Civil kezdeményezés: ne adják el, inkább legyen közpark a régi városi strand!

forrás: vaol • 2021. október 26., kedd •
A régi városi strand csaknem 4500 négyzetméteres területét is eladná a szombathelyi önkormányzat abban a több, mint 800 millió forintos ingatlancsomagban, ami már eddig is komoly vitát váltott ki.
Civil kezdeményezés: ne adják el, inkább legyen közpark a régi városi strand!

Formai okok miatt zárták ki az egyik ajánlattevőt, így egy pályázó „licitálhatott” a több mint 800 millió forintos szombathelyi ingatlancsomagra – ezt a szeptember végi közgyűlésen szavazta meg a baloldali többség. Az eljárás során az eredményesen pályázó ingatlanfejlesztő cég végül a pályázati kiírásban meghatározott kikiáltási árat ajánlotta meg.

A cég, valamint az önkormányzat, illetve a Szova NZrt. között kötendő adásvételi szerződés-tervezetben így 816 millió 414 ezer 284 forint plusz áfa szerepel. A vitatott értékesítés jóváhagyása csütörtökön történhet meg a közgyűlésen.

Az ingatlancsomag része a régi városi strand területe. Dr. Szendrő-Németh Tamás civil blogger legutóbbi videójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a belvárosi területen több ősfa is található, azt az egészségügyi intézmények és a sportpályák mellett pedig inkább közparkként kellene hasznosítani.

– Akik a csütörtöki közgyűlésen megszavazzák ennek a 4500 négyzetméteres területnek a magánkézbe adását, azoknak eszükbe se jusson zöld politikusnak nevezni magukat, hiszen ebből a belvárosi zöldterületből még egy nincsen – fogalmazott a civil blogger. – Ezeket kellene megbecsülnünk és fejlesztenünk, hogy a szombathelyiek méltán érezhessék úgy, hogy egy zöldvárosban élnek. A civil blogger rámutatott: nettó 81,7 millió forintért adhatja el az önkormányzat az ősfás területet, miközben a szomszédos utcákban egy nívósabb családi házat kínálnak ennyiért. „Ez fogja a várost kisegíteni az anyagi nehézségekből?” – tette fel a kérdést dr. Szendrő-Németh Tamás, aki kitért arra is, hogy eddig a kampányban megígért 1000 fa programból sem sokat láthattak a szombathelyiek. Utalt arra is, hogy ha a területen újabb lakóházak épülnek parkolókkal, az a környék forgalmát csak tovább növelheti.

Ismeretes, itt a Markusovszky-kórház, az új Egészségügyi Alapellátó, valamint a mentőállomás is, így itt most is jelentős az autós forgalom.

A civil blogger arra kérte a szombathelyieket, keressék meg képviselőiket, és mondják el: újabb lakóépületek és a benzingőz helyett egy közparkot szeretnének az egykori városi strand helyén, ahol nem csak a környéken lakó családok, hanem a kórházba látogatók is megpihenhetnének.

A vaol által készítetett videó az alábbi linken elérhető: https://youtu.be/XrhAidgVzVo

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére