Életmentő lehet a méz, tudtátok?

frisss.hu Forrás: hazipatika.com • 2016. február 11., csütörtök •
Egy halált okozó gombát is képes elpusztítani.
Életmentő lehet a méz, tudtátok?

A méz köztudottan számos jótékony hatással rendelkezik. Azon felül, hogy csillapítja a torokfájást és a bőrproblémákat, még egy halált, vakságot és számos súlyos betegséget okozó gombát is elpusztít. A manchesteri egyetem kutatói egy ritka orvosi méz segítségével szálltak harcba a Fusarium családba tartozó gombák ellen. Az említett különleges méz a reaktív molekuláival elpusztítja a talajban és a növényekben lévő gombákat. Bizonyos Fusarium gombák felelősek a körömgombáért, egyes szemfertőzésekért, tehát az emberekre is veszélyesek, különösen legyengült immunrendszer esetén. A csodaméz már egészen kis koncentrációban is képes lebontatni a gombákat, igazán hatékony gyógyszereket lehetne belőle készíteni súlyos fertőzések gyógyítására. A makacs sebeket eddig antibiotikumokkal kezelték, azonban ezek a gyógyszerek kevésnek bizonyultak. 

A mézet az emberiség már évezredek óta használja gyógyászati célokra: alkalmas pattanások ellen, sérülések és sebek gyógyítására, valamint a torok fertőtlenítésére. Fogyasztása esetén pedig jobban alszunk éjjel.

A kutatás egyik vezetője szerint az orvostudomány nagy eredményeket érhetne el olyan gyógyszerek kifejlesztésével, amelyek antibiotikum nélkül veszik fel a harcot a betegségekkel.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére