Együttműködésre ítélve - értékeltek a frakciók

há • 2023. január 27., péntek •
Elvi vita egy nem létező akkumulátorgyárról, biztató konszenzus az útfelújítások körül - a szombathelyi közgyűlést értékelték a frakciók pénteken.
Együttműködésre ítélve - értékeltek a frakciók

Elfogadták a tavalyi év költségvetésének utolsó módosítását, döntöttek több út felújításáról és körforgalom megépítéséről csütörtökön a képviselők - s hogy ezzel a Fidesz-KDNP frakció is egyetértett, azt sikerként értékelte másnap dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely!). Az alpolgármester azt mondta, a Ferenczy utcai beruházásból megmaradó TOP-pénzből valószínűleg

felújítható a Károly Róbert utca, de a Zanati út-Vörösmarty utca kereszteződése, az aluljáró környéke, illetve a Hunyadi út-Szent Gellért utca csomópontban lévő, és a pláza előtti körforgalom is megújulhat.

Új forgalmi rend lesz két helyszínen, ahol a Jégpince-Gagarin utcák, illetve a Markusovszky-Sugár utcák keresztezik a körutat, ide körforgalmak épülnek.


Nagy vihart kavart egy elvi ügy, ami arról szólt, hogy mit is tenne a város, ha valaki akkumulátorgyárat szeretne itt építeni. Dr. Horváth Attila leszögezte, vannak olyan beruházói megkeresések, amelyekre azt kell mondani, hogy nem kérjük.

A debreceni tapasztalatok nyomán a baloldali képviselők a közgyűlésen ezt szavazatukkal is megerősítették.

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) az ezer fa és a LED-porgram eredményességét emelte ki, és azt mondta, lesz folytatásuk. Az alpolgármester beszélt a Petőfi-telepi játszótérről is, szerinte a körzet képviselője is a zsebébe nyúlhatna, ha javítani akar a helyzeten. Az Emlékmű-domb körüli felújításokról szólva kifejtette, a rendbe hozott területen kulturális programok is lesznek. Dr. László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester beszámolt a mentőkkel folytatott megbeszéléséről,

kiderült, hogy az ügyelet, amelyet az önkormányzattól visszavesznek, maradhat a mostani helyen.

Köszönet illeti a kormányt a városnak nyújtott anyagi segítségért - emelte ki Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakció vezetője, aki kiemelte, hogy képviselőcsoportjuk támogatta az városvezetés útfelújítási terveit. A baloldal által megszavazott határozatról kijelentette:

egyszerű hangulatkeltésről van szó, és nincs is napirenden akkumulátorgyárral kapcsolatos beruházói megkeresés, ezért nem vettek részt a voksoláson.

A Szova Zrt. és a jégkorongozók közötti megállapodásról szólva rámutatott: javaslatuk szerint külön kellene árambeszerzésre szerződnie a létesítménynek, így olcsóbban juthatnának villamos energiához, és megoldódna a csarnok üzemeltetése. A fideszes politikus kitért arra is, hogy a polgármester saját hatáskörében döntött Molnár Miklós háromhavi jutalmáról.

A távhő-vezér nyolchavi munkavégzés után most 3,3 millió forintnyi összeget kaphat.

Illés Károly szerint nehéz megítélni, hogy jogos-e a jutalom, mert írásos beszámolót még nem láttak a cég közelmúltbeli működéséről, mint fogalmazott, "csak arra tud gondolni, hogy ismét Júdás-pénzt fizettek ki Molnár Miklósnak". Hozzátette,

az összeget azért is sokallják, mert a városvezetés másról sem beszél, mint nehéz anyagi helyzetről és rezsiválságról.

Ráadásul "a cég bevételének nyolcvan százalékát az állami támogatás teszi ki" - mondta. Kérdésre válaszolva még kifejtette: nincs napirenden semmilyen akkumulátorgyár-építés, legalábbis frakciójuk nem tud róla. Tehát ezzel kár most foglalkozni, de azt megígérte, hogy ha a jobboldal helyzetbe kerül, nem hoz olyan döntést, amit a városlakók elleneznek.

Furcsállotta Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) azt a megállapítást, miszerint a szolidaritási adó igazságos. Mint ismert, ezt a jobb adóerő-képességű városok fizetik meg a központi költségvetésnek, hogy abból a rosszabb helyzetben lévő településeket támogassák. Ágh Ernő közgyűlési kijelentésével nem értett egyet a baloldali frakcióvezető, szerinte nem Szombathelynek kell a környező kistelepüléseket támogatnia, hiszen az agglomeráció használja a szombathelyi infrastruktúrát, nem pedig fordítva. Úgy érzi, arra az utóbbi időben rácáfolt a városvezetés, hogy ne tudna együtt dolgozni a kormánnyal.

"Bizonyos kérdésekben együttműködésre vagyunk ítélve"

- fogalmazott, sőt azt is mondta: úgy tapasztalják, hogy a kormány nem feltétlenül az nézi, milyen az önkormányzat színe, hanem azt, hogy milyen a teljesítmény. Ezzel az energiatakarékossági programra utalt. Németh Ákos (Éljen Szombathely!) a körzetében lévő Károly Róbert utca felújítását emelte ki, szerinte kész bravúr, hogy megvalósulhat, de ráfér, az biztos.

Szólt az ezer fa programról és egy leendő hidrogéntöltő-állomás nagyszabású tervéről is.

Koczka Tibor (Pro Savaria) szerint az akkumulátorgyár-építéssel kapcsolatos elvi szavazástól való távolmaradásával hibázott a jobboldal, ő úgy értelmezte, hogy ezzel a szombathelyiek ellen szavazott a Fidesz-frakció. Meglátása szerint központi akarat van az ilyen gyárak létesítésére, pedig nincsenek meg hozzá itthon a feltételek.

Ezenkívül károsak az egészségre, ráadásul olcsó ázsiai munkaerővel dolgoztatnak

- fejtette ki ellenérzéseit Koczka.

közösség

további frisss

lap tetejére