Diplomára hajt a modell

• 2020. szeptember 20., vasárnap •
Simon Virágot, az ELTE Savaria Egyetemi Központ elsőéves anglisztika szakos hallgatóját az elmúlt években többször megkísértette a külföldi modellkarrier lehetősége, de azt vallja, bármennyire is csábító, hogy eljuthat a világ távoli pontjaira, és még pénzt is kereshet ezzel, első a tanulás.
Diplomára hajt a modell

Ha a koronavírus-járvány miatt nem lehetetlenült volna el az utazás, akkor is elsőéves egyetemista lenne, mondja Virág, akinek jelenleg a legfontosabb célja, hogy diplomát szerezzen. A klasszikus értékeket fontosnak tartó, többgenerációs családban élő lány tavaly már bebizonyította, hogy nem a kényszer mondatja ezt vele: az eredetileg tervezett három hónapos thaiföldi tartózkodása után, bár adódott volna lehetősége arra, hogy folytassa a külföldi munkát, hazajött, mert az érettségire való felkészülés fontosabb volt számára. A tanév legelején, szeptemberben így is hiányzott, de ezt a kiesést még bőven le tudta dolgozni.

Virág tizenhat éves korában mérettette meg először a szépségét, amikor ismerősei biztatására, leginkább kíváncsiságból elindult a Miss Alpok Adria versenyen, amelyen végül a közönségdíjat zsebelhette be. Majd felfedezte egy modellügynökség, aztán egy másik is. Végül az utóbbi mellett tette le a voksát. Az együttműködés több hazai munkát is eredményezett.  Egy évvel ezelőtt adódott egy három hónapos thaiföldi tartózkodás lehetősége Virág számára, amelybe legalább akkora örömmel vágott bele, mint amekkora félelemmel. Vonzotta az egzotikus környezet, illetve a teljesen ismeretlen világ, ám azzal is tisztában volt, hogy több ezer kilométerre az otthonától, alig tizenhét évesen csak saját magára számíthat.

Egyértelműen igennel felel arra a kérdésre, hogy ez az időszak volt-e eddigi életében a legnagyobb próbatétel. Bangkokban egy többemeletes modellapartmanban lakott, a világ minden pontjáról érkezett lányokkal, és a thaiföldi partnerügynökség ugyan mindenben a segítségére volt, a főzés, a mosás és a takarítás rá hárult. Ahogy fogalmaz, ezekbe bele kellett rázódnia, de mivel itthon is besegít a háztartásban, egyik sem bizonyult megoldhatatlan feladatnak. Azt azért hozzáteszi, hogy ez után a három hónap után sokkal felnőttebben tért haza, mint ahogy elment.

Virág jól beszél angolul, a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban is angol szakos volt, így a kommunikáció nem okozott problémát számára. Még arra is volt ideje, hogy a válogatásról válogatásra járás és a fotózások közben felfedezze az országot. Rengeteg tapasztalatot és élményt szerzett, nagyon tetszett neki az ottani emberek természetközeli életmódja és nyugalma. A lányt bár féltette a családja, nem próbálta meg lebeszélni arról, hogy elutazzon. Tudták, ha a saját feje után is megy, megbízhatnak benne. A távolság, na meg az, hogy folyamatosan tartotta velük a kapcsolatot, még inkább felértékelte a szemében a családját. Virág számára a család egyenlő a támogatással, a biztatással és az önbizalom forrásával, ezért a továbbtanulás miatt sem szívesen hagyta volna el a családi tűzhelyet.

Elmondta azt is, hogy Magyarország nagyon kicsi ahhoz, hogy itthon befuthasson egy modell. Ezért aki komolyabb karrierben gondolkodik, annak mindenképpen nyakába kell vennie a világot. Akadnak olyan modellek, akiknek a folyamatos utazás a lételemük, egyik országból a másikba vándorolnak, ám ő nem ez a típus. Leginkább az tetszik neki a modellkedésben, hogy ez a munka hasonló a színészethez, olyan, mintha egy-egy fotózás erejéig valaki más bőrébe bújna. Ez sokszor olyannyira jól sikerül, hogy a végeredményt látva ő maga is úgy érzi, mintha nem ugyanazt az embert látná, aki valójában. Ha arra van szükség, teljesen átalakul az alapvetően mosolygós lány, és még saját maga előtt is rejtélyes forrásból táplálkozó magabiztossággal hozza a magazinokban manapság elvárt komor, már-már rideg, erősebb tekintetű figurát is. Hozzáteszi: az ismeretlen kultúrák felfedezése a munkával kapcsolatos élményeken felüli bónusz. Virágról Bangkokban rengeteg fotó készült, illetve magazinokba kerültek be a képei. Az utolsó héten egy Reebok-reklámfilmben is szerepelt, erre a munkára a legbüszkébb.

Számára az előző tanév az érettségire történő felkészülésről szólt. A vizsga előtti két hónapban keményen készült, végül jó eredménnyel zárta a középiskolai éveket, és simán felvételt nyert arra a képzésre, amelyre az angol nyelv és kultúra szerelmeseként be szeretett volna kerülni, az ELTE szombathelyi anglisztika szakára. Modellkedéssel kapcsolatos terveket csak az idei nyárra vonatkozóan szövögetett. Bár ismerősei közül többen úgy vélekedtek, kár lenne kihagynia az adódó lehetőségeket, hiszen az egyetemet később is el tudja kezdeni, ahogy fogalmaz, ő újra a saját feje után ment, amikor nem halasztott egy évet. Éppen eléggé belekóstolt a modellek életébe ahhoz, hogy pontosan tisztában legyen vele, mit miért részesít előnyben. Ráadásul a koronavírus-járvány időszaka abban erősítette meg, hogy jól döntött, mivel a különféle korlátozások miatt gyakorlatilag a modellszakma is megállt.

Virág most igyekszik felvenni az egyetemi élet ritmusát, legújabb célja pedig a felsőfokú angol nyelvvizsga, amelyet ősszel szeretne letenni. Szabadidejében örömmel görkorcsolyázik, meg kerékpározik, és a sütés–főzés sem idegen tőle. Nagy kedvence a tiramisu, amelynek elkészítését mostanra tökélyre fejlesztette. De a recept titkát nem tudja elárulni, hiszen az összetevők listája csak alapként szolgált, amelyből kiindulva folyamatos kóstolással alakította az édesség ízvilágát, amíg el nem nyerte a tetszését.


forrás: ELTE Savaria Egyetemi Központ
kép: Simon Virág-archív

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére