D-vitamin: Új ajánlás jön

há • 2021. március 23., kedd •
Tíz évvel ezelőtt mondták meg nekünk utoljára, hogy mennyi D-vitamint javasolt bevinni a szervezetünkbe. Tény, hogy azóta is hallunk róla innen-onnan, aki pedig korábban nem figyelt erre oda, a járvány kezdete óta már biztosan elgondolkodott a dolgon. Most új ajánlás készül.
D-vitamin: Új ajánlás jön

Konszenzuskonferenciát szervezett a Semmelweis Egyetem annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyi most az ajánlott D-vitamin-bevitel. Szinte köztudott, hogy a vitamin hiánya károkat okozhat a csontrendszerben, nőgyógyászati kórképek okozója lehet, de elképzelhető, hogy még a koronavírus-fertőzés leküzdésében is szerepe van. Mint az egyetem portálja írja, az első hazai, D-vitaminnal kapcsolatos egységes ajánlás jó tíz évvel ezelőtt készült, azóta a mostani már a negyedik alkalom, hogy az érintett szakmai szervezetek az új tudományos eredmények alapján aktualizálják az iránymutatást.

A fő szervező az egyetem belógygyászati klinikája volt, ám összesen hat érintett szakma szervezete képviseltette magát: a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság, a csontrendszer betegségeivel foglalkozó Magyar Osteológiai és Osteoarthrológiai Társaság, a Magyar Nephrológiai Társaság, Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társasága, a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság és a Magyar Menopauza Társaság.

Kiderült, hogy a legfrissebb tudományos eredményeken alapuló új ajánlást várhatóan április végére készítik el a résztvevők a Semmelweis Egyetem klinikájának vezetésével.

Ez pontosan tartalmazni fogja, hogy adott betegeknek mennyi D-vitamint javasolnak, mi számít esetükben normál szintnek, és mekkora mértékű hiány ronthatja a betegek állapotát, mikor szükséges D-vitamin-pótlás.

Mint azt dr. Takács István, a házigazda klinika igazgatója elmondta: az új tudományos eredmények alapján egyre ismertebb a D-vitamin csontbetegségekben játszott szerepe, és előtérbe kerültek a szülészeti-nőgyógyászati hatások.

Ma már tudható, hogy a termékenységre és a magzati egészségre is hatással van a D-vitamin megfelelő szintje, így a kismamáknál és a babát tervezőknél jobban oda kell erre figyelni, a terhesvitaminok többsége mellé szükséges kiegészítő mennyiséget szedni

– mutatott rá dr. Takács István.

Az újabb konszenzuskonferencia összehívását a koronavírus-járvány kapcsán felmerülő kérdések is szükségessé tették. Felértékelődött ugyanis a D-vitamin immunrendszert erősítő hatása. Dr. Takács István szerint ugyanakkor sokan túlzó mennyiségben, több tízezres egységben kezdték szedni tartósan a készítményt, ami káros is lehet.

Éppen ezért a szakmai ajánlás keretében a COVID-19-cel összefüggésben is meghatározzák az ajánlott adagokat. A fertőzés ideje alatt nagyobb adag szedése javasolt (napi 4000-6000 NE tíz napon keresztül), ami segít rendezni az esetleg fennálló D-vitamin-hiányt, de ennyi idő alatt nem okozhat mellékhatást.

Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy a laborvizsgálat során a 75 nm/l-es szint fogadható el normál tartománynak. A téli hónapokban napi 2000 egység D3-vitamin fogyasztása javasolt,

ami elegendő a normál tartomány fenntartásához. D-vitamin-hiány, vagy bizonyos betegségek esetén szükséges lehet ennél nagyobb mennyiség, ún. telítődózis adása, orvosi felügyelet mellett. Ezekről a kórképekről és a szükséges adagokról született egységes ajánlás.


forrás: semmelweis.hu
illusztráció: runnersworld.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére