Emlékbélyeges díszboríték bemutatásával folytatódott a Lehár-emlékév

• 2021. március 07., vasárnap •
Emlékbélyeges díszborítékot, kitüntetéseket mutattak be, valamint betekinthettünk Lehár Antal naplójába. A szerdai esemény a 145 éve született soproni katonatiszt emlékének szentelt rendezvénysorozat része volt.
Emlékbélyeges díszboríték bemutatásával folytatódott a Lehár-emlékév

A február 21-én útjára indított Lehár-emlékév március 3-án, az ŐrvidékHáz és a Szent György Lovagrend szervezésében, a legendás császári és királyi 106. gyalogezred megalakulásának 103. évfordulóján újabb állomásához érkezett. Igeliturgiával kezdődött a rendezvény, amelyet Perendi Zoltán akolitus mutatott be.

Éppen 150 éve, 1871-ben került kibocsátásra az első magyar bélyeg. Azóta bélyegmotívumok ezrei jelentek meg, kerültek a borítékokra vagy a gyűjtők kezébe. Az e-mailek korában is jelentős azoknak a száma, akik nosztalgiából vagy hobbiból a mai napig gyűjtik mind a bélyegeket, mind a borítékokat.

A Lehár-emlékév alkalmából a szervezők is megjelentettek bélyeges elsőnapi borítékot

- mondta el Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatója, majd felkérte Steindl Rezsőt, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének Vas megyei elnökét a bemutatásra.

Báró Lehár Antal mindig példakép volt katonái számára. Az első világháborúban kiérdemelte a Katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztjét, s vele együtt az osztrák bárói címet. A háború végére már ezredesi rendfokozattal bírt, és megkapta a Tiszti Arany Vitézségi Érmet is, amit csak a leghősiesebb katonák érdemelhettek ki. Ő volt az egyetlen a Monarchia szárazföldi hadseregében, aki a háború utolsó hónapjaiban a két magas kitüntetést együtt viselhette zubbonyán – tudtuk meg az intézményvezetőtől. Mindezekről részletesen tájékoztatott Fonyódi László nyugállományú főtörzszászlós.

Lehár Antal az egykori Monarchia legkiválóbb katonái közé számított. 1919. augusztus 5-én lépte át mintegy zászlóaljnyi erővel az osztrák-magyar határt, s hamarosan egy hadosztály felett rendelkezett. Ez volt a Nemzeti Hadsereg legütőképesebb és legfegyelmezettebb egysége – hallhattuk Farkas Csabától, majd Jagadics Péter nyugállományú alezredes ismertette, hogy IV. Károly király rendíthetetlen hívének milyen kalandos pályafutása volt.

 

 

Képek:  ŐrvidékHáz, Szakonyi Eszter

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére