Czeglédy demagóg adóötlettel kampányol

Vajda • 2022. január 13., csütörtök •
Az ember úgy vélné, hogy a demagógiának is megvannak a maga határai. Ám az adóbűnöző – most éppen országgyűlési képviselőségre ácsingozó – dr. Czeglédy Csaba egy minapi Facebook-bejegyzésében cáfolja a demagógia mélységének határait. Igaz, olyan témakörben, amiben ő igazi „szakértő”.
Czeglédy demagóg adóötlettel kampányol

Czeglédy ellen először 2001-ben emelt vádat az ügyészség adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértésének vétségével. Ennek következtében 2002-ben másodfokon 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték. Most pedig éppen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette miatt folyik ellen eljárás, amelynek büntetési tétele akár 20 éves szabadságvesztés is lehet a törvény szerint. A gyanú szerint 2011 és 2017 közt az általa működtetett munkaerő-közvetítő hálózat az államnak, vagyis mindnyájunknak, több mint 6 milliárd forintos kárt okozott azzal, hogy a cégháló részét képező iskolaszövetkezetek nem fizették megfelelően az áfát és az szja-t. 

Nos, most ez az adóbűnöző Czeglédy Csaba – érdekes módon éppen a választási kampány kezdetén - állt elő egy hajmeresztő adóötlettel. Közösségi oldalán előbb negédes szavakkal dicséri meg az 1923-ban népszavazás útján – a trianoni békediktátum ellen fellázadó – Magyarországhoz ragaszkodó, Pinka menti falvak hűségét. Ezzel persze önmagában még nem is lenne baj, hiszen a térség országgyűlési képviselője, dr. Hende Csaba indítványára 2014-ben az Országgyűlés Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti községeknek a „Leghűségesebb Falu” („Communitas Fidelissima”) címet adományozta.

Az „adószakértő” Czeglédy szerint azonban ez kevés.

Szerinte anyagilag is ki kellene fejezni a nemzet háláját, mégpedig oly módon, hogy ezen települések lakóinak örökös (!!!) adómentességet kellene adni! Hmmm… Éppen az a Czeglédy javasolja – nyilván „őszintén” –, aki pártjának jog- és szellemi elődei határsávot húztak az érintett települések köré. E falvak lakói így évtizedekig a saját szőlőikbe, mezeikre is csak kishatársávi belépővel, határőrök által figyelten léphettek be munkájukat végezni.

Ám van itt más is, mégpedig „egyszerű, technikai” problémák. Vajon milyen adónemekre gondolt a DK-s politikus? Szja? Áfa? Helyi adók?

Kire vonatkozna az adómentesség? A csupán néhány éve ide beköltözőkre? Azok is megkapnák-e, akik ezután fognak a Pinka menti falvakba letelepedni? Számolt-e azzal szakértőnk, hogy a határ mentiek közül sokan Ausztriában keresik a kenyerüket, s oda is fizetik az adót?

S mi lesz a nyugdíjasokkal, ők nem kapnak semmit? Ha az adómentességről törvényt hoznak, akkor abból a "Leghűségesebb Város", Sopron és a "Legbátrabb Város", Balassagyarmat kimarad?

Lehet, hogy mindezek Czeglédynek csak apróságok. Mi meg úgy véljük, hogy az egész felvetése olyan blöff, ami ismét csak – mint a közös ellenzék vezérétől, bizonyos Márki-Zay Pétertől többször hallhattuk – a vidéki, falusi emberek lenézése, csúnyábban szólva hülyére vétele. Sajnos ez arrafelé már rendszerszintű. Rossz hír a számukra, hogy a falusiak, ahogyan eddig is, így ezután sem vevők a demagógiára.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére