Csipkerózsika-álom után hatalmas a fejlődés Bucsuban

• 2022. január 20., csütörtök •
Bucsu hosszú idő után felébredt Csipkerózsika álmából. A legutóbbi önkormányzati választás óta gőzerővel indultak el a legkülönfélébb fejlesztések. Alighanem az ősrégi település alapítója, Bulcsú horka – akinek a X.században itt volt a nyári szálláshelye – is elégedetten tekintene körbe utódai munkálkodást látva. Kérésünkre Gál Sándor polgármester foglalta össze a mögöttünk hagyott esztendő legfontosabb történéseit.
Csipkerózsika-álom után hatalmas a fejlődés Bucsuban

A 2021-es évünk azoknak a pályázatoknak a megvalósításával kezdődött, amelyeket még korábban megindítottunk. Olyan is volt köztük, amit még az előző testület indított el és most tudtuk befejezni. Kétségkívül a legnagyobb beruházásunk jelenleg az egészségház fejlesztése. A Magyar Falu Program keretében 100 millió forintot nyertünk erre, jó hír, hogy idén tavaszra el is készül. Maga az egészségház a gyermek- és felnőtt háziorvosi rendelőnek, a védőnői szolgálatnak ad otthont, valamint kialakítunk egy fogorvosi rendelőt is.

Örvendetes hír, hogy gyermeklétszám is nő, ami újabb kihívások elé állítja Önöket.

Valóban, miután a régióban nincs nagyon bölcsőde ezért mi építünk. Határozott célunk a bucsui fiatalok helyben tartása, amihez a bölcsőde nagy segítséget nyújthat. Örömteli, hogy egyre több az olyan fiatal nálunk, aki itt Bucsuban képzeli el családja jövőjét. Nekik akár még a telekvásárlásban is segítünk, hisz abból nagyon kevés van a településen. 

Más, látványos fejlesztések is történtek.

Az egyik ilyen a Bozsok felé átvezető főút, amely teljesen fel lett újítva, illetve két utca, a József Attila és a Rohonczi utca egy mellékága - amely később majd Bulcsú vezér nevét veszi fel - is megújult. Mindemellett még két kisebb bekötő utat is rendbe tettünk. A gyermekek nagy örömére a játszóterünket is a kor igényeinek megfelelő állapotba hoztuk, szintén a Magyar Falu Program egyik pályázata segítségével. A felnőttek sem maradnak sportolási lehetőség nélkül, miután még az előző testületünk sikeresen pályázott egy fitnesz parkra, amely tavaly év végén elkészült.

A ravatalozó is megújult.

Igen kész a tető és az előtető, még néhány apróbb simítás van hátra. Hamarosan a térkövezés is elkészül. Így mostantól méltó körülmények között búcsúzhatnak majd el az érintettek szeretteiktől.

A pályázati sikerekből a civil szervezetek sem maradtak ki.

Bucsuban sokszínű kulturális és sportélet zajlik, amelynek a civil szervezetek a fő mozgatórugói. A Magyar Falu Civil Alapnak köszönhetően komoly támogatást nyert el a sportkör, amiből egy kisbuszt tudott vásárolni. Kialakításra került a sportpályán még egy pavilon is, amelyet hosszabb távon közösségi célokra szeretnénk továbbfejleszteni. Itt majd kisebb rendezvényeket is lehet majd tartani.

Programokat – dacára a COVID-járványnak – azért így is szerveztek.

Szintén kormányzati támogatás révén volt egy nagyszerűen sikerült falunapunk. Sajnos a tavaszi rendezvények elmaradtak, de nyáron sok mindent tudtunk pótolni. Amikor a legjobban tombolt a járvány, akkor megszerveztük az arra rászorulóknak az élelmiszer, főként, zöldség és gyümölcsellátást és a gyógyszerkiváltást. Kulturális téren ki kell emelnem, a Déryné program jóvoltából megvalósult Kautzky Armand estet, amely nagy sikert aratott. A Buccsi Rezedák és Bóbiták néptánccsoport és a Vadvirágok Énekkar is több fellépést vállalt, akkor amikor lehetett. A teke klubbunk is egész éven szépen munkálkodott. közismerten aktív tűzoltó egyesületünk több programot is szervezett, így karácsonykor például halászlét főztek a falu lakóinak és az évvégi, templomi hálaadás után is megvendégelték a bucsuiakat.

Ha már érintőlegesen szóba hozta az egyházat, akkor említsük meg, hogy a plébánia élén is személyi változás történt.

Így van, tíz évi szolgálat után kedves papunkat, Perger Gyulát Kőszegre szólította szolgálat. Egy szép és megható búcsúztatót szerveztünk neki teltházas templomunkban. Sok felújítás fűződik a nevéhez. Új plébánosunk Haller László, akit szeretettel fogadtunk. Ilyen kis idő után is kijelenthetem, hogy jó kezekbe került a nyáj, hamar megtaláltuk a közös hangot. Teljesen nyitott felénk, minden fontos rendezvényünkön jelen van, Mi is igyekszünk minden támogatást megadni munkájához. 

Nézzünk egy kicsit előre! A napokban jött a jó hír, hogy Magyarország Kormánya 70 milliárdos kerettel ismét megnyitotta a Magyar Falu Program pályázatait. Mik a közeljövő tervei?

Minden lehetőséghez kell egy kis támogatás is. Országgyűlési képviselőnk, Dr. Hende Csaba mindent megtett azért, hogy sikeresek lehessünk, nem csak itt Bucsuban, hanem a választókörzet többi településén is. Mind neki, mind a kormánynak valóban szívügye a vidék, a falvak sorsa, nagy köszönet jár ezért. Mi sem csak a túlélésre játszunk. Terveink közt szerepel további utcák útjainak a felújítása, az iskolaudvar rendbetétele, valamint több apróbb, de fontos fejlesztés. Az eszközparkunkat is bővíteni kell, hogy könnyebb és hatékonyabb legyen munkatársaink munkája. Mindent egybevetve, jó érzés, hogy kormányunk valódi partnerként tekint a községi önkormányzatokra, ezáltal a falun élő emberekre. Maradjon is így sokáig.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére