Csomagrendelési roham: Időben rendelni, pontosan címezni, átvevőpontot megadni

MTI • 2022. december 05., hétfő •
A karácsony közeledtével csomagrendeléskor, illetve -feladáskor érdemes figyelni a pontos címzésre, igénybe venni a csaknem kétezer csomagautomatát, illetve figyelemmel kísérni a küldemény útját a szolgáltató honlapján - figyelmeztet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
Csomagrendelési roham: Időben rendelni, pontosan címezni, átvevőpontot megadni

Az NMHH kommunikációs igazgatósága által az MTI-hez hétfőn eljuttatott dokumentumban azt írták: a csomagrendeléseket és -feladásokat érdemes minél korábbra időzíteni, mert karácsonyhoz közeledve egyre fokozottabb lesz a csomagforgalom mind az online kereskedőknél, mind pedig a postai szolgáltatóknál. A pontos címzés segíti a küldemény gyors kiszállítását;

a többlakásos társasházakban az épület-, emelet- és ajtószám nagyon fontos információ.

Emellett hasznos megadni a címzett telefonszámát, e-mailcímét, hogy a szolgáltató fel tudja venni vele a kapcsolatot - jegyezték meg.

Címzettként mindenki azzal segítheti a kézbesítő munkáját, ha a postaládán, csengőn jól olvashatóan szerepel a neve, és gondoskodik róla, hogy a postaláda jól megközelíthető legyen.

Az online vásárlással kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy

elkerülhető a futárra várakozás, ha a házhoz való kézbesítés helyett a csomag kiszállítását csomagautomatába, csomag- vagy postapontra kérik.

Az NMHH nyilvántartása szerint jelenleg 1941 automata működik Magyarországon - tették hozzá.

Kitértek arra, hogy ha valaki a Távol-Keletről vagy az Egyesült Királyságból, illetve más, EU-n kívüli országból szeretne ajándékot rendelni, tartsa szem előtt, hogy 2021. július 1-jétől minden ilyen országból érkező e-kereskedelmi küldemény automatikusan áfakötelessé vált, és vámeljárás alá esik. Ez azt jelenti, hogy megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége, a 150 euró feletti értékűekre pedig - a korábbiakhoz hasonlóan - vámot is kell fizetni. Hozzátették: a vámkezelés külön címzetti megbízás nélkül történik.

Kép: MTI/Máthé Zoltán

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére