Elképesztő: Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón is

• 2022. június 24., péntek •
Péntek este az olimpiai arany- és ezüstérmes Milák Kristóf elképesztő magabiztossággal megnyerte a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjét a hazai rendezésű úszó-világbajnokságon, ezzel a 22 éves úszó megszerezte pályafutása első világbajnoki címét a 100 méteres versenyszámban is.
Elképesztő: Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón is

Milák Kristóf kapcsán a keddi világcsúcsa előtt arra gondoltam, hogy egy év sem telt el azóta, hogy a tokiói olimpián a helyszínen szurkoltam azért, hogy olimpiai aranyérmes legyen 200 pillangón. Szurkolni ugyan szurkoltam, de egyszer sem emelkedett meg a pulzusom, amikor Milák elkezdte úszni a 200 pillét, mert ez a srác már akkor is olyan szinten volt a mezőny fölött, hogy mindenki tudta, hogy csak akkor nem lesz olimpiai bajnok, ha görcsöt kap a vízben vagy esetleg elalszik és lekési a döntőjét.

Milák jött, látott majd a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps olimpiai rekordját megdöntve megnyerte az aranyérmet. Részünkről volt ebben mámor, boldogság, eufória, de Milák klasszisa miatt izgalomban nem volt részünk.

Aztán jött a 100 méteres pillangóúszás, ami viszont egy legendás párharc felejthetetlen állomása volt. Mindenki tudta, hogy Milák aranyérmes lesz 200 pillangón, és az is teljesen egyértelmű volt, hogy a legnagyobb ellenfele, Caeleb Dressel a 100 méteres versenyszám fő esélyese, de a magyar olyan bombaformában volt, hogy szakértők azért nem adták oda előre az aranyat az amerikai klasszisnak.

Az előfutamban Milák 50.62 másodperces idejénél csak a világcsúcstartó Dressel volt gyorsabb, ő 50.39 másodperces olimpiai rekordot úszott. A középfutamban aztán mindkét klasszis "halálos iramba" kapcsolt. Milák 50.31-es olimpiai csúccsal megnyerte a futamát.

Milák elképesztő rekordja azonban csak néhány percig élt, ugyanis a következő középfutamban Dressel 49.71-et úszott, ezzel övé lett az új olimpiai rekord, és a legjobb idővel jutott be a fináléba.

A fináléban aztán Miláknak nem sikerült felépítenie a futam elejét, így a forduláskor 65 század volt a hátránya Dressel mögött. A második ötven méteren jött az elképesztő Milák-hajrá, aminek 49.68-as Európa-csúcs lett a vége, de az amerikai sem fogyott el a végére, így Dressel 49.45-ös világrekordidővel ért célba, ezzel megnyerte harmadik aranyérmét a tokiói olimpián.

A finálé után Milák Kristóf elmondta, hogy nagyon élvezte a döntőt, mert a 200 méteres versenyszámban önmagával harcolt, itt viszont volt egy komoly ellenfél, akit el akart kapni.

Ennél többet nem tudtam volna belőle kihozni. Ez az egész időeredmény azt jelenti, hogy Dressel kicsit megijedt, én meg jól megkergettem. Kihoztuk egymásból a legjobbat"

- nyilatkozta Milák a felejthetetlen olimpiai döntő után, melynek a végén a győztes Caeleb Dressel magasba emelte Milák kezét, ezzel is elismerve elképesztő teljesítményét.

A tokiói olimpia után a pillangóúszás szerelmesei mindannyian Milák és Dressel újabb párharcát várták, különösen azután, hogy a magyar klasszis kedden 1:50.34-es új világcsúccsal nyerte a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjét.

Milák keddi világcsúcsa után érkezett a hír, hogy a címvédő Dressel egészségügyi okokra hivatkozva visszalépett a 100 méteres gyorsúszás további küzdelmeitől, ahol a döntőben egy másik csodagyerekkel, a 17 éves David Popovicivel csapott volna össze, akitől az előfutamban ki is kapott.

Szerdán aztán az amerikai csapat közleményben jelezte, hogy Dressel számára véget ért a viadal, az okokról csak annyit írtak, egészségi probléma miatt.

A Milák-Dressel párharc sajnos elmaradt, így azonban a magyar klasszisnak óriási esélye volt egy újabb vb-cím megszerzésére. Csütörtökön már az előfutamban nyomatékosította, hogy ki az úr a háznál, ugyanis olyan idővel (50.68) végzett az összesítés élén, aminél idén csak Dressel úszott jobbat (50.01) és amivel a 2019-es kvangdzsui vb-n ezüstérmes, az olimpián harmadik lett volna.

Az olimpiai bajnok a csütörtök esti elődöntőben is remekelt. Féltávnál még csak harmadikként fordult, utána azonban egy pillanat alatt élre áll, és végül 50.14 másodperces idővel ért célba. Miláknak ez volt karrierje második legjobb úszása ezen a távon, csak tavaly, a tokiói olimpia döntőjében úszott gyorsabban, ott 49.68-as Európa-csúccsal lett második a világcsúccsal (49.45) benyúló Dressel mögött.

Milák esélyesként érkezett a döntőre, ráadásul két riválisa, a kanadai Joshua Liendo Edwards és az amerikai Michael Andrew is fél órával korábban úszott az 50 méteres gyorsúszás fináléjában. A 4-es pályára érkező Milák Kristóf szokásához híven olyan lazán érkezett meg a bemutatásakor, hogy már a kiállásával elbizonytalanította ellenfeleit, a közönséget pedig azonnal extázisba hozta. Milák rajta ezúttal sem volt a legerősebb, körülbelül 45 méterig Edwards vezetett, a fordulóban azonban már a magyar állt az élen, a második ötven métert pedig a szokása szerint nagyon keményen megnyomta, és végül rendkívül magabiztosan, 50.14-es idővel megnyerte a második aranyérmét a világbajnokságon.

  • Milák Kristóf aranyérme a magyar vizes sportágak 100. érme a FINA világbajnokságok történetében.
  • Milák aranyérme a 80. magyar érem 1973 óta - akkor rendezték az első úszó-világbajnokságot.
  • Milák győzelmével megszületett a 40. vb-aranyérem az öt vizes sportágat együttvéve.

Milák Kristóf az amerikai Michael Phelps és a dél-afrikai Chad Le Clos mellett az egyetlen férfi úszó, aki egy vizes-világbajnokságon megnyerte a 100 méteres és a 200 méteres pillangóúszás döntőjét is.

Férfi 100 méteres pillangóúszás, döntő:
1. Milák Kristóf (magyar) 50.14
2. Naoki Mizunuma (japán) 50.94
3. Joshua Liendo Edwards (kanadai) 50.97
4. Michael Andrew (amerikai) 51.11
5. Matthew Temple (ausztrál) 51.15
6. Simon Bucher (osztrák) 51.28
7. Jakub Majerski Lengyel 51.35
8. Noe Ponti (svájci) 51.51

Forrás: origo.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére