Eltűntek a baloldali fellegvárak, már ezekben is nyer a Fidesz

• 2022. június 28., kedd •
Az ellenzéki alternatíva összességében továbbra sem népszerű – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója az Origónak adott interjúban a vasárnapi időközi választások eredményeit értékelve. A politológus szerint már nincsenek erős baloldali fellegvárak, és elkezdtek billegni, úgy mint a VIII. kerület, Szeged, vagy Budapest. Hozzátette: azok, amiket meg billegőnek hittek, mint Nyíregyháza és a Balaton környéke, azok inkább már a Fidesz felé mozdultak el. Az igazgató úgy látja, hogy a bizonytalan szavazók szemében a baloldal sokat veszített megmaradt vonzerejéből azzal, hogy továbbra is támadják a rezsicsökkenést és a kormány békepárti álláspontját.
Eltűntek a baloldali fellegvárak, már ezekben is nyer a Fidesz

Több mint hetven településen tartottak vasárnap időközi választást, a beérkező eredmények alapján, ahol a pártok jelöltjei versengtek, ott kiütéses Fidesz-KDNP győzelem született. A Fidesz 18 önkormányzati időközi választáson indított jelöltet, ebből pedig 16 helyen sikerült is nyernie. Minek tudható be ez az eredmény?

Már április 3-án is látható volt, hogy

A KORMÁNYPÁRTNAK EGY VILÁGOS ALTERNATÍVÁJA VAN, TOVÁBBRA IS A BÉKE PÁRTJÁN ÁLL, AZ INFLÁCIÓT PRÓBÁLJA LASSÍTANI, ILLETVE A TERHEKET PRÓBÁLJA IGAZSÁGOSAN MEGOSZTANI PÉLDÁUL AZ EXTRAPROFITADÓVAL.

Ezzel szemben az ellenzéknél azt látjuk, hogy egyrészt van egy nagy veszekedés, egymás rovására próbálnak meg teret nyerni; másrészt olyan belharcok dúlnak, mint a Jobbiknál.

A BALOLDAL TOVÁBBRA SEM KÍNÁL VONZÓ ALTERNATÍVÁT, DE AHOL VISZONT A BALOLDAL NYERT A MOSTANI IDŐKÖZI VÁLASZTÁSON, OTT CIVAKODNAK EGYMÁSSAL.

Jó példa erre a IX. kerület, ahol az ex-tévés, most már DK-s országgyűlési képviselő Kálmán Olga férjét nevezték ki a kerületi média élére, miközben elküldtek egy liberális főszerkesztőt. A Jobbikban egymást próbálják kiszorítani az elnöki pozícióból. Kijelenthető, hogy

AZ ELLENZÉKI ALTERNATÍVA ÖSSZESSÉGÉBEN TOVÁBBRA SEM NÉPSZERŰ, ÉS EZ JELENIK MEG A SZÁMOKBAN IS.


FORRÁS: MTI/UJVÁRI SÁNDOR

Olyan helyen is nyert a Fidesz, ahol korábban nem. A baloldal gyenge szereplése Budapesten mutathatja azt, hogy az emberek elégedetlenek Karácsony Gergely teljesítményével, és a baloldali szavazók csalódottak?

Szegeden, Budapesten, ahol az ellenzék erősnek gondolta magát csakis a legelkötelezettebb híveik mentek el most vasárnap szavazni, nem tudtak újabb szavazókat mozgósítani.

A bizonytalan szavazók nem mentek el szavazni, és egyébként inkább a kormány irányába kezdtek el szimpatizálni.

Budapesten a négy egyéni választókerületből hármat nyert meg a kormánypártok jelöltje, de több városban mostantól fideszes polgármester lesz. Mondhatjuk, hogy a fővárosban egy fordulat következett be, amely előre vetítheti az önkormányzati választás lehetséges erőviszonyait?

A baloldal által korábban biztosnak vagy billegőnek hitt körzetekben a Fidesz áprilisban vidéken nyerni tudott, a fővárosban is jól szerepelt, például a XVIII. kerületben.

EGY TREND FOLYTATÓDÁSÁT LÁTJUK, MISZERINT AHOL AZ ELLENZÉK ERŐSNEK GONDOLJA MAGÁT, ESÉLYEKET REMÉL, A FIDESZ OTT IS JÓ POZÍCIÓKAT TUD SZEREZNI. MÁR NINCSENEK ERŐS BALOLDALI FELLEGVÁRAK, ÉS ELKEZDTEK BILLEGNI, ÚGY MINT A VIII. KERÜLET, SZEGED, VAGY BUDAPEST.


FOTÓ: KONCZ MÁRTON - ORIGO

AZOK, AMIKET MEG BILLEGŐNEK HITTEK, MINT NYÍREGYHÁZA ÉS A BALATON KÖRNYÉKE, AZOK INKÁBB MÁR A FIDESZ FELÉ MOZDULTAK EL.

Említette a baloldali belharcokat. Ezek mennyiben tudják felőrölni a baloldali pártokat, és mennyire változhatnak meg a baloldalon az erőviszonyok ezek miatt?

LÁTHATÓAN ROMLIK A HELYZET, HISZEN EZEK A BELHARCOK LÁTVÁNYOSAK, ÉS A NYILVÁNOSSÁG ELŐTT ZAJLANAK.

A IX. kerületben például egy liberális főszerkesztőt váltottak le, amely nyilvánvalóan a liberális szavazókat elrettentheti. A törésvonalak egyre inkább felerősödnek. Amit a baloldal áprilisban próbált elfedni, hogy ki kivel áll össze – emlékezzünk csak Márki-Zay Péter kijelentésére, aki azt mondta, hogy mindenki elfér a baloldali szövetségben, a fasiszták és a kommunisták is –, ezek a törések a felszínre jönnek. Azt látjuk, hogy ha az egyik párt indít egy jelöltet, akkor nem biztos, hogy a többi baloldali szavazó szívesen szavazna rá.

A negyedik kétharmad után rájöttek az ellenzéki szavazók, hogy együtt sem megy, így csökken az átszavazási hajlandóság a baloldali pártok törzsszavazói között. A bizonytalan szavazók szemében a baloldal sokat veszített megmaradt vonzerejéből azzal, hogy továbbra is támadják a rezsicsökkenést és a kormány békepárti álláspontját.

A hétvégi eredmény mit jelenthet a Fidesz számára hosszú távon? Tekinthető ez egyfajta visszajelzésnek arról, hogy a kormány jól kezeli a háborút és a gazdasági válságot?

Országos szinten egy biztos visszajelzés, mert ezek igazi választási helyzetek. Azt mutatják a számok, hogy

NINCS VESZTETT TERÜLET, NINCS REMÉNYTELEN KÖRZET A KORMÁNYPÁRTOK SZÁMÁRA.

Minden körzetért megküzd a Fidesz, és akár Szegeden és Budapesten is tud nyerni. Ahol a baloldal erősnek érzi magát, ott is van esélye a Fidesznek.

Forrás: origo.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére