Egy szurkolói balhé margójára

hv • 2021. október 24., vasárnap •
Néhány hete rendezték meg a kosárlabda NB I.- ben a vasi El Clasicót, azaz a Körmend - Falco megyei rangadót. A meccset a szombathelyi csapat nyerte, de ez a mérkőzés nem erről marad sokáig nevezetes. A hajrában ugyanis a két, egymást finoman szólva sem szívelő táborban egymásnak estek a szurkolók.
Egy szurkolói balhé margójára

 

 

 A biztonsági személyzet hiába próbálta szétválasztani a feleket, ehhez a rendőröknek is be kellett avatkozniuk. A játékvezető 44 másodperccel a végső dudaszó előtt kénytelen volt megállítani a játékot, percekig tartó kényszerszünet után tudták befejezni a feszült hangulatú derbit. Az ügyben rendőrségi nyomozás indult, mi az alábbiakban inkább a szurkolói verekedések lélektanát vizslatjuk.

Bármilyen sportág mérkőzésére kilátogató szurkolók elsődleges és normális célja, hogy örömüket leljék, valamint hogy támogatásukkal bíztassák a saját csapatukat. Nem vitatható ugyanakkor, hogy

a szurkolás egyfajta „gőzkieresztő” funkcióval is rendelkezik, amely feszültségek társadalmilag legális kiélését teszi lehetővé.

Ám amikor az érzelmek elhatalmasodnak a szurkolókon, és ők akarnak a főszereplők lenni, akkor  torkollhatnak az események botrányba. ( Ezt némileg elkerülendő találták ki a lengyelek a szervezett, előre megbeszélt verekedés „intézményét”. Lásd cikkünk végén, keretben.)

Az ilyenfajta szélsőséges szurkolási szokásokat a legpontosabban egy olasz pszichológus, Roversi fogalmazta meg a legtalálóbban: „A futballhuliganizmus kifejezés a durvaság minden olyan formájára utal, amely a nézők között zajlik. A jelenséget a vandalizmus és a szisztematikus véres agresszió keverékeként írhatjuk le, amely a fiatalok bizonyos csoportjaira jellemző, s amelyet a hasonló korúak követnek el a stadionon belül és kívül”. 

Természetesen ez nemcsak a futballra igaz, bár a legtöbb botrány a legnépszerűbb játékhoz köthető. A mi esetünkben a Falco - Körmend ellentét sem újkeletű. A Rába-partiak 1976-tól az első osztályban aratták nagy sikereiket, amikor a szombathelyi kosarasok még alsóbb osztályban szerepeltek. Azután 1992-ben feljutottak az NB I.-be. A kezdeti szerény szereplés után a 2000-es évek közepére megerősödtek, majd 2007-ben bajnokságot is nyertek. Ekkorra a háromszoros magyar bajnok MTE valódi riválisává váltak. A Falco sikereivel együtt szurkolótábora is megerősödött,

megjelentek itt is azok a fanatikusok, aki a körmendiekben már nem az ellenfelet, hanem az ellenséget látják.

Sajnos szép számmal akadnak olyanok - mindkét oldalon -, akik megmagyarázhatatlan zsigeri gyűlölettel viseltetnek a másik fél iránt. Nem a mostani volt az első alkalom, hogy az indulatok a magasba hágtak, ám eddig inkább verbálisan csaptak össze a felek. Vas megyeiként örülnünk kellene, hogy két remek kosárcsapatunk van, amelyekre büszkék is lehetünk.

Az lenne az ideális, ha a hírek nem a szurkolók balhéiról, hanem, mint korábban annyiszor, a kiváló eredményekről szólnának.

Szervezett „sportszerű„ bunyózás

Pár éve a klubok kemény magjai közötti verekedésnek új, érdekes fajtája ütötte fel a fejét, az ún. ustawka.

Ustawkának(jelentése : beállítás), az előre megbeszélt és szervezett tömegbunyó hívják. Alighanem ismerős mindazoknak, akik egy kicsit is jártasak a futball világában. De miről is van szó? Arról, hogy két, egymással rivalizáló, egymást kellően utáló szurkolótábor tagjai, egyenlő létszámban, a megbeszélt szabályok szerint, fegyverek nélkül, egy félreeső helyen megmérkőznek, hogy eldöntsék, ki a jobb. Tehát a küzdelem pusztakezes, maximum fogvédő és bandázs használható, minden más – így szúrófegyver – alkalmazása tilos és szégyenteljes.

A verekedésnek ezt a kétségkívül érdekes módja a lengyel szurkolóktól származik. S persze, ahogyan az már lenni szokott, 2009 környékén hazánkba is begyűrűzött. Akkoriban, mikor még újdonságnak számított, rendszeresen rendeztek ustawkákat, napjainkban már ritkábban fordul elő, vagy csak nem verik nagydobra? Azért persze még most is megesik, hogy a nyilvánosság is tudomást szerez egy-egy esetről.

Fotók: m4sport.hu, vaol.hu, hungaryultras.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére