Csomagolásmentes termékek boltja

fgy • 2021. július 24., szombat •
Szombathely is van egy üzlet, amelyből a vásárló az otthonról hozott üvegbe, tasakba, zsákba mérve viheti el a kiválasztott terméket. A műanyagmentes július kihívásának teljesítésében nagy segítség ez.
Csomagolásmentes termékek boltja

Rágcsálnivaló magvakat, máshol csokidrazsét korábban is lehetett kimérve vásárolni nagyobb üzletekben, megint másutt szálas teát is kaptam az általam meghatározott mennyiségben. A Kamrában mindez együtt sorakozik a polcokon sok más árucikkel együtt. Arra számítottam, hogy hüvelyeseket, tésztaféléket, lisztet találok itt, ám az meglepett, hogy olajat, ecetet, egzotikus fűszereket, szemes kávét, de még mosószert és felülettisztítót is vásárolhatok annyit, amennyire éppen szükségem van. Merthogy ez a másik előnye az ilyen kisboltoknak:

kevesebb felesleges, fel nem használt élelmiszer marad a háztartásban.

Rév Márta üzletvezető szerint így lesz valóban olcsóbb a bevásárlás. – Nem kell kilónyi köleslisztet vagy kukoricadarát megvenni, ha az étel receptje csak tíz dekát ír. Ezáltal nem kell kerülgetnünk a maradékot, amíg lejár a szavatossága – mondja. Márta azt is fontosnak tartja, hogy a Kamrában javarészt hazai vállalkozók termékeit kínálja, ami ugyancsak a környezettudatosságot erősíti, hiszen az áru nem távoli országból érkezik jó sok károsanyag-kibocsátással terhelve az útját. Tapasztalata alapján egyre nyitottabbak a vásárlók az ilyen lehetőségek iránt, korosztálytól függetlenül.

Az ide érkezők vagy hozzák magukkal a befőttesüveget, vászonzsákot, vagy az üzletben kapnak papírtasakot (ha kell, mások által tisztára mosott és az üzletben hagyott üveget) a vásárláshoz.  

Különböző mérőeszközök, merőkanalak sorakoznak a pulton, az eladó ezekkel vagy kesztyűs kézzel adagolja a kért mennyiséget.

– Leginkább a vásárlói igényekhez szabjuk a kínálatot. Ha jelzik, igyekszünk beszerezni, amit keresnek. Nyitunk egyre inkább a tisztító-, mosó- és tisztálkodási szerek irányába is olyan termékekkel, amelyek természetes úton lebomlóak, nem szennyezik a környezetet. Van például házi szappanporunk, amelyet vízzel higítva folyékony állagban lehet a tartóba tölteni. Az ételallergiások is találnak nálunk például gluténmentes liszteket, granolákat, vegán csipszeket, aszalványokat. Hamarosan textiltermékekkel és biokozmetikumokkal bővül a kínálatunk – jegyzi meg Rév Márta.

– A családanyának, háziasszonynak, dolgozó nőnek – aki mindez együtt – nincs könnyű dolga e tekintetben, hiszen például a reggeli kapkodásban arra is gondolnia kell, hogy ha nap közben eljut ebbe az üzletbe, legyen nála az üveg vagy a tasak, melyeben hazaviheti a terméket.

– Én úgy gondolom, ha valaki elhatározza, hogy környezettudatosan él, akkor azt meg tudja valósítani. Nyilván nem egyik napról a másikra váltunk életmódot, de apró lépéseket tehetünk. Például szelektíven gyűjtjük a hulladékot, lebomló anyagú szemeteszacskót vásárolunk, textilkorongot használunk az arcápoláshoz, vagy saját táskát viszünk a bevásárláshoz. Ha ezek beépülnek a mindennapjainkba, már sokat tettünk a Föld megóvásáért.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére