Civilek akciói: mindnek köze van az egészséghez, nem véletlenül!

há • 2021. május 06., csütörtök •
Futókihívás, termelői piac és mobil tüdőszűrőbusz - változatos eseményekről volt szó a legutóbbi civil sajtóreggelin, íme.
Civilek akciói: mindnek köze van az egészséghez, nem véletlenül!

Tetszőleges időpontban, bármikor teljesíteni lehet a helyi futóklub kihívását, amely hangsúlyozottan nem verseny. Aki körbefutja Szombathelyt a helyi futóklub felhívására, annak csak önmagát kell legyőznie. Erről is szó volt a májusi civil sajtóreggelin, amelyet online tartott a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. A házigazda ismét Meskó Krisztián volt, vendégei pedig a közelgő programokat ajánlották a közönség figyelmébe. Ezek közül volt az egyik a 25 kilométeres futás, amelyet a Csónakázótó Kenderesi utcai parkolójából indulva lehet teljesíteni egy kisebb összegű nevezés ellenében, bármikor - mondta Pátkai Attila, a szervező egyesület elnöke. Az útvonalról, a szükséges applikációról, az időmérés menetéről és további részletekről a szombathelyifutoklubszse.hu oldalon lehet bővebb információt találni.

Dénes Gábor a Máltai Szeretetszolgálat Egyesület szűrőprogramját ismertette. Mint mondta, kevesen tudják, hogy a szervezet egészségügyi tevékenységet is  végez, ilyen ez a "mozgó szakellátás". Már 25 éve járják az országot a tüdőszűrő busszal, amely falvakba, cégekhez hvható, és amellyel egyetlen nap alatt akár 200 embert is el lehet érni - hangzott el. Kiderült, hogy ilyenkor a felvételeket nem a helyszínen, a buszban, hanem később a központban elemzik ki, és utólag továbbítják az érintettnek. Tavaly csaknem 20 ezer kilométert tettek meg a speciális járművel az országban. - Vas megye aprófalvas területén kiemelten fontos lehet ez a szolgáltatás, amely házhoz viszi a tüdőszűrést. Az idős emberek egyébként is nehezen mozognak, de a pandémia alatt ez egyébként sem tanácsos - mondta a szervezet képviselője. Hozzátette, erre a hónapra már minden időpontjuk foglalt, de későbbre leköthető a szűrőbusz. - Covid-fertőzés után három hónappal mindenkinek ajánlott egy mellkasröntgen - hívta fel a figyelmet.

Reneszánszukat élik a termelői piacok - hangzott el a sajtóreggelin, amikor a nádasdi művelődési ház mögötti pajtában berendezett termelői piacot népszerűsítették. - Már alig férnek el az árusok, és a látogatók is egyre messzebbről, egyre többen jönnek. Családias a hangulat, kötetlen beszélgetések zajlanak, mintha mindenki mindenkinek az ismerőse lenne - így jellemezte a kéthetente, minden páros szombaton délelőtt nyitva lévő piacot Földes Tímea, a szervező nádasdi egyesület elnöke. Május 23-án pünkösdölés is lesz a faluban, amelyen iskolások és néptáncosok lépnek majd fel.

Május 20-ig a civilek várják az szja 1% felajánlásokat. A vasicivil.hu-n megtalálhatóak azok a szervezetek, amelyek jogosultak a felajánlás befogadására.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére