Egy tüsszentés, és a vírus máris útra kel a szellőztetőben

há • 2020. november 23., hétfő •
Átesve a koronavírus-fertőzésen, azon tanakodik e sorok írója, hogy vajon mennyire volt indokolt a részéről a betegsége ideje alatt otthon az ablakot ösztönösen is sűrűn nyitogatni, és úgy friss levegőt beengedni a lakásba, és kevéssé hagyatkozni az egyébként bevált hővisszanyerős szellőztető berendezés munkájára. Nos, íme a tudományos tapasztalatok arról, hogy melyik gép mennyire veszélyes járvány idején.
Egy tüsszentés, és a vírus máris útra kel a szellőztetőben

Egy tüsszentéssel akár 40.000 részecske is kerülhet a levegőbe, és ha valaki koronavírussal fertőzött, ezek a cseppecskék szétszórják a kórokozót. Köhögésnél, sima beszédnél ugyanez történik, kisebb mennyiségben. A nagyja leülepedik 2 méteren belül, de mi lesz az apróbbakkal? Hosszú útra indulnak…
Egy légáramlat felkaphatja a cseppeket, és akár órákig lebeghetnek. A tudomány mai ismeretei szerint nagyjából három órán keresztül fertőzőképes a levegőben keringő SARS-COV-2, így nem nehéz elképzelni, hogy mire képes a vírus, ha bekerül a szellőztetőbe. A külső levegő beszívásával, a használt levegő elvezetésével működő berendezéseknél nem történik semmi különös, így a félelem otthon alaptalan volt, hiszen az elszívott és a kivezetett levegő nem találkozik egymással. De mi a helyzet a belső levegő keringetésének elvével dolgozó gépekkel? Nem nehéz elképzelni.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ is közzétett egy ajánlást, miszerint érdemes ezekkel óvatosnak lenni, hiszen felgyorsíthatják a fertőzés terjedését. Különösen igaz ez egy gyárra, irodaházra, ahol minden helyiségben sokan tartózkodnak, időnként zsúfoltan. Tehát mint írják, a járvány ideje alatt ezeket a gépeket ki kell kapcsolni, inkább az ablakokat ajánlatos használni, ha vannak, és sokat kell szellőztetni. Ott, ahol csak a mesterséges levegőcsere lehetséges, home office-ra javasolt küldeni minden dolgozót. Ha a vezetésnek fertőzött személyről van tudomása, az épületet ki kell üríteni, le kell zárni, és fertőtlenítést kell végezni. Később a járványügyi intézkedések betartása mellett újra lehet használni a helyiségeket, de ha lehet, úgy, hogy növelni kell a bejuttatott friss levegőt. Az ideális mennyiség 36 m3/fő/óra. A szokásosnál előbb kell kezdeni, és tovább kell fenntartani a gépi szellőztetést, sőt éjjel és hétvégén is érdemes működésben tartani. A páratartalom legyen 30% felett, és ha lehetőség van rá, UV-lámpákkal kell csökkenteni a fertőzőanyag mennyiségét a rendszerben. Gondosan ügyelni kell a szűrők cseréjére, és azokat veszélyes hulladékként kell kezelni.
A split klíma és más, úgynevezett fan-coil gépek, illetve olyan légtechnika, amely nem alkalmas a friss levegő biztosítására, csakis akkor használhatóak most, ha közben folyamatos külső levegő-utánpótlás történik, mert ezek csak a belső levegőt forgatják, ami most kerülendő. Amit pedig a ventillátorokról érdemes tudni: most csak nyitott ablak mellett használhatóak, hogy gyorsítsák a légcserét. Zárt ablak mellett csak keringetik a benti levegőt, fokozva a fertőzésveszélyt.

forrás: nnk.gov.hu
Illusztráció: portfolio.hu, bme.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére