Császári elismerést kapott Karikó Katalin

• 2022. január 25., kedd •
Ismét rangos elismerést kapott Karikó Katalin, a magyar biokémikus ezúttal az egyik legnagyobb japán tudományos elismerést, a Japán Díjat kapta meg Drew Weissmannal közösen.
Császári elismerést kapott Karikó Katalin

Karikó Katalin nyerte meg a Japán Díjat kutatótársával, Drew Weissmannal közösen az mRNS-alapú vakcinafejlesztésben elért eredményeikért, a patinás díj átadóján Naruhito japán császár és Maszako császárné is jelen lesz – értesült az Index. 

A díj az egyik legjelentősebb tudományos elismerés az országban, amit a világszerte legjelentősebb tudományos és technológiai fejlesztések szerzőinek ítélnek oda. Karikó Katalin az első magyar tudós, aki ebben az elismerésben részesül.

A Japán Díj Alapítvány szerte a világból megközelítőleg mintegy 15 500 prominens tudós és mérnök megkérdezésével választotta ki a díjra érdemesnek tartott személyeket, az Anyagok és gyártás kategóriába – amelybe Karikó Katalint is jelölték – mintegy 208 nevezés érkezett.

A Japán Díj 1983-ban kapta meg a támogatást a kormánytól, azzal a céllal alapították, hogy a világon bárhol szüle­tő, legkiemelkedőbb tudományos és technológiai eredményeket ismerjék el egy nemzetközi elismertségű díj keretében. Két előre meghatározott kategóriában hirdetik meg, amelyek évente vál­toznak, ugyanakkor minden technológia- és tudományterületről jelölhetők a díj elnyerésére az arra érdemes személyek. A díjazottak oklevelet, érmet és pénzdíjat kapnak. A díjátadókon más közjogi méltóságok mellett a hivatalban lévő japán császár és császárné is rendszeresen részt vesz, ezzel is emelve az esemény fényét.

Karikó Katalinnak a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében játszott kulcsszerepéért egyébként mostanra már szinte követni is nehéz, amennyi díjat és elismerést kapott, a Wikipédia összesítése szerint 2020 óta mintegy 53 különböző elismerésben részesült, ez egészült most ki a Japán Díjjal, illetve a Kovalenko-medállal, amelyet az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia (NAS) kétévente ítél oda a legjobb orvostudományi kutatásokért. Ezt a díjat Karikó Katalin ugyancsak először kapta meg magyarként.

 

Forrás: index.hu
(Borítókép: A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus biokémikus Budapesten 2021. május 27-én. Fotó: Cseke Csilla / MTI)

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére