Csúcsot döntve telefonáltak és interneteztek az emberek a járvány második hulláma alatt

• 2021. május 07., péntek •
A belföldi negyedéves mobilinternet-forgalom 2020 végén túllépte a 126 millió gigabyte-ot (GB), miközben egy évvel korábban még a 100 millió gigabyte-ot sem érte el - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb mobilpiaci jelentéséből.
Csúcsot döntve telefonáltak és interneteztek az emberek a járvány második hulláma alatt

2019 végéhez képest 2020 végére a lakossági előfizetők egy SIM-kártyára jutó átlagos havi adatforgalma 42,8 százalékkal - a nem lakossági előfizetőké pedig 12,4 százalékkal - emelkedett.

MINDEZ A 126 MILLIÓ GB-OS ÖSSZES BELFÖLDI MOBILINTERNET-FORGALMAT NÉZVE EGY ÉV ALATT 35,3 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉST JELENT. 

A telefonhívások forgalma is csaknem ötödével, 7,1 milliárd percre nőtt, ugyanakkor itt nem volt lényegi eltérés a lakossági és a nem lakossági előfizetők szegmense között.

A ROAMINGSZOLGÁLTATÁS NÖVEKVŐ TENDENCIÁJA VISZONT 2020-BAN, KÜLÖNÖSEN A MÁSODIK NEGYEDÉVTŐL LÁTVÁNYOSAN MEGTÖRT:2020

negyedik negyedévében mindössze harmadannyi SIM-kártyáról indítottak külföldről hívást és négytizednyiről interneteztek külföldről, mint egy évvel korábban.

Az utazási korlátozások a roaming használatot is visszavetették.FORRÁS: AFP/JOERG CARSTENSEN

A SIM kártyák száma állandó maradt

A vizsgált négy év alatt a SIM-kártyák száma érdemben nem változott, bár a mobilpiacon a forgalmat bonyolító SIM-kártyák száma 2020 első felében átmenetileg enyhén visszaesett.

2020 VÉGÉN AZ AKTIVÁLT SIM-KÁRTYÁK SZÁMA 11,5 MILLIÓ, MÍG A FORGALMAT BONYOLÍTÓ SIM-KÁRTYÁK SZÁMA 10,6 MILLIÓ KÖRÜL ALAKULT.

Az előfizetéses (úgynevezett post paid) kártyák aránya a 2017 első negyedévi 60,2 százalékról a vizsgált időszak végére 69,5 százalékra emelkedett a feltöltőkártyás (úgynevezett pre paid) SIM-kártyák rovására.

A mobilpiacon belül a mobiltelefon-szolgáltatás piaca telített, a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma a 2020 végi 9,75 millióval érdemben nem változott a bemutatott időszakban.

A TELJES HÍVÁSFORGALOM 96 SZÁZALÉKA SZÁMLÁS ELŐFIZETÉSRŐL INDUL.

Az aktivált M2M - tehát az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó - SIM-kártyák száma évi tízszázalékos növekedéssel 1,3 millió fölé emelkedett 2020 második felében.

AZ NMHH FÉLÉVENTE ÚJ ADATOKKAL BŐVÜLŐ MOBILPIACI JELENTÉSÉHEZ NEGYEDÉVES ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉGE VAN A NÉGY SAJÁT MOBILHÁLÓZATTAL RENDELKEZŐ SZOLGÁLTATÓNAK,

valamint azoknak a mobilszolgáltatóknak, amelyek a szolgáltatást saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltatóval kötött hálózati szerződés alapján nyújtják. A friss dokumentumot - amely a 2017 első negyedéve és 2020 negyedik negyedéve közötti időszakra vonatkozik -, az NMHH kommunikációs igazgatósága juttatta el az MTI-hez.


Forrás: origo.hu
Kép: DREAMSTIME