Czeglédy vélt strómanja nem érti, hogy miképp keveredhetett büntetőügybe

• 2022. január 21., péntek •
M. Zoltán vallomásával folytatódott csütörtökön a Czeglédy Csaba és társai elleni büntetőper a hat és fél milliárdos költségvetési csalás ügyében a Kecskeméti Törvényszéken. Czeglédy a vád szerinti egyik strómanja, a bűnszervezet aktív szereplője ártatlannak vallotta magát; hosszasan taglalta, milyen szerény anyagi körülmények között élnek, ami szerinte bizonyítja, hogy nem csaltak el több milliárd forintot. A. Zoltánhoz hasonlóan M. is előhúzta a „fenyegették a nyomozók, ügyészek” kártyát. A bíróságon azt állította, hogy külső nyomásra tett csak korábban beismerő vallomást és kötött egyezséget az ügyészséggel. A csütörtöki tárgyaláson vallomást tett Czeglédy sógornője, P. Anita is, aki a Human Operator pénzügyese is volt. P. Anita is azzal állt elő, hogy ez egy politikai indíttatású ügy, aminek sógora a célpontja.
Czeglédy vélt strómanja nem érti, hogy miképp keveredhetett büntetőügybe

Fontos megjegyezni, hogy a most bíróság előtt vallomást tett M. Zoltán kulcsfigurája a Czeglédy-ügynek. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a szombathelyi férfi már az első iskolaszövetkezetben, a Rébuszban is együtt dolgozott Czeglédyvel. Abban a Rébuszban, amelynek működése kapcsán a baloldali politikust 2012-ben nyolcmilliós adócsalás és többrendbeli okirat-hamisítás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A vádirat szerint M. Zoltán a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalási ügy egyik fontos szereplője. Nemcsak egy komáromi iskolaszövetkezetet jegyzetek be a nevére, hanem a Human Operatorban is olyan feladatokat látott el, amely során a többi fiktív, strómanok által irányított iskolaszövetkezettel is kapcsolatban állt.


A Kecskeméti Törvényszék tárgyalóterme csütörtökön. Fotó: PS

Ez nem egy bűnszervezet, hanem a gazdasági társaság volt – fogalmazott M. Zoltán a vallomásban, szinte szó szerint megegyezően azzal, amit korábban Czeglédy Csaba mondott a vallomásában. A vádlott sérelmezte, hogy olyan személyeket sorolt fel a vádiratban bűntársaiként az ügyészség, akik közül többeket még csak nem is ismer. Nem volt beavatva a felső vezetés dolgaiba, de miért is lett volna? – mondta, ugyanakkor hangsúlyozta: szerinte súlyos szakmai tévedések vannak az egész nyomozati anyagban, még a munkakörének lényegét sem látták át a nyomozók, hiába próbálta azt jó szándékkal elmagyarázni.

Azt sem értem, hogy kerültem ebbe a büntetőügybe

– jegyezte meg M. Zoltán, aki szerint abszurd a vádhatóság állítása, hogy ő minden folyamatban részt vett volna; csak munkaerőt toborzott és a megrendelőkkel tartott kapcsolatot, mint témavezető. Az IdeHaza iskolaszövetkezet vezetését állítása szerint Czeglédy Csaba kérésére vállalta el, mivel úgy vélte, hogy karrierjébe ez beépíthető. Ez egy jól prosperáló iskolaszövetkezet volt, és még letartóztatása előtt ő maga kérte ki a NAV-tól az úgynevezett nullás igazolást, vagyis az arról szóló dokumentumot, hogy a szövetkezetnek nincs adótartozása – érvelt a vádlott. A Gyöngyösparti Szociális Szövetkezetben elmondása szerint T. Andrea – a Human Operator pénzügyese, a büntetőper másik vádlottja – kérésére vállalt vezető pozíciót. Ügyfélkapus jelszavát két munkatársának is átadta. Tudta nélküli engedményezésekhez, utalásokhoz azért járult hozzá, mert azt gondolta, ezen múlik sok ember munkája, illetve nem akarta, hogy miatta menjen tönkre a vállalkozás és veszítsék el sokan a munkalehetőségüket. M. Zoltán vallomásában portálunkat is megemlítette. Tagadta, hogy régi kapcsolat fűzné Czeglédyhez és már a Rébuszban is együtt dolgoztak volna. Mint mondta, elképzelni sem tudja, hogy ezeket a visszatérő valótlanságokat honnan vesszük.

Megmutatjuk…

2009 júniusában a Szombathelyi Televízió készített riportot Várólista a diákszövetkezeteknél címmel. A riportban M. Zoltán, mint a Rébusz iskolaszövetkezet projektvezetője is megszólalt.

2009 júniusában a Czeglédy Csabához több szálon kötődő Nyugat.hu portál közölt egy cikket, Van diákmunka Szombathelyen címmel. A helyi lapnak a Rébusz munkatársaként nyilatkozott M. Zoltán.

M. Zoltán a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség megállapítása szerint a Cooperitas Iskolaszövetkezet felügyelőbizottsági tagjaként, a Human Operator témavezetőjeként és az IdeHaza Iskolaszövetkezet elnökeként követte el a vád szerint a terhére rótt bűncselekményeket. Ezekből M. most mindössze azt ismerte el, hogy a vád szerint fedezetelvonási céllal történt engedményezést aláírta, abban részt vett. Ezt Czeglédy Csaba kérésére tette és segíteni is akart, hiszen ha a végrehajtók elvitték volna a szövetkezet pénzét, nem tudták volna a dolgozókat kifizetni, és nem akarta, hogy egy jól működő vállalkozás, amely emberek munkáját biztosítja, ezért menjen tönkre.

A PestiSrácok.hu is többször beszámolt róla, hogy egy megvásárolt, de ki nem fizetett szálloda eladója indított pereket és kért végrehajtást. Ezek a végrehajtások mégsem tudtak teljesülni, mert az ezzel fenyegetett céges számlákat kiürítették. A partnereket engedményezési szerződéssel arra kérték, hogy más számlára utaljanak. Ez ügyben gazdasági csalás miatt emelt vádat az ügyészség, az ügyet pedig a nagy költségvetési csalással egyesítették.

A Cooperitas szövetkezetről semmit nem tudok. A számlázási láncról, amit a vádhatóság elém tárt, szintén nem tudok mit elmondani. Ha bármit észrevettem volna, egyáltalán nem is dolgoztam volna a Human Operatornál

– fogalmazott M. Zoltán, aki hozzátette: a Human Operator Zrt-nél semmilyen vezető pozíciója nem volt, alkalmazottként dolgozott a munkaköri leírása szerint, az alá-fölé rendeltségi viszonynak megfelelően vezetői utasításokra járt el. Nem egy bűnszervezet működéséhez, hanem egy vállalkozás sikeréhez járult hozzá.

NYOMOZÓK, ÜGYÉSZEK FENYEGETÉSÉRŐL BESZÉL A VÁDLOTT

M. Zoltán vallomása végén arra is kitért, miért tett korábban ellentétes, azaz beismerő vallomást. Részletesen taglalta, milyen szörnyen megviselte az egész családját a letartóztatása, majd azt, hogy a feleségét is a büntetőeljárásba vonták. Állítása szerint a nyomozást segíteni akarta, de ebből aztán mindig csak baja származott. Azt is állította, hogy a nyomozók, eljáró ügyészek fenyegették, nyomást gyakoroltak rá, ezért félelmében tett beismerő vallomást és kötött egyezséget a vádhatósággal.

A nyomozó fenyegetéseit a tizenöt-húsz éves büntetésekről elhittük. Hittem a nyomozóknak, amikor azt mondták, tizenöt évet is kaphatok. Azt hittem, a nyomozók nem hazudhatnak, nem túlozhatnak

– fogalmazott. A terhelt azt is megjegyezte, hogy hatmillió forintos vagyonelkobzás lehetőségével fenyegették, ami őket teljesen ellehetetlenítette volna, feleségével együtt ugyanis legfeljebb négyszázötvenezer forintja volt.

Az egyezségkötésben ugyanúgy elmondtam, mit dolgoztam, de azt is aláíratták velem, hogy a bűnszervezet működésében részt vettem. Az ügyvédemnek kertelés nélkül azt mondták, bűnösnek kell vallanom magam, nem lehet semmilyen maszatolás

– vallotta M. Zoltán.

CZEGLÉDY CSABA: MÉRHETETLEN FÁJDALMAT ÉS HARAGOT ÉRZEK

Mérhetetlen fájdalmat és haragot érzek M. vallomását hallgatva. Bocsánatot kérek, hogy mindezt miattam kellett átélned

– mondta reagálási lehetőségében M. vallomására a tárgyalóteremben Czeglédy, aki arról is beszélt, hogy a vádiratban végig összemosódás van.

Sokáig azzal voltunk gyanúsítva, hogy az iskolaszövetkezetek fiktívek voltak. Ez összeférhetetlen azzal, hogy a témavezetőket a munkakörük ellátása miatt vonják kérdőre

– jegyezte meg Czeglédy. Az engedményezés kérdésében azt mondta, M. mondhatott volna nemet, mert volt B-terv is. Egyébként pedig az engedményezéssel nem a végrehajtások akadályozása, hanem a lassítása volt a cél, miközben teljesítések is voltak.

P. ANITA: EZ EGY POLITIKAI INDÍTTATÁSÚ ÜGY, AMELYNEK A SÓGOROM A CÉLPONTJA

Czeglédy Csaba testvérének felesége, a Human Operator volt pénztárosa, P. Anita is ártatlannak vallotta magát a Kecskeméti Törvényszék előtt csütörtökön. Előre megírt vallomást olvasott fel, amelyben ő is kihangsúlyozta, hogy a Human Operator nem bűnszervezetként működött, hanem olyan szolgáltató cég volt, amely több száz embernek tette lehetővé, hogy dolgozzanak.

Nekem nem bűntársaim, hanem munkatársaim voltak. Nem voltak aláírási, utasítási jogköreim, én egy beosztott voltam. Pénzeket vettem át, utalásokat intéztem, utasításokat adtam a vád szerint. Ezt olyan általam írt e-mailekkel bizonyítják, amit én is utasításra írtam. Minden intézkedésnek üzleti oka volt, nem az, hogy bűncselekményt megvalósítsunk

– mondta P. Anita. Czeglédy sógornője azt állította, hogy nem illegális pénzeket vett át és nem vett át milliókat. Ha átvett készpénzt, az a diákok fizetése volt, amit aztán kiborítékoltak. Az, hogy készpénzben fizetnek, még a munkaköri leírásában is benne volt – részletezte. Állítása szerint pénztárosként a biztonságot rendkívül fontosnak tartotta. Más biztonságos hely nem volt, ezért előfordult, hogy a nem a Human Operatorhoz tartozó pénzeket is rövid időre a cég széfjébe zárta.

Ezek a pénzek nem tűntek el. Nem tűntek el milliók

– hangsúlyozta.

Határozottan tagadom, hogy a szövetkezetek valamennyi pénzt hozzám hozták volna be. Nem én találtam ki azt sem, kinek mennyi pénzt kell felvennie. Az összeget a feletteseim mondták

– tette hozzá. P. Anita sem hagyta ki vallomásából, hogy furcsaságokat, külső nyomásgyakorlást érzett végig az eljáráson. Felemlegette, hogy amikor a Human Operatorhoz a nyomozók kiszálltak, egy újságíró beszélgetni mert a nyomozókkal. Politikai nyomást érez amögött is, hogy a Human Operator működése és ezzel állása megszűnése után sikertelenül keresett sokáig munkát, nem akarták foglalkoztatni. Ő úgy tudja, hogy pályázatait másokéval együtt a rendőrség blokkolta. És persze P. Anita is úgy emlékszik, hogy a nyomozók, ügyészek, tizenöt-húsz éves szabadságvesztés lehetőségével fenyegették.

Ez egy politikai indíttatású ügy, aminek a célpontja a sógorom

– jelentette ki a vádlott.

CZEGLÉDY: OLYAT SEM KÉRTEM VOLNA ANITÁTÓL, AMI AKÁR CSAK ERKÖLCSI SZABÁLYOKBA ÜTKÖZIK

Czeglédy Csaba reagálásában sógornője vallomására azt mondta, nem gondolta volna, hogy P. Anita is az ügy érintettjévé válik. Mint mondta, a nőnek semmilyen döntési jogköre nem volt, utasításokat hajtott végre. Konspiratív beszélgetést vele soha nem folytatott állítása szerint.

Bár arról volt a fejemben egy lista, ki után kit fognak majd elvinni, rá nem gondoltam volna

– jelentette ki Czeglédy, aki azt is megjegyezte, hogy P. Anita egy olyan vallási közösséghez tartozik, ahol nagyon szigorúak a szabályok, ezért tőle még olyat sem kért volna, ami erkölcsöt sért. Czeglédy csütörtökön sokadjára is megismételte, hogy politikai indíttatásból indult a jelen eljárás, ezért miatta kerültek ilyen helyzetbe a vádlott társai.

Vezető kép: MTI/Balogh Zoltán
Forrás: pestisracok.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére