Élesedik a kampány, úgy tűnik, Ungár és Czeglédy nem fog tudni együttműködni

Petya • 2021. szeptember 12., vasárnap •
A nyugat.hu hívta fel a figyelmet a DK lapjában megjelent egyre több dehonesztáló kifejezésre Ungárral kapcsolatban, és a Partizán előválasztási vitájában is több olyan megjegyzés hangzott el, amelyből arra következtethetünk: megtörhet az ellenzéki egységfront, s a két jelölt közül a vesztes nem fogja támogatni a nyertest.
Élesedik a kampány, úgy tűnik, Ungár és Czeglédy nem fog tudni együttműködni

Érdekes folyamatok zajlanak az ellenzéki előválasztás kapcsán a háttérben. Miközben Ungár Péter azzal kampányol, hogy ő lenne az, aki legyőzi Hende Csabát, Czeglédy szintén ugyanezzel kezdett házalni, sőt a Partizán által rendezett vitában Czeglédy meg is jegyezte: Karácsony nem fogja az úgynevezett elszámoltatást végigvinni. Sőt, állításukat a Závecz Research 2-3 hetes különbséggel elvégzett közvélemény-kutatási eredményeire alapozzák – ami felveti, hogy mindkét vizsgálat erősen a megrendelő felé lejt. De vajon mi következik ebből?

Ahhoz, hogy értsük a felállást, érdemes a dolgokba egy kicsit jobban belemenni. A szombathelyi szocialista szervezet jobbára Czeglédynek és Ipkovichnak köszönhetően a 2010-es évekre is megőrizte ütőképességét, s számos várossal ellentétben egy nagy intakt tömbben meg is maradtak. Bár a városvezetés fideszes volt, sőt két győzelmet is arattak az önkormányzati választáson, a szocialisták nem hullottak szét, egészen amíg a népszerűségi adatok olyan mélyre nem süllyedtek, hogy már sokban nem tudtak a dolgon változtatni, lépniük kellett.

Ezen a helyzeten az önkormányzati választásokra feltalált Karácsony-féle recept is mozdított: minden olyan városban, ahol az ellenzék nyert – ha nem is sokkal, hiszen Szombathelyen mintegy 400 szavazattal tudtak fordítani –, civil szervezetnek nevezett entitások indultak, például az

„Éljen Szombathely” színeiben indult Nemény András – ez a szervezet azóta csak a sajtóban létezik, s Nemény a kampány idejére különösen ügyelt arra, hogy a lehető legkevesebbet beszéljen arról, hogy ő amúgy a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője volt a parlamentben, és 2018-ban pedig szintén az MSZP indította. 

Miután viszont Czeglédy vezetésével 2019 után a DK meglehetősen erőteljes befolyásra tett szert, Ungár Péter budai oligarcha pedig – általa azóta se hitelesen megmagyarázott okból – megjelent a szombathelyi belpolitikai színtéren, sőt komoly, százmilliós összegekkel támogatta meg Neményék és a saját kampányát, már látható volt, hogy két komoly jelölt lesz az előválasztáson.

A helyzetnek megfelelően Neményék korábban megpróbálták az addig szocialista László Győzőt az akkor feltörekvő Momentum színeibe öltöztetni, pechjükre a Momentum lejtmenete épp akkor kezdődött el.

Így aztán nem maradt más hátra, mint a szocialisták jelöltje, Karácsony Gergely mögé beállni, s Jakab Pétert, aki a szombathelyi viszonyok között jelentéktelen Jobbikot képviseli, meg is győzték, hogy támogassa Ungárt. Czeglédyt így a DK támogatja. Egyik erőcsoport sem engedheti el a jelöltjét, ezért az országban nagyon gyakori „deal”-kötés nem volt már lehetséges, az előválasztásnak valódi tétje kell hogy legyen.

Mindeközben jobboldali körökben makacsul tartja magát az a mendemonda, hogy majd Nemény András fog valójában indulni, s a két jelölt csak „falból” ment egymásnak. Nos, látható, hogy a fentiek miatt ennek semmilyen politikai realitása nincs.

Miközben már a háttérben egyre durvábban ment az adok-kapok, Czeglédy lapot húzott. Nem akárkit, hanem a Fidesz csapatából önmagát minden eszközzel kiszakító Koczka Tibort. Ugyanis Koczka Tibor el óhajtott indulni az előválasztáson – őrá értelemszerűen a mérsékeltebbek szavaznának –, tehát nyilvánvalóan Ungárt gyengíti.

A két erőcsoport – tehát a Czeglédy-féle DK és Ungár MSZP-LMP - közötti tétmeccs zajlik lényegében. Egyre keményebb beszólásokat is láthatunk, a „nyugati fény” nevű DK-s újság NER-oligarchának, Mészáros Lőrinc üzlettársának tartja Ungárt, sőt erre Czeglédy is utalást tett a Partizán nevű internetes orgánumban rendezett előválasztási vitában, amikor – persze hivatalosan Karácsonynak címezve –

azt találta mondani, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, Karácsony nem lenne hiteles az elszámoltatás kérdésében. Ezzel ugyanis arra utalt, hogy Ungár sem, hiszen a pénze a NER-ből származik.

Itt tartunk most. Ugyanakkor a fentiekből az is következik, hogy Ungár, aki saját magáról állítja, hogy:

„én beleszülettem a NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere, a második Orbán-kormány kreálmánya – a szerk.) holdudvarába, a politikai és gazdasági elitbe, és természetesen az én pénzem ebből jön”,

nos vajon hitelesen tudja-e az ellenzéki összefogás számára képviselni az igazi ellenzéki alternatívát? Sőt, az ellenzéki Index ezt írta:

„ha annyi pénzed van, mint neki, nem fogsz elmenni havi 200 ezerért dolgozni valahova. Ő nem az a típus, aki izzó szemmel tud magyarázni a környezetvédelemről, neki a politika a karrierről szól – jellemezte egy régi ismerőse.”

Az ellenzéki Index portréja így folytatódik: „Egy régi családi ismerős Ungárt politikai kalandornak nevezteakárcsak az anyját –, még olyan kommentár is elhangzott az üzleti élet egy szereplőjétől, hogy a fiatal politikus 15 év múlva biztosan sokkal magasabb pozícióban lesz, mint most, csak az a kérdés, hogy melyik pártban. 'Én bármelyikben el tudom képzelni' – mondta róla egy családot régről ismerő üzletember.”

Hozzátesszük, hogy több forrás szerint az Azonnali nevű újság főszerkesztőjét ő rúgta ki. Az újság 16 millió forintos veszteséget hozott össze egy 2021-es taggyűlési határozatban foglaltak szerint, már 2019-ben is. Az Úgytudjuk 10 milliós veszteség körül tartott tavaly.

Már csak egy kérdés marad: ha véletlenül a tulajdonos Ungár nem nyer az előválasztáson (mert ugye ez még nem is a választás, ez közjogi értelemben csak egy tét nélküli meccs, előselejtező), akkor vajon milyen lelkesedéssel támogatja tovább az eddigi - a jelek szerint Czeglédyvel szemben nem túl hatékony – működést? Vice versa: vajon ha Czeglédy, akit a DK támogat, nyer, akkor mennyi hitelt ad az általa – persze finoman – tulajdonképpen NER-oligarchának tartott Ungár szavainak? Vajon beállnak egymás mögé?

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére