Életbe lépnek a vészforgatókönyvek az iskolákban, hogy ne bénuljon meg az oktatás

• 2021. december 03., péntek •
Egyes állami iskolákban már elrendelték a tantárgyfelosztás átdolgozását, hogy így csoportosítsák át azoknak a pedagógusoknak a feladatait, akik a december 15-i határidőig sem hajlandók felvenni a kötelező koronavírus elleni védőoltást, ezért fizetés nélküli szabadságra küldik őket – írja a Népszava a a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) információi alapján.
Életbe lépnek a vészforgatókönyvek az iskolákban, hogy ne bénuljon meg az oktatás

A kieső tanárok, oktatók feladatait a többi pedagógusnak kell majd ellátnia. A PSZ figyelmeztetett: a közoktatásban dolgozó tanárokat ezért a munkáért helyettesítési díj illeti meg. A szakképzésben foglalkoztatott oktatóknak pedig – miután ők már nem közalkalmazottak – azt ajánlják, kössenek külön megállapodást a feladatok elvégzésére, de ne érjék be a korábbi gyakorlat szerinti 3045 forintos helyettesítési óradíjjal, hanem olyan egyedi megállapodásokat kössenek, amelyekben a díjazás arányban áll a nagy erőfeszítéssel teljesíthető többletmunkával.

A rendszerszintű problémákra nem megoldás az egyes pedagógusok, oktatók végletekig húzódó terhelése

– közölte a szakszervezet.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszter elmondta, a beoltott pedagógusok aránya 92 százalék körüli. Vagyis még mindig van több mint tízezer tanár, aki nem vette fel az oltást. Az érdekvédelmi szervezetek mellett a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is attól tart, hogy az oltást megtagadó iskolai dolgozók (a tanárok mellett a technikai személyzet is érintett) miatt több intézményben működési problémák léphetnek fel, ha elküldik az oltatlan munkavállalókat.

Címlapkép: Getty Images
Forrás: portfolio.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére