Csak néhány hónapot csúszik a debreceni BMW-gyár megépítése

portfolio • 2020. május 15., péntek •
Ma délelőtt fontos sajtótájékoztatóra került sor Debrecenben, amely során az üzem igazgatója, Michele Melchiorre kijelentette, a koronavírus-járvány miatt néhány hónapot csúszik csupán a BMW-gyár megépítése - írta meg a Portfolio.
Csak néhány hónapot csúszik a debreceni BMW-gyár megépítése

Michele Melchiorre az eseményen kijelentette, eendkívüli módon örülünk annak a haladásnak, amit ezen a projekten tapasztalunk, hogy sikerült elkezdeni az építkezés első lépéseit.

A gyárigazgató hozzátette, az üzem infrastruktúrájával kapcsolatos előkészületek a tervek szerint folytatódnak. Egyben köszönetét fejezte ki Debrecen városának és a magyar kormánynak, a bizalomért és a rendkívül professzionális együttműködésért, amit tanúsítottak.

Michele Melchiorre kiemelte,

Mi változatlanul elkötelezettek vagyunk a Debrecenben létesítendő üzem tervei mellett. Azonban a globális gazdasági helyzet, amelyet a járvány okozott, rányomta a bélyegét az építkezésre is. Szükség lesz az építkezés ütemezésének némi módosítására, ebben a pillanatban folyik az ütemezés vizsgálata, jelen feltételezéseink szerint hónapokban, néhány hónapban mérhető csak a késedelem.

Ezt követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozott, aki kijelentette, hogy a kormány első számú feladata az emberek egészségének megvédése  és biztosítása a koronavírus-járvány idején. Hozzátette: ugyan úgy feladatunk a munkahelyek megvédése és új munkahelyek létrehozása, ezáltal a magyar gazdaság újraindítása is.

Szijjártó Péter kiemelte, ezt a feladatot csak új beruházások létrehozásával lehet megvalósítani. Éppen ezért a kormány gazdaságvédelmi akcióterve az új beruházások megvalósítására összpontosít. Hozzátette, a beruházások terén külön fontos szerepe van az autóiparnak, amely a magyar feldolgozóipar kibocsátásának 91 százalékáért felel. 

A külgazdasági és külügyminiszer beszélt azokról a munkákról is, amelyek az elmúlt hónapokban zajlottak. Ezek eredményeként most pénteken eljutott oda a projekt, hogy Magyarország átadja a területet a BMW-számára. Szijjártó Péter a jövővel kapcsolatban elmondta, az áram és gázellátással kapcsolatos kivitelezések megkezdődtek, minden az ütemtervek szerint halad a két autópályalehajtó megépítése tekintetében, 2021 végére az első autópályacsomópont megépül és az ipari park körüli útépítések is befejeződnek 2021 végére. Továbbá zajlik a Budapest és Debrecen közötti vasútvonal fejlesztése, amely a terveknek megfelelően 2023 végére elkészül.

A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette:

Eddig minden fél, a BMW, a kormány és az önkormányzat is tartja az ígéreteit és teljesíti a kötelezettségeit.

Hozzátette, a világjárvány egy váratlan, rendkívüli helyzetet idézett elő. Ilyen helyzetben pedig természetesnek kell tekintenünk, hogy az építkezés menetrendje kapcsán néhány hónapos változtatásra kerül sor. Leszögezte, minden a korábban megkötött szerződések szerint fog történni, semmilyen megkötött szerződés módosítására nincsen szükség.

A VILÁGJÁRVÁNY OKOZ UGYAN NÉHÁNY HÓNAPOS ELTOLÓDÁST, UGYANAKKOR AZ NEM KÉRDÉS, HOGY A BMW-GYÁR MEGÉPÜL-E, MERT MEG FOG ÉPÜLNI.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére