Czeglédy múltja és jelene: piti adócsalóból bűnszervezet-vezető – és baloldali képviselőjelölt

pesti srácok • 2022. április 02., szombat •
A PestiSrácok.hu riportsorozatban mutatja be Gyurcsány egyik kedvence, Czeglédy Csaba bűnözői életútját. Előző riportunkban azt a 2003-as jogerős bírósági ítéletet mutattuk be, amely egyértelműen bizonyítja, Czeglédy Csaba adócsalás és okirat-hamisítás miatt volt elítélve, méghozzá baloldali kormány idején – a bűncselekményt pedig ugyanazzal az iskolaszövetkezetezéssel valósította meg, amit aztán tovább szervezett, kiteljesített 2010 utánra. Sorozatunk harmadik részében azt mutatjuk be, hogyan lett a Rébusz iskolaszövetkezetből egy szinte egész országot lefedő hálózat, a vád szerint bűnszervezet. Igyekszünk közérthetően elmagyarázni, hogyan csalták el a vádiratban szereplő 6 és fél milliárd forintot és arra is rávilágítunk, Czeglédy Csaba nem mond igazat, amikor azt mondja, nem károsítottak meg senkit.
Czeglédy múltja és jelene: piti adócsalóból bűnszervezet-vezető – és baloldali képviselőjelölt

 

A PestiSrácok.hu riportsorozatban mutatja be Gyurcsány egyik kedvence, Czeglédy Csaba bűnözői életútját. Előző riportjukban azt a 2003-as jogerős bírósági ítéletet mutattuk be, amely egyértelműen bizonyítja, Czeglédy Csaba adócsalás és okirat-hamisítás miatt volt elítélve, méghozzá baloldali kormány idején – a bűncselekményt pedig ugyanazzal az iskolaszövetkezetezéssel valósította meg, amit aztán tovább szervezett, kiteljesített 2010 utánra. Sorozatunk harmadik részében azt mutatjuk be, hogyan lett a Rébusz iskolaszövetkezetből egy szinte egész országot lefedő hálózat, a vád szerint bűnszervezet. Igyekszünk közérthetően elmagyarázni, hogyan csalták el a vádiratban szereplő 6 és fél milliárd forintot és arra is rávilágítunk, Czeglédy Csaba nem mond igazat, amikor azt mondja, nem károsítottak meg senkit.

Mint ismert, Czeglédy Csabát és társait bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel, gazdasági csalással, okirat-hamisítással vádolja a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség. A portál által korábban mwgszerzett és bemutatott 166 oldalas vádirat szerint 2011-től egy olyan, elsősorban diákmunkaerő közvetítésre épülő struktúrát épített fel a vádlott, azaz Czeglédy, amelynek célja a szolgáltatás kapcsán felmerülő közterhek megfizetésének szándékos megkerülése volt. 

A kétszeresen is megbukott RÉBUSZ időszakot követően – Czeglédy ugye egyszer ügyészi megrovást, egyszer felfüggesztett börtönt kapott korábbi ügyeskedései miatt – egy hangzatos munkaerő-közvetítő céget alapított Human Operator néven, amely eleinte Kft-ként működött, és amit 2011-ben Zrt-vé alakítottak át. A Human Operator sorra kötötte a szerződéseket a nagy multikkal, de a szombathelyi gyárakkal is, amelyekhez aztán már iskolaszövetkezetek nevében érkeztek dolgozni a diákok, de még nyugdíjasok is (mint iskolaszövetkezet tagok). A vádiratban az áll, hogy a megrendelők és a politikus cége között egy számlázási láncolatot építettek ki.

 

A 2009-ben ez a koordinálásra alapított cég szerződött az iskolaszövetkezetekkel, amelynek tagjai végül a munkát elvégezték.

Ténylegesen azonban a Human Operator Zrt. munkatársai irányították Dr. Czeglédy Csaba Adrián I. rendű vádlott utasításai szerint mind az alvállalkozóként közbeiktatott fenti társaságokat, mind a “teljesítési segédnek” nevezett iskolaszövetkezeteket is

– olvasható az iratban. A számlázási struktúra miatt fizetendő áfát az iskolaszövetkezeteknek kellett volna befizetni, de ezen kötelezettségüknek a vád szerint Czeglédy Csaba utasítása szerint eljárva nem tettek eleget, arra szándékuk sem volt, és nemcsak az áfát, hanem a munkabéreket terhelő egyéb járulékokat sem fizették be.

A recept tehát egyszerű: míg korábban, a RÉBUSZ idejében, amiért el is ítélték Czeglédy Csabát, még a Czeglédy vezette iskolaszövetkezet volt az, amely nem fizette be a közterheket, később már úgy volt a rendszer kiépítve, hogy a “piramis” tetején a Human Operator úgymond tiszta legyen, az adócsalást az alsó szinten követték el. A Human Operator elvállalta a munkákat, kiadta eleinte közvetlenül a strómanjai által irányított iskolaszövetkezeteknek, később pedig már egy koordináló céget is közbeékelve. A diákokat a szövetkezetek foglalkoztatták, akik meg is kapták a Human Opetárotól erre az apanázst, de a bíróságon elhangzott vallomásokból is egyértelműen kiderül, hogy csak a bérekre, a közterhekre nem. A szövetkezetek aztán be is csődöltek, úgy hogy sem az áfát, sem más járulékokat nem fizettek az emberek után. Éppen ezért nem igaz, amikor Czeglédy Csaba azt mondja, nem érte kár a dolgozókat. Igen is érte. Egyfelől még mindig vannak, akik várnak az utolsó fizetésükre, de annál a néhány tízezer forintnál jelentősebb, ha valaki évekig úgy dolgozott, hogy járulékokat nem fizettek utána. Azt se felejtsük el, hogy nem csak diákokról beszélünk, az iskolaszövetkezeteknek nyugdíjas tagjai is voltak, mint a 90 éves Vizner  Endre.

Czeglédyhez a vád szerint a számlázási lánc végén úgy jutott vissza a pénz, hogy az iskolaszövetkezeteket vezető strómanok, de még a közbeékelt munkaszervező cég vezetői is vidéki bankfiókokból, bankautomatákból vették le rendszeresen a készpénzt, amit a Human Operator szombathelyi irodájába vittek. A Kecskeméti Törvényszék előtt a bérszámfejtő T-né Szilvia, aki egyezséggel már le is töltötte a rá kirótt büntetést és jelenleg már tanúként szerepel az eljárásban azt vallotta, hogy a beszedett készpénzből többen is borítékban kaptak. Czeglédy Csaba például havonta másfél millió forintot.  A láncban mindenkinek kijelölt, pontos feladata volt a vád szerint. A tényleges munkavégzést például témavezetők és régióvezetők végezték, akik a Human Operatorhoz tartoztak. A számlázási láncban szereplő számlák kiállítása, kifizetések teljesítése, bérszámfejtés a pénzügyi vezető, T. Andrea, harmadrendű vádlott és az ötödrendű T.-né S. Szilvia feladata volt. A könyvelés, adóbevallások elkészítése pedig a Human Operator Zrt. főkönyvelőjéé, a másodrendű vádlott Cs.-né I. Judité.

A láncolatba állított iskolaszövetkezetek, amelyek nevében dolgoztak a Human Operator által toborzott diákok, szintén utasításra születtek a vád szerint. Czeglédy arra utasította a bűnszervezet tagjait, hogy keressenek átvehető iskolaszövetkezeteket – vagy alapítsanak ilyen szövetkezeteket –, azokhoz a Human Operatortól független elnököket, felügyelőbizottsági tagokat, akiknek ezért pénzt ígérhettek. Az összegeket havonta, tényleges munkától függetlenül, készpénzben, “zsebbe” kapták meg. A szövetkezetekhez a pecsétek, ügyfélkapu- és egyéb kódok, illetve aláírás-bélyegzők a Human Operatornál voltak. 

A fentiekkel merítették ki a vád szerinti bűnszervezet kereteit. A bűnszervezetet pedig Czeglédy Csaba irányította.

Dr. Czeglédy Csaba Adrián I. rendű vádlott a bűnszervezet kialakítása és teljes körű irányítása, valamennyi, a bűncselekményben részt vevő személy és cég közvetlen vagy közvetett irányítása útján a teljes vagyoni hátrány előidézésében szervező és irányító szerepet játszott, a bűncselekmények elkövetésére közvetlenül vagy közvetve ő bírt rá valamennyi, abban részt vevő vádlottat

– fogalmaz az irat.

A vádhatóság több, mint 50 oldalon gyűjtötte össze és rendszerezte, és ez alapján számította ki, hogy az egyes vádlottak mekkora összegű adó elcsalásában működtek közre. Az összesítés szerint egyébként áfa adónemben 3 milliárd 254 millió forint, egyéb járulékok formájában 2 milliárd 960 millió forint, tehát összességében 6 milliárd 215 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek. Itt még nem áll meg Czeglédy nagy ügye. Szerepel a vádban egy gazdasági csalás vádpont is, amely hátterében egy, a Human Operator által megvásárolt, de soha ki nem fizetett nagy értékű ingatlan áll. Összesen 148 millió forint értékre végrehajtást is elrendeltek, de Czeglédyék gondoskodtak róla, hogy a terhelendő számlákon ne legyen arra fedezet.

Mindezek által a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség Czeglédy Csabát 2 rendbeli, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével – amely bűncselekményeket bűnszervezetben és felbujtóként követte el –, 1 rendbeli, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével, amelyet felbujtóként követett el, továbbá 1 rendbeli, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, társtettesként elkövetett gazdasági csalás bűntettével vádolja.

Időközben Czeglédy Csabát újfent elítélték, egyelőre csak első fokon, az úgynevezett Ördög ügyvédje ügyben, összesen 6 rendbeli személyes adattal való visszaéléssel. Igaz csak 1 millió forint pénzbüntetésre. Ennél nagyobb jelentősége lesz a nagy ügyben  az ítélethozatalkor annak a ténynek, hogy Czeglédy Csabát már ítélték el jogerősen korábban is. Az egyébként is rendkívül súlyos, bűnszervezetes büntetőügyben akár körülbelül 20 év letöltendő börtönbüntetés fenyegeti.

De a nagy ügy vége egyelőre nem látszik. A Kecskeméti Törvényszék tempósan tárgyal, de még így is csak a több mint 200 meghallgatni tervezett, illetve védők által meghallgatásra indítványozott tanúk elején járnak. Mire az ügynek jogerősen vége lesz, akár évek is eltelhetnek. Ami biztos, hogy Czeglédy Csabának mostanában sűrűn kell nem kevés időt bíróságon töltenie a vádlottak padján.

Felmerül a kérdés, ha esetleg megnyerné vasárnap a választást, mikor lenne ideje képviselői teendőit ellátni. 

közösség

további frisss

lap tetejére