Élénk marad Szombathely lakáspiaca, nem várható árcsökkenés

• 2020. november 23., hétfő •
Hat év alatt több mint kétszeresére emelkedtek a lakásárak Szombathelyen, és a koronavírus-járvánnyal sem látszik megtörni a lendület. Vas megyében az idén ráadásul jóval több újépítésű ingatlant adhatnak át, mint egy évvel korábban.
Élénk marad Szombathely lakáspiaca, nem várható árcsökkenés

Noha több híradás szerint csökkenni kezdtek a lakásárak, a stagnálás és a megtorpanás valójában csak a fővárosban jellemző, a legtöbb megyeszékhelyen, így Szombathelyen, szinte egyáltalán nem – állapította meg az ingatlan.com friss elemzésében, melyben Vas megye és székhelyének több ezer lakáshirdetését és a hivatalos statisztikákat vizsgálta.

Az elmúlt bő tíz évben a lakáspiac pályája hullámvasútéra emlékeztetett. A gazdasági világválság előtt 2007 volt az utolsó olyan év, amikor az ingatlanok minden településtípuson drágultak. A válság a lakáspiacon először a fővárosban éreztette hatását, majd 2009-től begyűrűzött az ország más területeire is, így Vas megyébe és Szombathelyre is.

A mélypontot 2013 jelentette, amikor a megyeszékhelyeken feleannyit sem kellett fizetni a lakásokért és házakért mint 2019-ben. Így alakult ez a vasi székhelyen is, ahol a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban 9,8 millió forint volt a használt lakások átlagos értékesítési ára, míg tavaly jellemzően már 20,3 millió forintért cseréltek gazdát az ingatlanok.

- Az elmúlt évek lakáspiaci erősödése a megyeszékhelyeken, a városokban és a kisebb településeken számos tényezőnek tulajdonítható. A gazdasági fejlődés, a bérek növekedése, az állami támogatások bővítése és a hitelkamatok csökkenése több anyagi forrást biztosított a lakásvásárlóknak. Ez a lendület Szombathelyen és környékén még akkor is kitartott 2020 első negyedévében, amikor a fővárosban jóformán már csak stagnáltak a lakásárak – magyarázta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A koronavírus hazai megjelenése átmenetileg ugyan országszerte csökkentette a lakások és házak árát az év második negyedévében, de az előrejelzések szerint Szombathelyen és a megye kisebb városaiban is hamarabb magára találhat a lakáspiac, mint Budapesten.

Ezt az is mutatja, hogy Vas megyében tavaly 740 új lakást adtak át, idén pedig már a január-szeptemberi időszakban 539-et. Az előző évek folyamatai alapján ez azt jelenti, hogy az utolsó negyedévi nagyszámú átadással együtt idén akár 900 lakás is elkészülhet Vas megyében. A szakértők szerint az új lakások iránti erős kereslet mellett a használt lakások piacán sem várható megtorpanás Szombathelyen és környékén. A járványhelyzet miatti, 30 napra tervezett korlátozások természetesen éreztetik majd hatásukat, de Vas megyében élénk lakáspiacra lehet számítani a közeljövőben is. Előreláthatólag az árak már nem emelkednek olyan ütemben Szombathelyen, mint az elmúlt egy-két évben, az ingatlanok tartják az értéküket. Ha pedig a vakcina hamar meglesz, jövőre további drágulásra van kilátás.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére