Egyetlen gyakorlata sem volt érvényes az első transznemű olimpikonnak

mandiner.hu • 2021. augusztus 02., hétfő •
A súlyemelő férfi, aki nővé operáltatta magát, hamar kizúgott az olimpiáról.
Egyetlen gyakorlata sem volt érvényes az első transznemű olimpikonnak

Az új-zélandi Laurel Hubbard az első nyíltan transznemű sportoló az olimpiák történetében, ám a súlyemelő nem úgy teljesített, ahogy előzetesen tervezte – írja az Index.

Erősebbek a csontjai, nagyobb a tüdeje és a szíve

Hangsúlyozták: 2013-ig a férfiak mezőnyében versenyzett, majd nemváltó műtéten esett át, két évre rá pedig megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyását, miután a szervezet meghatározta a transznemű sportolók számára a tesztoszteronhoz köthető határértéket.

Az Index arról ír, hogy versenytársai és azok edzői többen is bírálják, a szervezőket pedig felháborodottan vonják felelősségre. Ugyanis úgy vélik, az hogy 43 évesen, nőként szerepel a játékokon, még nem lenne gond, ám az már probléma, hogy

férfiként nőtt fel, annak minden biológiai következményével:

a kromoszómáit tehát nem tudja megváltoztatni, emellett hosszabbak, erősebbek a csontjai, és nagyobb a tüdeje illetve a szíve is. Ez pedig minden olyan nemi jellemzőkkel szerzett előny, amelyen nem változtat az, hogy orvosi módszerrel utóbb lecsökkentették a tesztoszteronszintjét.

Megírták: Hubbard ezüstöt nyert a 2017-es anaheimi világbajnokságon a nők között, a 2019-es Óceániai Játékokon pedig győzött, és Tokióban is volt esélye az éremre a 87 kiló feletti kategóriában. Mindhárom próbálkozásakor 125 kilót teljesített, ám mindháromszor érvénytelenítették a gyakorlatát, így helyezetlenül végzett a nyári játékokon. +87 kilóban az aktuális világbajnok, világrekorder kínai Li Ven-ven áll az élen.

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére