Elég volt egy rövid üzenet Elon Musktól, beborult a bitcoin

• 2021. május 13., csütörtök •
Több százmilliárd dollárral csökkent pár óra leforgása alatt a kriptodeviza-piac értéke, miután Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója úgy fogalmazott Twitteren, hogy az elektromosautó-gyártó felfüggeszti a bitcoin felhasználásával történő autóvásárlásokat. A cégvezér a coin környezetromboló hatásával kapcsolatban osztotta meg aggályait. A bejelentésre talán a vártnál is érzékenyebben reagáltak a piaci szereplők, ez azzal magyarázható, hogy kimondottan szerencsétlen volt a poszt időzítése, ugyanis nagy általánosságban kifejezetten rossz a tőkepiaci hangulat. Jelentős esés zajlott le az elmúlt néhány kereskedési napon a technológiai szektor által vezérelt indexekben, és alapvetően a vezető börzék rossz bőrben vannak, elsősorban a berobbanó inflációtól való félelem miatt.
Elég volt egy rövid üzenet Elon Musktól, beborult a bitcoin

Ez aztán a drága poszt

Ma magyar idő szerint hajnali fél 1 körül, mielőtt Musk az ominózus bejelentést tette, a teljes kriptodeviza-piac értéke 2,43 ezer milliárd dollár körül volt. Kevesebb, mint 2 órára rá azonban a piaci kapitalizáció 2,06 ezer milliárd dollár körüli értékre esett a CNBC szerint,

AMI MINTEGY 365,85 MILLIÁRD DOLLÁROS MÍNUSZT JELENT 2 ÓRA LEFORGÁSA ALATT.

A piac azóta jócskán lefaragott a veszteségekből, jelenleg 2,32 ezer milliárdos a kriptodevizák piaca - de a tegnapi naphoz képest ez még mindig több, mint 8,6 százalékos visszaesés.

Az egyedi kriptodevizák szintjén nézve egyes coinoknál 2 számjegyű visszaesést is láthatunk, a bitcoin például 11 százalékot esett, míg a dogecoin jegyzése 12,3 százalékkal került lejjebb, de az ethereum és az XRP is jócskán veszített értékéből.

mcapr
Forrás: coinmarketcap

De mégis mi történt, mit írt ki most a Twitterre Elon Musk, amivel így meg tudta bolygatni a dolgokat?

Az ominózus bejelentés

Musk ma hajnali posztjában a környezetvédelmi aggályokra hivatkozott a Twitteren és azt mondta, hogy a Tesla "aggódik a fosszilis tüzelőanyagok gyorsan növekvő használata miatt, ami szükséges a bitcoin bányászathoz és a tranzakciókhoz". Külön kiemelte a guru a szént, amelynek a legrosszabb a kibocsátása minden üzemanyag közül.

A Tesla cégvezére elmondta, hogy a vállalat nem fog bitcoint eladni, és

SZÁNDÉKÁBAN ÁLL A TRANZAKCIÓKRA HASZNÁLNI AZT, "AMINT A BÁNYÁSZAT ÁTÁLL FENNTARTHATÓBB ENERGIÁRA".

A hagyományos devizákkal ellentétben a bitcoint nem egyetlen szervezet bocsátja ki, mint egy központi bank, ehelyett "bányászok" hálózata tartja fenn a rendszert. Ezek a bányászok kifejezetten erre a célra épített számítógépeket használnak, amelyeknek sok energiára van szükségük ahhoz, hogy bonyolult matematikai műveleteket oldjanak meg, hogy a bitcoin-tranzakciók végbemenhessnek. A bitcoin energiafogyasztása nagyobb, mint egyes országoké.

A Tesla és a kriptodevizák

Korántsem meglepő, hogy a kriptovilágot sokként érte Musk tweetje, a világ egyik leggazdagabb embere ugyanis a múltban elkötelezett támogatója volt a digitális pénzeknek, elsősorban a bitcoinnak és a dogecoinak, és

TWITTERES SZEREPVÁLLALÁSA NAGY MÉRTÉKBEN HOZZÁJÁRULT AHHOZ, HOGY AZ ELMÚLT HÓNAPOKBAN FELJEBB ÉS FELJEBB KERÜLTEK AZ EMLÍTETT KRIPTODEVIZÁK ÁRFOLYAMAI.

Ahogy arról akkor is beszámoltunk, még februárban a Tesla bejelentette, hogy 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, és tervezi, hogy elfogadja a kriptodevizát fizetésre. A hírre komoly rali indult természetesen a bitcoin árfolyamánál.

De nem is a bitcoin volt az elmúlt hetek sztárja, hanem sokkal inkább az eredetileg poénnak tervezett kriptodeviza, a dogecoin. A piaci alapon jelenleg ötödik legnagyobb coin árfolyama üstökösként lőtt ki, mióta Musk elkezdte promózni a tweetjeiben, az egyik legfrissebb "Musk-hatás" a dogecoinnal kapcsolatban azonban inkább rosszul sült el: a cégvezér nemrég ugyanis megjelent a Saturday Night Live című műsorban, és az egyik szegmensben "hustle"-ként utalt a kriptóra, ami komoly eladási hullámot gerjesztett az addig már 0,7 dollár környékén mozgó dogecoinnál.

doge

A legfrissebb, Teslát is érintő eseményre azonban tegnapelőtt került sor, amikor is a cégvezér arról kérdezte követőit, hogy

ELFOGADJA-E A TESLA FIZETŐESZKÖZKÉNT A JÖVŐBEN A DOGECOINT.

A kérdésre 24 óra alatt közel 4 millió válasz érkezett, a válaszadók több, mint háromnegyede persze igennel voksolt.

Nem a legjobbkor jött a bejelentés

Bár valóban sokként érhette a kriptovilág követőit Elon Musk mai kiírása, ilyen érzékeny reakcióra nem feltétlenül kellett volna számítani, hacsak a nemzetközi tőkepiaci hangulat nem segít erre rá - ami viszont megtörtént ebben az esetben. A berobbanó inflációtól való félelem apropóján komoly eladási hullám indult a tech-túlsúlyos Nasdaqnál az elmúlt napokban, ezen a héten eddig 5,2 százalékos a mínusz a börzénél,

nasdaq

de alapvetően a tengerentúlon egyik vezető index sem teljesített jól, a Dow például 3,5 százalékot esett a héten,

dow

az S&P 500 pedig 4,2 százalékkal került lejjebb.

sp500

Európa piacain sem sokkal jobb a helyzet, a német DAX például 2,9 százalékos mínuszban van egyelőre a héten, de a többi vezető indexnél is rossz teljesítményt láthatunk.

dax

Mindenesetre piaci környezet ide vagy oda, ismételten egyértelművé tette a ma hajnali kiírás, hogy Elon Musk tweetjeire nagyon sokan figyelnek,

A KIÍRÁSOKNAK KOMOLY HATÁSA TUD LENNI A KRIPTODEVIZÁK, JELEN ESETBEN A TELJES KRIPTODEVIZA-PIAC TELJESÍTMÉNYÉRE.

 

Forrás:  portfolio.hu
Kép: Britta Pedersen/Getty Images

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére