Emléktábla-avatás: 80 éve született Szarka Zoltán olimpiai bajnok

hv • 2022. augusztus 13., szombat •
Augusztus 12-én lett volna 80 éves Szarka Zoltán labdarúgó olimpiai bajnok, Szombathely város díszpolgára. Ebből az alkalomból a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület – a Nagy Béla Program támogatásával – a Haladás Sportkomplexummal közösen emléktáblát állított a stadionnál a bajnok a tiszteletére.
Emléktábla-avatás: 80 éve született Szarka Zoltán olimpiai bajnok

Szépszámú ünneplő és emlékező gyűlt össze a Haladás-pályánál a táblaavatóra. A Szarka család tagjai mellett egykori sporttársak, közéleti szereplők, Haladás-szurkolók és rengeteg sportszertő szombathelyi polgár érezte fontosnak, hogy jelenlétével is tisztelegjen és főt hajtson a nagyszerű sportember emléke előtt.

Az olimpiai himnusz elhangzása után Gál László, a hagyományőrzők elnöke ismertette és méltatta Szarka Zoltán életútját. Elmondta, hogy ő volt az első Vas megyei színekben olimpiai bajnokságot nyerő sportoló, s mindmáig ő a Haladás VSE egyetlen olimpiai bajnoka. Beszédében kiemelte, hogy a kiváló sportember nemcsak a labdarúgópályán, hanem a mindennapi életben is példát mutatott. Hűséges volt szülőföldjéhez, családcentrikus volt, a munkához pedig mindenkor nagy alázattal állt hozzá. Eredményeire büszke volt, de a világ felé rendkívüli szerénységgel viszonyult.

A halmays elnök után Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője emelte ki beszédében, hogy Szarka Zoltánt nemcsak szűkebb pátriájában, hanem az egész országban szerették és tisztelték.

A szóvivőt Győr Béla követte, aki a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkáraként, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetségének képviseletében fejezte ki elismerését a táblaállításért. Kihangsúlyozta, hogy nagyon fontos manapság a példaképek megbecsülése és emléküknek méltó ápolása.

Király Gábor 108-szoros válogatott labdarúgó, Szarka Zoltán leghíresebb tanítványa érzelmes, szívhez szóló beszédében személyes emlékeit elevenítette fel. Kiemelte, hogy az olimpiai bajnoktól kapott ismeretek és az ő tanácsai egész pályafutására nagy hatással voltak.

Az ünnepi beszédek elhangzása után a Szarka család tagjai leleplezték az emléktáblát, amely előtt mostantól minden Haladás-meccsre járó megállhat és emlékezhet Szarka Zoltánra.

Koszorúzással zárult az emelkedett hangulatú ünnepség. A megemlékezés virágait helyezték el a táblánál a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, a Haladás Sportkomplexum képviselői, dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Horváth Attila, Szombathely alpolgármestere, Szabó József, Répcelak polgármestere, a Haladás VSE, a Haladás Öregfiúk, az MLSZ és Magyar Olimpiai Akadémia képviselői.


Szarka Zoltán életútja

1942. augusztus 12-én répcelaki szülők gyermekeként született Csornán. Általános iskolai tanulmányait is Répcelakon végezte. Ezt követően Szombathelyen szobafestő-mázoló szakmát tanult. Labdarúgó-karrierje Répcelakon kezdődött a Kinizsi Sportkörben. Egy év múltán, 1958-ban a Szombathelyi Dózsa csapatában folytatta pályafutását. Innen 1961-ben került a Haladáshoz, ahol 19 éven át védett. Ezalatt 244 első osztályú bajnoki mérkőzésen szerepelt a zöld-fehér klub színeiben. Több alkalommal is csábították nevesebb, fővárosi egyesületek, de ő mindvégig hű maradt a Halihoz. Meghatározó személyisége volt az 1975-ben a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjébe jutott vasi alakulatnak is. 1968-ban két alkalommal szerepelt az olimpiai válogatottban, és tagja volt a mexikóvárosi olimpián aranyérmet szerzett csapatnak is. A Japán elleni mérkőzésen lépett pályára. 1983-tól még két idényen át játszott a Sabaria SE együttesében, majd 1988-1989-ben az őrvidéki tartományi bajnokságban szerepelő Füles (SC Nikitsch), később a Barátfalva (Ollersdorf) csapatában védett, 55 évesen fejezte be az aktív sportot. Kapusedzőként is a Haladást szolgálta, 1986-tól a Haladás kapus- és utánpótlásedzőjeként dolgozott. Szarka Zoltán 2016. áprilisában, hetvenhárom éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el. Klubhűségéért, sportszerű, példamutató életmódjáért és kiemelkedő szakmai munkája és emberi tulajdonságai okán köztiszteletnek és szeretetnek örvendett a Haladásnál, valamint az egész magyar labdarúgó-társadalomban. Számos megérdemelt elismerést kapott: a Magyar Népköztársaság Érdemérem bronz fokozatát (1968), Vas Megye Örökös Sportbajnoka (1994) címet, a Haladás VSE Örökös Tagja (2004) címet, Magyarország Köztársasági Elnökének Díszoklevelét Éremmel (2012). Szarka Zoltán két város, Répcelak és Szombathely díszpolgára.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére