Egy titokzatos amerikai cég is készített kutatást a dollárbaloldalnak a kampányban

origo.hu • 2023. március 26., vasárnap •
Több hónapja húzódik a baloldal külföldi kampányfinanszírozási botránya, aminek a jelek szerint korántsincs még vége.
Egy titokzatos amerikai cég is készített kutatást a dollárbaloldalnak a kampányban

Márki-Zay Péter, a baloldal volt kormányfőjelöltje ugyanis egy újabb, igencsak érdekes részletet kotyogott ki a Blikknek: egy amerikai közvélemény-kutató is segített a kampányában - írta meg az origo.hu. Kifejezetten érdekes, hogy a meg nem nevezett cégről eddig nem lehetett hallani, az nem szerepelt a titkosszolgálatok jelentéseiben sem. Sőt, Márki-Zay Péter arra is célozgatott a bulvárlapnak adott interjúban, hogy

a baloldali pártvezetők is tudtak a tengerentúli támogatásokról, hiába tagadják azt.

Egyre szövevényesebb a baloldal kampányfinanszírozási botránya.

Szombaton a Blikken jelent meg egy interjú Márki-Zay Péter korábbi kormányfőjelölttel, aki egy új, eddig nem ismert részletet kotyogott ki az ügy kapcsán. Amikor a beszélgetes során a baloldali politikusok győzelmi esélyeire, illetve népszerűségére terelődött a szó, Márki-Zay a saját igaza alátámásztására azt állította:

EGY AMERIKAI CÉG IS KÖZÖLT MÉRÉST A KAMPÁNYÁBAN. 

Egész pontosan úgy fogalmazott, hogy "meggyőződésem, hogy még mindig én voltam a legesélyesebb jelölt Orbán ellen, sőt, velem az élen egy rövid időre erősebb volt az ellenzék a Fidesznél. Ezt három magyar, illetve egy amerikai közvélemény-kutató is kimutatta."

Nem egyértelmű, hogy a meg nem nevezett amerikai közvélemény-kutató milyen témakörben és mikor mért, hiszen Márki-Zay két témát is érintett a fenti nyilatkozatrészletében. Emlékezetes, a hivatalos verzió szerint a baloldali politikus azzal ütötte ki a nyeregből Karácsony Gergelyt a Gyurcsány Showban, hogy jobbak voltak a népszerűségi mutatói.

Kifejezetten érdekes, hogy

a Márki-Zay Péter által emlegetett amerikai cégről eddig nem lehetett hallani, az nem szerepelt a Nemzeti Információs Központ titkosítás alól feloldott jelentéseiben sem.

Mint ismert, közvetlenül a parlamenti választás előtt az Egyesült Államokból elképesztő mennyiségű támogatás érkezett a magyar baloldalhoz köthető szervezetekhez és cégekhez. Ezek az összegek aztán a baloldali összefogás választási kampányában kötöttek ki.

Miután Márki-Zay Péter tavaly nyáron egy podcast interjúban elárulta, hogy amerikai pénzek is érkeztek az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz, a titkosszolgálatok vizsgálódni kezdtek az ügyben. A Nemzeti Információs Központ legújabb jelentésében arra jutott, hogy összesen 4 milliárd forintnyi külföldi forrást kaptak küldöldről Márki-Zayék.

A botrány kirobbanása után a baloldali politikusok egységesen azzal védekeztek, hogy nem tudtak ezekről a pénzekről, erről csak Márki-Zay Péternek és szűk stábjának volt tudomása. Csakhogy Márki-Zay pont az ellenkezőjéről beszélt a Blikknek adott interjújában.

AMIKOR A BULVÁRLAP MUNKATÁRSA ARRÓL ÉRDEKLŐDÖTT, HOGY TÉNYLEG ELTITKOLTA AZ AMERIKAI FORRÁSOKAT A BALOLDALI PÁRTOK VEZETŐI ELŐL, AZT SEJTETTE, HOGY EZ NEM IGAZ.

"Utoljára akkor tudtak róla az ellenzéki pártok, amikor maguknak követelték az összeget, ami maradt. Amikor letámadott minket a Fidesz, hirtelen mindent letagadtak" - fogalmazott a baloldal volt kormányfőjelöltje. 

A magyar kormány lépett a külföldi befolyásolási kísérletek ellen. A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter arról számolt be, hogy rohamtempóban készül a választási szabályok átírásának előkészítése. A változtatás célja, hogy a különféle civil szervezetek ne kaphassnak külföldről pénzt kampányra. A jogalkotóknak két, két és fél hónapja van arra, hogy átírják a jövő évi önkormányzati választás szabályait.

Kép: MTI

közösség

további frisss

lap tetejére