Erdogant ünnepelték bécsi törökök, kiakadt az osztrák jobboldal

• 2023. május 31., szerda •
Több ezer török hátterű egyén ment ki az utcára Bécsben, visszaküldték volna őket Törökországba.
Erdogant ünnepelték bécsi törökök, kiakadt az osztrák jobboldal

Török származású emberek ezrei vonultak az utcára Ausztriában, hogy vasárnap megünnepeljék Recep Tayyip Erdogan török elnök újraválasztását, ami éles bírálatokat és aggodalmat váltott ki a jobboldalról - írja a Mandiner. Akárcsak más országokban, ahol török származású emberek élnek, a 100 ezer török származású osztrák lakos közül a legtöbben (74 százalék) Erdoganra szavaztak vasárnap este – jelentette a török hírügynökség.

Erdogan győzelme után százak vonultak az utcára, akadályozták a forgalmat, és egyes esetekben pirotechnikát is bevetettek

– jelentette a média.

„Amikor az ellentmondásos török elnök, Erdogan győzelme után hirtelen emberek ezrei bénítják meg a közlekedést és a közrendet, hogy »az ő« elnöküket ünnepeljék, a helyzet további súlyosbodásának vagyunk tanúi” – mondta hétfőn Karl Mahrer, a jobbközép ÖVP bécsi vezetője.

Az utcára vonulók közül néhányan a török szélsőjobboldali „Szürke Farkasok” banda hívószavát használták.

Hasonló aggodalmaknak adtak hangot a szélsőjobboldal részéről is. „Ha Erdogan olyan nagyszerű elnök, akkor bizonyára abban az országban kellene élniük, ahol ő uralkodik. Irány Törökország ezekkel az emberekkel” – mondta Dominik Nepp, a bécsi szélsőjobboldali FPÖ vezetője.

Szakértők szerint a török diaszpóra körében Erdogan támogatottságának egyik oka a rossz integráció és a diszkrimináció.

„A külföldről importált nacionalizmus az integráció ellentéte, és nincs helye az országunkban” – hangsúlyozta Susanne Raab, a kormányzó konzervatív ÖVP integrációs minisztere.

Nyitókép: Askin Kiyagan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére