Digitális világ: minden a szemünk ellen dolgozik, nekünk kell érte tenni

há • 2021. október 14., csütörtök •
Mit tesz a mobilozás, gépezés és tévénézés a gyerekek szemével? Hová vezet, ha keveset vannak a szabadban, és sosem néznek távolra? Kinek van az átlagosnál is nagyobb veszélyben a látása? Ezekről is meg lehet kérdezni délután 4 óráig a Fő téri szűrőkamionban rendelő orvosokat és személyzetet, ma van ugyanis a látás világnapja.
Digitális világ: minden a szemünk ellen dolgozik, nekünk kell érte tenni

A látás világnapja alkalmából csütörtökön - nem először - szűrőkamion parkolt le a szombathelyi Fő téren, hogy sok más fontos vizsgálat mellett egy alapos - ingyenes - szemellenőrzésre csábítsák be a járókelőket. Még délután négy óráig egy gyors regisztráció után bárki tanácsot kérhet azzal kapcsolatban, hogy szüksége van-e további orvosi vizsgálatra, vagy nincs, és mégis mit tehet a látása megőrzése érdekében.

Ez alkalomból rövid sajtóesemény zajlott ma délelőtt a helyszínen, ahol Szuhai Viktor tanácsnok üdvözölte a helybe érkezett szolgáltatást, majd szemorvosi, optikusi köszöntők hangzottak el. A házigazda szerepében Nagyidai Zoltán, a Trend Optika tulajdonosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszeres szemészeti ellenőrzés nemcsak a dioptriakorrekció megállapítása, illetve a tökéletes látáskomfort elérése, hanem az esetlegesen később kialakuló szembetegségek, szövődmények megelőzése céljából is fontos. A cég Szombathelyen három szemészeti rendelővel, de országosan is több városban áll rendelkezésre. A szervezők elmondták: évről évre egyre többen jönnek a mobil szűrővizsgálatokra, látszik tehát a kézzelfogható eredménye a kampánynak.

A pandémia alatt sajnos halasztódtak a nem sürgős szemműtétek, de azóta helyreállt a régi rend, és most még fontosabb tudatni az emberekkel, hogy nincs akadálya az ellenőrzéseknek, beavatkozásoknak. Ezt már dr. Szabó Noémitől, a Markusovszky Kórház szemorvosától tudjuk, aki kihangsúlyozta: azok a műtétek, amelyeknek elmaradása tartós látáskárosodást okozott volna, nem maradtak el, de valóban talán kevesebb figyelmet fordítottak az emberek a megelőzésre.
Jó tudni, hogy vannak bizonyos csoportok, amelyeknek különösen oda kell figyelniük a látásukra: ilyenek a 40 év felettiek, azok, akiknek a családjában volt zöldhályog, akiknek magas a vérnyomásuk, a dohányosok, a cukorbetegek és az erős rövidlátók. És a rizikófaktorok eddig tartanának, ha nem a 21. században lennénk...

- Lassan két éve itt van közöttünk a covid, és vele együtt a home office, a digitális oktatás, az okostelefonok pedig még régebb óta részei az életünknek. Ennek már az ellátásban látható, tapasztalható negatív jelei vannak. A gyermekek között a rövidlátók száma jelentősen megnőtt, mert csak a képernyőt nézik, és kevés időt töltenek a szabadban.

A problémára elsősorban a szemüveg lehet a válasz, de a kontaktlencse és ortokeratológiai megoldások is szóba jönnek - mondta dr. Szabó Noémi.

Hogy miképpen fenyegeti a gyerekeket a rövidlátás veszélye, arról megtudtuk, hogy ahhoz mindenképpen a szabadtéren kell tartózkodniuk, hogy a pupillájuk beszűküljön. Amennyire lehet, minimalizálni kellene a telefon- és laptophasználatot, hiszen már eleve a tanuláshoz is sokat használják a gyerekek ezeket az eszközöket. Csak annyit üljenek ott, amennyit muszáj, és lehetőleg a délutáni elfoglaltság a szabadban tartózkodás legyen. A távoli, perifériára eső látás ugyanis esetükben nagyon leszűkül, hiszen a szem középre összpontosít, ehhez alkalmazkodott.

A látás világnapját már több mint 20 éve minden esztendőben megrendezik, világszerte október második csütörtökén tartják. Arra kívánják felhívni vele a figyelmet, hogy sokszor még a vakság is megelőzhető! Aki törődik a szeme egészségével, oda kell figyelnie a megelőzés mellett a szemek védelmére - például védőszemüveggel, napszemüveggel -, érdemes rendszeresen vizsgálatra jelentkeznie.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére