Egyetlen húzással több százezer Pfizer-vakcinát nyert Magyarország

MTI • 2021. január 11., hétfő •
Egy szabályozói ajánlás hatására egy csapásra 20 százalékkal több ember oltására elegendő Pfizer-oltóanyag áll rendelkezésre Európában: az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy az egy ampullában lévő oltóanyag mennyiséget ne 5, hanem 6 oltásra használják fel az orvosok. Ha a Pfizer-BionTech páros tehát az eredetileg tervezett, szerződésben vállalt mennyiséget szállítja továbbra is Magyarországnak, akkor hirtelen nem 4,4, hanem csaknem 5,3 millió adag Pfizer-vakcinánk lesz.
Egyetlen húzással több százezer Pfizer-vakcinát nyert Magyarország

A múlt hétig a Pfizer/BionTech oltóanyaga mellett a Moderna vakcinája kapott engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA), ebből a két hatóanyagból összesen 460 millió adagot rendelt az Európai Bizottság november végén, ez 230 millió ember beoltására elegendő. A hétvégén azonban fontos hír érkezett:

AZ EMA ENGEDÉLYEZTE, HOGY EGY AMPULLÁBÓL NE ÖT, HANEM HAT ADAGOT HASZNÁLJANAK AZ OLTÓORVOSOK.

Az ügynökség ajánlása rögzíti azt is: a megkezdett ampullákat 6 órán belül fel kell használni, és két különböző ampullában lévő oltóanyagot továbbra sem szabad keverni egymással. 

A gyártó tájékoztatása szerint hivatalosan öt adagra elegendő egy ampulla, a fennmaradó rész kárba veszne. Ez a plusz mennyiség tulajdonképpen azért van az ampullában, hogy egy nem túl precíz orvos egy nem túl minőségi fecskendővel is biztosan be tudja adni a megfelelő mennyiséget az alanyoknak. 

Az 5 helyett 6 adag beadása úgy lehetséges, hogy egy speciális, különleges minőségű fecskendővel oltanak, amely 35 mikroliternél kisebb veszteséggel képes kibocsátani az oltóanyagot (azaz ennél kisebb a holttérfogata). Így ha ügyes az oltóorvos, az 5. oltás után az ampullákban marad egy teljes 6. adag.

A Napi.hu arról írt, hogy bár ezt hivatalosan sehol nem mondták, a magyar oltópontokon eleve az volt az előírás, hogy az ampullákból ne 5, hanem 6 adagot nyerjenek ki az oltóorvosok.

És hogy mindez mit jelent a gyakorlatban, feltéve persze, hogy a Pfizer az eredeti mennyiségű ampullát szállítja továbbra is? 20 százalékkal több Pfizer-oltóanyagot. A magyar kormány összesen 17,5 millió adag külföldi vakcinát kötött le különböző gyártóknál, ebből 4,4 millió dózis a Pfizer-BionTech vakcinája.

HA TEHÁT A PFIZER A KORÁBBI RENDELÉSNEK MEGFELELŐ MENNYISÉGET AD TOVÁBBRA IS, AKKOR EZ AZT JELENTI, HOGY 4,4 HELYETT 5,28 MILLIÓ ADAG PFIZER-BIONTECH VAKCINÁNK LESZ.

 A címlapkép forrása: MTI/Mónus Márton.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére