Ekler Luca: Mindig visszagondolok arra, honnan kellett felállnom

• 2020. január 14., kedd •
Akarat, alázat, szorgalom, család - ezek az Év Vasi Embere sikereinek legfőbb mozgatórugói.
Ekler Luca:  Mindig visszagondolok arra, honnan kellett felállnom


A Vas Megyéért Egyesület kuratóriumának egészen biztos, hogy nem volt egyszerű dolga idén sem, hiszen olyan kiválóságok közül kellett megválasztania a 2019-es Év Vasi Emberét, akik nagyon sokat tettek a megye hírnevének öregbítéséért. A kuratórium tagjai ezúttal azt az Ekler Lucát választották az Év Vasi emberének, aki fiatal kora ellenére - idén tölti be 22. életévét - a Vas megyében fogyatékkal élő sportolók nagykövetének vallhatja magát, és teljesítményével szeretné motiválni a papasportolókat az egész országban. "Számomra ez egy óriási meglepetés volt, egyáltalán nem számítottam arra, hogy nyerhetek. Már azt is megtiszteltetésnek vettem, hogy a 9 jelölt között szerepelhettem. Amikor kimondták a nevem, nem akartam elhinni, hogy nekem szavaztak bizalmat a kuratórium tagjai" - idézte fel a szombat este történteket Luca, akinél fiatalabb személynek még sosem ítélték oda ezt a rangos elismerést.

Ez azért is meglepő, mert - bár 2019-ben is elképesztő eredményeket ért el a fiatal parasportoló - legnagyobb "dobására" még csak most készül, hiszen ő is ott lesz a 2020-as tokiói paralimpián, ahol jó eséllyel pályázik többek között távolugrásban a dobogóra, annak is a legfelsőbb fokára. Elismerését azzal indokolták, hogy az újrakezdés és a befektetett, példaértékű munkájának eredménye az eddig elért sikerek. Luca ugyanis 2009-ben stroke-ot kapott, de a felépülésbe vetett hite egy percre sem lankadt gyógyulása során. "Amikor felállok a dobogóra, mindig eszembe jut, honnan indultam, hogy miért kezdtem el. Mindig visszagondolok arra, hogy honnan kellett felállnom, ami a családom és a barátaim nélkül sosem sikerült volna. Az egy percig sem volt kérdés számomra, hogy folytatom és küzdök azért, hogy olyan jövőm lehessen, amiben majd én tudok segíteni másokon" - fogalmazott Luca a Frisss.hu-nak. A tavaly elért eredmények közül a grossetoi versenyét emelte ki, ahol távolugrásban új világcsúcsot állított fel, majd pár hónappal sokkal később meg is döntötte azt. A világrekord mellett rendkívül büszke a novemberi dubaji világbajnokságon 200 méteres síkfutásban elért ezüstjére is, hiszen, mint mondta, az nem várt eredmény volt. "Egy kicsit magamat is megleptem ezekkel a sikerekkel, mert egyes versenyek előtt nehéz volt nyomon követni a formámat, nem lehetett tudni pontosan, hogy mire leszek képes" - tette hozzá.

2020 Luca számára várhatóan hosszú lesz. "Valószínűleg az idei fedett pályás szezont - 1-2 verseny kivételével - kihagyom, és az olimpiai felkészülésre koncentrálunk. Két világkupa versenyem lesz, de ez még tervezés alatt van. Ezeket követi majd júniusban az Európa-bajnokság" - tájékoztatta lapunkat Luca a 2020-as kihívásairól. A 2019-es esztendő Vasi Embere idén fejezi be felsőfokú tanulmányait a Testnevelési Egyetemen sport- és rekreációszervező szakon, azon belül rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirányon. Szakdolgozatának témája pedig mi más is lehetne, mint a parasportok és a paraatlétika.

 

kép:hungarysport.hu          

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére