Dozmat nem véletlenül népszerű

hv • 2021. december 23., csütörtök •
Nem túlzás azt állítani, hogy a Szombathely környéki falvak egyik legnépszerűbbike Dozmat. S alighanem nem véletlenül. A gyönyörű környezetben, az Arany-patak mentén fekvő, közel 800 éve település biztonságot és nyugalmat áraszt. Sokan csak Kis-Ausztriának hívják, de hogy így legyen, ahhoz sokat kell helyben tenni. A megyeszékhelyről sokan felismerve Dozmat kedvező adottságait, az elmúlt évtizedben ki is költöztek Dozmatra. A lélekszámában megnövekedett falu pedig - igazodva az igényekhez - állandó mozgásban van, szinte minden évben megújul valami. Gombor György polgármester is – a testület tagjaival együtt - állandóan a felújításokon, fejlesztéseken töri a fejét. A 2021-es esztendőt tekintve is van miről beszámolni.
Dozmat nem véletlenül népszerű

Az év elején összeállítottuk a 2021-es programjainkat, amelyeket szerencsére meg is tudtunk rendezni. Így volt gyermeknap és falunap is, ezen 170 fő vett részt, ami rekordnak számít. – indította beszámolóját a falu első embere. – Nagy segítségünkre volt, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából januártól van egy közművelődési munkatársunk, akire a szervezés jó részét rábízhattuk.

Az idén a Magyar Falu Program keretében több pályázatot is beadtak.

Így van, pályáztunk egy falugondnoki buszra 15 millió forintos értékben, szintén 15 millió forintos értékben eszközök beszerzésére, valamint a Lovas utca felújítására 20 milliós értékben valamint az említett közművelődési munkatárs bértámogatásra is.

Emellett voltak kisebb volumenű pályázataik is.

Igen a Mobilitási hétre nyertünk 500 0000 forintot. Most a tartaléklistán lévő pályázatok eredményét várjuk, bízunk benne, hogy sikeresek lesznek.

Mik a közeljövőbeli tervek?

A kisgyermekekre is gondolva szeretnénk a játszóterünket felújítani. Ezen kívül a buszgarázsunkat is szeretnénk fejleszteni, fűtéssel és vízzel ellátni. Itt tároljuk a falu járműveit. Természetesen figyelni fogjuk, hogy a jövő év eleji Magyar Falu Programnak milyen lesz a kínálata, s ahhoz igazodva fogunk pályázni. Nem nagy volumenben gondolkodunk, több kisebb fejlesztést szeretnénk megvalósítani.

Ha valaki egy hétvégén kilátogat Dozmatra, a víztározóhoz, a kilátóhoz, a középkori templomhoz, a forráshoz, akkor akár egy napot is el tud itt hasznosan és kellemesen tölteni. A falu tehát, akár turisztikai célpont is lehet. 

Valóban, hamarosan boltunk is lesz, ez nagy hiányosság volt eddig. Most egy vállalkozó, jelentős MFP támogatással alakít ki egy új vegyesboltot, amely a turistákat is ki fogja tudni szolgálni. 

A község rendkívül vonzó sokak szemében, nagyon sok az új lakó. Ők mennyire vesznek részt a falu életében.

Tény, hogy már többségbe kerültek a betelepülők az őslakossággal szemben. Szerencsére nagyon gyorsan beilleszkedtek és nagy örömünkre be tudjuk vonni őket a helyi társadalmi életbe. Kicsit más ugyan számukra az itteni élet, de miután ők választották ezt elfogadják. Úgy látom, hogy sok új ötletet is hoznak, ami gazdagítja a falut. Hosszú távra terveznek és gyakran komoly minőséget is hoznak magukkal,amiből egész Dozmat profitál.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére