Elzárták az oroszok a gázt a kulcsfontosságú Jamal-vezetéken

• 2022. május 13., péntek •
Moszkva újabb választ adott az európai szankciókra és a NATO-bővítési törekvésekre. A Gazprom elzárta az orosz gáz útját a Németország számára kulcsfontosságú Jamal-vezetéken.
Elzárták az oroszok a gázt a kulcsfontosságú Jamal-vezetéken

Oroszország elzárja az Európába érkező gázt a Jamal gázvezetéken – írja a Euronews. A vezeték lengyelországi működtetőjével szemben Moszkva szankciókat vezetett be. Az energiaárak hétről hétre emelkednek, a döntéssel pedig egy újabb utánpótlási vonal szűnt meg. Moszkva két héttel ezelőtt egyoldalúan elzárta a Lengyelországba és Bulgáriába vezető gázvezetéket, így mindkét ország alternatív megoldásokat keres a gáz pótlására. Németország – mivel érzékenyen érinti a Jamal-vezeték leállítása – elítélte az orosz Gazprom döntését.

Összességében el kell mondanunk, hogy a helyzet olyan mértékben romlott, hogy több helyen is valósággá vált a gáz és az olaj fegyverként való alkalmazása

– nyilatkozta Robert Habeck Németország gazdasági és klímaügyi minisztere. Lengyelország panasszal élt, szerintük ugyanis a gázszállítás leállítása orosz részről szerződésszegés. A Gazprom szintén hasonlót állít: az orosz energiaóriás szerint az európai országok azzal vétettek, hogy a szankciók miatt nem engedik a gázvezetékek karbantartását, valamint, hogy részt vegyen azoknak a cégeknek az életében, amelyekbe részvényesként befektetett.

Forrás: pestisracok.hu, Euronews; Fotó: Gazprom

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére