Egyetemen a világ másik végén

Kis-Kádi Anna • 2021. október 12., kedd •
Boutaina Dakdaki, a szombathelyi egyetem hallgatója egy idegen országba, idegen kultúrába csöppent bele, mikor két éve Magyarországra utazott, hogy itt folytassa tanulmányait. A talpraesett fiatal lány interjúnkban elmesélte, mi volt számára a legnagyobb változás, és hogyan sikerült beilleszkednie a szombathelyi egyetemre.
Egyetemen a világ másik végén

Mielőtt belevágnánk, szeretném megkérdezni, hány éves vagy, és honnan jöttél? Miért döntöttél úgy, hogy külföldi egyetemre fogsz járni?

Marokkóból jöttem, most vagyok 21 éves. Mindig is ki akartam utazni, és egy kicsit egyedül lenni, mert amíg állandóan a szüleimmel vagyok, nem tanulok meg magamról gondoskodni. Itt most mindent magamnak kell megcsinálnom, és a felelősség mellett más kultúrákat is megismerhetek, hiszen sok külföldi diák jár ide, minden országból.

Nem volt számodra ijesztő egyedül egy külföldi országba utazni? Nem féltél az elején?

Először nem voltam egyedül, egy barátnőmmel jöttem, és voltak más diákok is, akik segítettek nekünk. Akkor már kezdtem megszokni itt, és nem féltem annyira.

A családod hogyan fogadta, hogy külföldre mész tanulni?

Az elején féltettek, de aztán eljött a nővérem meglátogatni, és látta, hogy Magyarország kicsit biztonságosabb, mint más országok. Úgyhogy már nem aggódnak úgy, mint az elején.

Gondolom, már nagyon hiányzik Marokkó…

Igen, nagyon, mert már két éve nem voltam Marokkóban.És mi hiányzik a legjobban?

A családom, a macskáim és az ételek. Igaz, itt is vannak finom ételek, de én leginkább a marokkói konyhát szeretem. mellett Marokkóban vannak vallási ünnepek is, amik itt nincsenek, és mecset sincs.

Szombathelyen hogyan tudod gyakorolni a vallásodat?

A kollégiumban gyakorlom, a vallási ünnepeken nem kötelező részt venni nőknek, de nagyon jó, ha megyünk. Szombathelyen erre sajnos nincs lehetőségünk.Hamar sikerült beilleszkedned Magyarországon?

Vannak magyar barátaim, és külföldi barátaim is. Először, amikor Budapesten éltem, akkor nehéz volt, most kicsit jobb. De szeretem Budapestet!

Említetted, hogy hiányoznak az otthoni ízek. Nálatok milyen ételek vannak?

Kuszkusz, a tajine, ami bárányhús vagy csirkehús aszalt szilvával, azt nagyon szeretem. Nálunk egy vékonyabb típusú kenyér van, és mi kézzel eszünk, nem villával. Itt nagyon nehéz nekem villával ennem! (nevet) Marokkóban nem sokszor használtam kanalat és villát. Marokkóban kézzel eszünk, és kézzel mosogatunk, ráadásul egy közös tányérból eszünk. Étkezés előtt kötelező kezet mosni. Ha külföldiek jönnek Marokkóba, a családok szívesen látják vendégül őket,  készítenek nekik ennivalót és teát. Nálunk más tea van, mint itt Magyarországon. A külföldiek azt mondják, ez a mi alkoholunk, mert mi nem iszunk alkoholt, nem szabad.És hogyhogy ilyen jól beszélsz magyarul? Mások azt mondják, hogy nagyon nehéz nyelv, hiába próbálják megtanulni, te viszont olyan könnyedén beszéled.

Nem ment mindig könnyen, azért még hibázok. De már Budapesten is tanultam magyarul, egy évig minden nap jártam magyarórára. Amikor megérkeztem, még nem igazán beszéltem a nyelvet, de már három éve itt vagyok, és sokat gyakoroltam azóta. 

Milyen terveid vannak a jövőre nézve, hol szeretnél tanulni vagy dolgozni? 

Azért tanultam magyarul, mert Magyarországon szeretnék dolgozni. Ha lesz rá lehetőségem, én itt maradnék.Mi a benyomásod a magyar emberekkel kapcsolatban? 

Kedvesek, szeretik tanítani a nyelvet, elmagyarázni, ha valamit nem értek. Kicsit mások, néha például csúnyán beszélnek, mi viszont lányok jelenlétében nem káromkodunk. Amikor a magyarul tanultam, a csúnya szavakat nem tanultam meg. Az emberek kedvesek, szeretnek segíteni, másokat meghívni magukhoz. A lángost szeretem, a gulyás és a csirkepörkölt is nagyon finom, de a legjobb a borsófőzelék. Mi Marokkóban nem ismerjük ezeket az ételeket. 

A külföldi tanulás mit adott hozzá a személyiségedhez? Milyen új tapasztalatokkal gazdagodtál? Miért jó külföldön tanulni?

Ide különböző országokból jönnek emberek, Algériából, Mongóliából. Lehet, hogy én nem fogok elmenni azokba az országokba, de ha velük beszélek, akkor úgy érzem, mintha jártam volna ott. Ami az oktatást illeti, nagyon jó az ELTE-n tanulni, magas színvonalú az oktatás. Hálás vagyok, hogy ennek az egyetemnek a hallgatója vagyok, és itt olyan oklevelet fogok kapni, amit elismernek egész Európában. 

Mik a legnagyobb különbségek Marokkó és Magyarország között?

Marokkó muszlim ország, míg Magyarország keresztény, és nálunk sok hivatalos nyelv van, de itt mindenki magyarul beszél. Mi Marokkóban beszéljük a hivatalos arab nyelvet, a marokkói arabot, Északon pedig a franciát és a spanyolt. A berberek is más nyelvet beszélnek, mint a marokkóiak, őket én se értem. A berberek az öltözetükben is különböznek a marokkóiaktól? 

Marokkóban is van hagyományos ruha, és a berbereknek is van hagyományos öltözetük. A naptáruk is más, azt hiszem, ők most épp a kettőezer-kilencszáz hetvenes években járnak. 

Milyen más szokásaitok vannak még? 

Mi mindenkinek szálem alejkummal köszönünk, akkor is, ha nem ismerjük az illetőt. Ha két lány találkozik, akkor kézzel köszönünk, vagy puszit adunk. De ha egy lány és egy fiú találkozik, akkor ezt nem lehet. Ha egy fiút nem ismerünk, nem tudjuk a nevét, akkor Mohamednek szólítjuk, a próféta után. Nálatok köztársaság van, Marokkóban királyság. 

Egy átlagos magyar családban általában két-három gyerek van. Ti sokan vagytok testvérek? 

Mi nyolcan vagyunk: apám, anyám, és hat gyerek, de már nem szeretnének több gyereket. A falumban is jellemzően több gyereket vállalnak. Az én szüleim már kicsit idősebbek, négy lánytestvérem van, és egy fiú, de közülük senki sincs külföldön, csak én. 

Mi az, ami még megragadott Magyarországon? 

Szeretem a néptáncot, amikor volt az augusztus huszadikai ünnepség, lenyűgözött a tűzijáték és a néptánc. Nálatok minden ünnepen van tűzijáték, nálunk nincs.

Ti hogy ünnepeltek? 

Amikor vallási ünnep van, reggel a mecsetbe megyünk, és utána jönnek a rokonok látogatni, eszünk, és zenét hallgatunk. Éjszaka kimegyünk valahova. Például a bárányünnepen - ez egy muszlim ünnep -, amikor levágjuk a bárányt, az egész család együtt ünnepel. A nemzeti ünnep a Fête du Trône (a koronázás ünnepe), ami után a király továbbra is király lehet. A király ilyenkor lóháton vonul végig a városon, mi ezt tévén nézzük. 

 

Képek forrása: eletforma.hu, roadster.hu, vista.hu, haristravel.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére