Családválság, időhiány, internet - emiatt gonoszak a kamaszok?

há • 2021. szeptember 14., kedd •
Soha nem bántották annyit egymást a kiskamaszok, mint az elmúlt 10-15 évben - mondta a Frisss.hu-nak az igazságügyi pszichológus szakértő, aki elárulta azt is, hogy miért olyan gyakori ma a bullying. Mit tehet a szülő? Hogyan előzhető meg a tragédia? - ezeket is megkérdeztük az öngyilkosságot elkövetett vajai fiú esete kapcsán, és egy civil mozgalom is elindult az országban, amely észhez térítheti ezt a generációt.
Családválság, időhiány, internet - emiatt gonoszak a kamaszok?

Három nappal az iskolakezdés után felakasztotta magát egy 16 éves fiú. A visszahúzódó fiatalembert csúfolták, szekálták az osztálytársai, amit nem tudott elviselni, és véget vetett az életének. Néhány nappal később, a múlt hét közepén posztolta javaslatát egy édesanya, de azóta már négyszázan megosztották, és közel ezren fejezték ki egyetértésüket vele kapcsolatban. A bejegyzés írója megrendült a vajai esettől, és rögtön megfogalmazta magában a kérdést: "hová tartunk, mit tehetünk mi, szülők, hogy az oly sokakat érintő iskolai zaklatást megfékezzük"?

Áldozat és áldozat

Mielőtt bármit megfékezünk, kezdjük onnan, hogy mit tehetünk az ilyen esetek elkerülése érdekében!

- A bántalmazó gyerekek szinte döntő többségéről a vizsgálatok során kiderül, hogy maguk is súlyosan elhanyagoló családban élnek,

ezt támasztják alá az elmúlt harminc évben szerzett szakértői tapasztalataim - fogalmazott megkeresésünkre dr. Lazáryné Illés Mária igazságügyi pszichológus szakértő. - A csúfolódó fiatalokat nagyrészt otthon is megalázzák, verbálisan, vagy akár fizikálisan is bántalmazzák, így nem csoda, hogy maguk is bántalmazóvá válnak. Voltak esetek, amikor a szülők is a látókörömbe kerültek, ilyenkor az ő kommunikációjukból leszűrhető volt, hogy nem elégedettek a saját gyermekükkel, az önértékelését sárba tiporják, a gyerek tulajdonképpen folyamatosan frusztrált emiatt - mutatott rá a szakértő az okokra, amelyek ahhoz vezethetnek, hogy valaki bántja az iskolában a társait.

Családi hatás, médiahatás

- Nagyon kevés idő jut otthon a gyerekekre, mindkét szülő hajtja a pénzt, fáradtan, időnként agresszívan érkeznek haza, és nem beszélgetnek a gyerekekkel. Ez sem jó, de még nagyobb lehet a baj, ha egyszülős családban nevelkedik valaki. Természetesen nem törvényszerű, de gyakori, hogy a háttérben van egy elhúzódó, csúnya válás, sok veszekedéssel, verekedéssel, és a gyerek fél. Ugyanakkor nem akarom felmenteni a bántalmazó gyerekeket, de tudni kell, hogy általában ők is szenvednek.

Hozzá kell tenni azonban, hogy a család mellett a média hatása is erős:

sok filmben láthatjuk úgy ábrázolva a gyerekeket, hogy kizavarják a szüleiket a szobájukból, szemtelenek, úgy beszélnek, hogy döbbenetes, és ezt a stílust tartják elfogadottnak - jegyezte meg a pszichológus. Szerinte közhely ugyan, de a lényeg ez: többet kell beszélgetni a gyerekekkel!

5 perc odafigyelés?

A gyerekkel nem akkor kell beszélgetni, amikor a szülő "ráér", hanem amikor igényli. - Kutatások szerint

egy átlagos magyar családban ma napi 5 perc jut beszélgetésre, ennyi idő alatt nem lehet semmit megbeszélni,

ki sem derül, hogy az iskolatársai kikezdték, bántják. Nincs recept, de az biztos: kevesebb válás, türelmesebb szülők, több férfipedagógus - mert az általuk képviselt minták is fontosak lennének -, tartalmasabb beszélgetések kellenek! A szülő azt is elmondhatja a gyermekének preventív jelleggel, hogy az osztályban lehet olyan, akit nem szeretnek otthon, és emiatt szól néha durvábban, emiatt szekál másokat, és ez egyfajta segélykiáltás is lehet a részéről. Nem helyes, hogy iskolában, tanórán is a gyerekek kezében van a telefon, mert még ekkor is képesek írogatni, bántani egymást. A pedagógusok sem tudják már rajta tartani a szemüket a családokon, és nincsenek is meg a megfelelő eszközeik ahhoz, hogy megértsék a diákok közötti kommunikációt - mutatott rá dr. Lazáryné Illés Mária a probléma összetettségére.

Mindenki hibázik

Mindannyian érintettek vagyunk, mert minden családban és iskolában előfordul, hogy a gyerek konfliktusba keveredik, a társai megsértik, vagy fordítva, ő hibázik. "Mit mondunk neki otthon mi, szülők? Vagy mit mondasz akkor, ha a Te gyermeked bánt más gyermeket?" - tette fel a kérdést egy, az interneten mozgalmat indított asszony. "Fogjunk össze mi, szülők, és tanítsuk meg a gyerekeinknek azt az egyszerű dolgot: hibázni mindenki hibázik, de vigyél egy csokit (rágót, radírt, matricát), bármit a suliba, és kérj bocsánatot attól, akit megsértettél!" Ne legyen a vajai fiú halála hiába - fogalmazott a posztoló, aki azt kérte, mutassunk példát, és a szeretet, a megbocsátás mindent elsöprő erejével állítsuk meg az iskolai zaklatást!

Hogy a kezdeményezés észhez téríthet-e bárkit, megállíthat-e egy folyamatot, az kétséges, mindenesetre arra biztosan jó, hogy mindannyian megálljunk, és körbenézzünk. Lássuk meg azt is, amit eddig nem!


Nyitókép: sciencenorway.no

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére