütközetben. Az alakulat nagy része magyar. Az ukrán hatóságok csak napi 4-5 áldozatról számolnak be, hogy ne legyen óriási a felháborodás. Pontos számokat nem lehet tudni, de az egyik Munkács közeli halottasház már megtelt a katonák holttesteivel. Akár több száz is lehet a temetetlen holtak száma. A helyiek is tisztában vannak a helyzettel, de a háborús Ukrajnában senki nem mer beszélni. Időközben brutális kényszersorozás kezdődött Kárpátalján.
Erőszakkal viszik az ukránok a kárpátaljai magyarokat a frontra - videók

11 hónapja tart az orosz-ukrán háború. Az összecsapásokban tömegek vesztették életüket. A veszteségekben pedig kiemelkedik a munkácsi 128. hegyivadász dandár, amelyben a legtöbb kárpátaljai magyar teljesít szolgálatot – írta a Magyar Nemzet. Ezt az alakulatot Kijev nem pihentette, nem vonta hátra, mint az ukrán nemzetiségű katonák alakulatait, hanem sorban a legkeményebb harcokban vetette be.

A lap információi szerint sokan értetlenül állnak az előtt, hogy miért mindig a kárpátaljai alakulatot küldik a leghevesebb összecsapások helyszínére. A munkácsi dandár részt vett egyebek mellett a szoledári harcokban is, amit sok helyen csak „húsdarálóként" jellemeznek. Az ostromban mindkét fél irtózatos, tízezres véráldozatot hozott. Arról is érkeznek hírek, hogy a munkácsi 128. hegyivadászdandár szinte megsemmisült, de legalábbis brutális veszteségeket szenvedett.

Csak öt-hat halálesetről számolnak be naponta, pedig több tucatról lehetne

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó eltávozáson lévő katonák leírhatatlan, elmondhatatlan pokolról számoltak be a keleti fronton. A veszteségek az oroszoknál és ukránoknál is szigorú titoknak számítanak, de becslésekből és nyugati politikusok elszólásaiból arra lehet következtetni – írja a lap –, hogy a halottak és sebesültek száma mindkét oldalon meghaladhatja a százezret. Nem telik el úgy nap, hogy ne érkeznének újabb és újabb gyászjelentések a frontról.

A Magyar Nemzet forrásai arról beszéltek, hogy

AZ UKRÁN VEZETÉS AZÉRT, HOGY NE SOKKOLJA A LAKOSSÁGOT ÉS KEDVEZŐBBEN TÜNTESSE FEL A HÁBORÚT, KORÁBBAN NAPONTA CSAK ÖT-HAT HALÁLESETRŐL SZÁMOLT BE.

A hivatalos adatok még mindig csak tizenkét magyar áldozatról szólnak, pedig ennél sokkal többen estek el, a szám már hónapokkal ezelőtt elérte a kétszázat, azóta pedig tovább nőtt.

Ez pedig csak a jéghegy csúcsa lehet, ugyanis a lap információi szerint egy Munkács közeli halottasház már megtelt a keleti fronton elesett katonák holttestével, és a hatóságok az áldozatok azonosítását és kiadását is szándékosan lassítják.

Temetetlen halottak százai

Az M1 Híradója úgy tudja, Kárpátalján több száz temetetlen halott van, akiket hűtővagonokban vagy hűtőkocsikban helyeztek el. A családtagokat sokszor napokkal, sőt hetekkel később értesítik édesapjuk, férjük, testvérük haláláról. Többször arra sem hagynak elég időt, hogy megfelelően eltemethessék a háborúban elesett családtagot.

Információik szerint Kárpátalján a félelem és a csend az úr, ugyanis az ott élők látják, hogy mi történik a vasúton és a hűtőházak környékén, de nem mernek nyíltan beszélni az embertelen és kegyeletsértő állapotokról, mert azzal veszélybe sodornák magukat és családtagjaikat.

Már a 16 éveseket is összeírják

Az elmúlt napokban több száz katona és rendőr lepte el Kárpátalját, akik mindenhol, még az óvodáknál, piacokon, buszokon és presszókban is összeírnak, behívót osztanak, és ha kell, a házakba is bemennek – erről a Pesti Srácok írt. A lap úgy tudja, a toborzóknak az a feladata, hogy tízezer embert sorozzanak be Kárpátaljáról, ugyanis egy új alakulatot állítanak fel a munkácsi 128-as hegyivadászdandár óriási veszteségei után.

HELYSZÍNI BESZÁMOLÓK SZERINT MÁR EDDIG IS SOK FÉRFIT VITTEK EL KÁRPÁTALJÁRÓL, DE MOST MÁR SZINTE MINDENKIT, AKI RÁNÉZÉSRE HADKÖTELESNEK TŰNIK ÉS MÁR A 16 ÉVESEKET IS ÖSSZEÍRJÁK.

A katonák, rendőrök sokszor erőszakkal hurcolják el az embereket az utcáról vagy otthonukból. A Pesti Srácok szerint arra is volt példa, hogy egy férfit arra kényszerítettek, hogy írja alá: önként vonul be.

A lap forrásai azt mondták: egyértelműen látszik, hogy valami történt, mert visznek mindenkit, akit csak lehet. Arra számítanak, hogy egy nagy összecsapás következhet, ezért kell a sok kárpátaljai katona. A Pesti Srácoknak egy nő megjegyezte: ha ez így megy tovább, tényleg nem marad magyar Kárpátalján, mert aki eddig még itt mert maradni, már az is menekülne.

Forrás: origo.hu
Fotó: AFP/YEVHEN TITOV, AFP/DIMITAR DILKOFF

közösség

további frisss

lap tetejére