Dr. Varga Judit nemzeti konzultációról, szankciókról és az uniós vállalásokról

• 2022. november 29., kedd •
Mondjunk nemet a szankciókra! címmel tartott - dr. Hende Csaba házigazdával beszélgetve - közéleti fórumot dr. Varga Judit igazságügyi miniszter Szombathelyen. A Haladás Sportkomplexum telt házas rendezvénye előtt sajtótájékoztatót tartott. Ezen elmondta, hogy ez idáig több mint hétszázezren töltötték ki és küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet.
Dr. Varga Judit nemzeti konzultációról, szankciókról és az uniós vállalásokról

A miniszter asszony kihangsúlyozta, hogy a nemzeti konzultáció minden magyar ember számára lehetőséget kínál arra, hogy közvetlenül alkothasson és mondhasson véleményt a Magyarországot leginkább érintő témákról. Kiemelte, hogy a nemzeti konzultációs rendszert Nyugat-Európában nem nagyon értik, s ez eléggé furcsa, miután ez a demokrácia egyik legközvetlenebb eszköze. A konzultációk által a kormány így nemcsak négyévente, a választások alkalmával kerül kapcsolatba a polgárokkal, hanem a nemzet sorsát érintő legfontosabb kérdésekben folyamatos párbeszédre ad lehetőséget.

A korábbi nemzeti konzultációk - olyan fontos kérdésekben, mint a migráció, a gyermekvédelem vagy a koronavírus elleni küzdelem - támpontot és segítséget nyújtottak abban, hogy nehéz, sokszor válságos helyzetekben jó kormányzati döntések szülessenek.

-    Most minden magyar állampolgárt arra buzdítok, hogy éljen a lehetőséggel, és a brüsszeli szankciókkal kapcsolatban is ossza meg velünk a véleményét. Nagyon fontos, hogy a magyar kormány megfelelő módon tudjon képviselni egy határozott magyar álláspontot. Kérem, hogy a december 9-i határidőig mindenki töltse ki a konzultációs íveket, ha eddig még nem tette meg – hívta fel a figyelmet Varga Judit.

A brüsszeli, Oroszország ellen eddig hozott szankciókról elmondta, hogy egyértelműen látható: a háború végét nem hozták el, ahhoz csak egy azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megindítása szükséges. Csak így lehet kiutat találni a háborúból, és abból a gazdasági válságból is, amelyet a szankciók okoztak Európának.

Portálunk megkérdezte, hogy az Európai Bizottság által kért 17 + 1 vállalással, illetve az ezekhez kapcsolódó törvénymódosításokkal hogyan áll a kormány?

A miniszter asszony válaszában kiemelte, hogy a kormány konstruktív légkörben zajló, intenzív tárgyalásokat folytatott az Európai Bizottsággal. Ennek nyomán is megállapodás született 17 olyan vállalásban, amely szakmailag elfogadható volt Magyarország számára. A vállalások teljesítésén az ősz folyamán az Országgyűlés is folyamatosan dolgozott. Időközben felmerült egy további - az igazságszolgáltatás függetlenségét, illetve annak garanciáit érintő – kérdés. Ezzel kapcsolatban a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy március közepéig elvégzi a szükséges módosításokat.

Varga Judit végezetül megjegyezte, hogy miközben minisztériumi tisztviselők éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy a magyar emberek hozzájussanak a nekik járó uniós pénzekhez, eközben a magyar baloldal különféle uniós fórumokon folyamatosan azon ügyködik, hogy Magyarországot elüsse az uniós forrásoktól.

közösség

további frisss

lap tetejére